Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетна система - звіт.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Тема 3. Міжбюджетні відносини в україні і система бюджетного вирівнювання

Міжбюджетні трансферти – це кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Існують наступні види міжбюджетних трансфертів:

1) дотація вирівнювання;

2) субвенція;

3) кошти, що передаються до Державного бюджету України та місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів;

4) інші дотації.

Дотація вирівнювання – це цільова фінансова допомога на покриття дефіциту відповідного бюджету та вирівнювання вихідної спроможності місцевого бюджету.

Дотація вирівнювання та субвенції з Державного бюджету України місцевим бюджетам перераховуються з рахунків Державного бюджету України органами Державного казначейства України бюджету Автономної Республіки Крим, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва і Севастополя, міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення і районним бюджетам, які надають начальнику управління Державного казначейства Лист – заяву на отримання короткотермінової позики. Перерахування коштів, що передаються до Державного бюджету України з бюджету Автономної Республіки Крим, бюджетів міст Києва і Севастополя, бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення, районних і обласних бюджетів, забезпечується відповідними органами Державного казначейства України. Порядок перерахування дотації вирівнювання та субвенцій з Державного бюджету України місцевим бюджетам, коштів, що передаються до Державного бюджету України з місцевих бюджетів, а також порядок перерахування міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами визначаються Кабінетом Міністрів України і повинні забезпечувати своєчасність, рівномірність, гарантованість та повноту перерахування трансфертів.

Розглянемо детальніше порядок визначення обсягу дотацій вирівнювання для міського бюджету. Дотація вирівнювання надається тим бюджетам, у яких обсяг видатків, що здійснюються з бюджету міста та враховуються при визначені обсягу міжбюджетних трансфертів, обрахований із застосуванням фінансових нормативів та корегуючих коефіцієнтів, перевищує кошик доходів такого міста.

Обсяг дотацій вирівнювання з Державного бюджету України, що надається міському бюджету, визначається як різниця між розрахунковим показником видатків, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів та прогнозним показником обсягу доходів, що акумулюються на території міста, із застосуванням коефіцієнта вирівнювання за такою формулою:

Ді = Кіi –Дi),

де Ді – обсяг трансферту для окремого бюджету;

Кі – коефіцієнт вирівнювання (0,6 – 1);

Вi – розрахунковий обсяг видатків, що враховуються при визначенні трансфертів для окремого бюджету;

Дi – прогнозний обсяг доходів, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів для окремого бюджету;

Якщо до Формули розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів на плановий бюджетний період вносяться зміни, то проект цих змін та аналітичні розрахунки і порівняльні таблиці, в яких розкривається вплив запропонованих змін, подаються разом із схваленим Урядом проекту закону про державний бюджет.

У 2009 році з Державного бюджету до бюджету Вижницького району було передано дотацію вирівнювання у сумі 69406900 грн. (84032,8 тис. грн. – 14625,9 тис. грн. = 69406,9 тис. грн.). Детальний розрахунок та розподіл дотації вирівнювання по Вижницькому районі подано у додатку 17.

Міжбюджетні трансферти відіграють важливу роль в надходженнях до місцевих бюджетів, оскільки вони покривають ту частину бюджету, в якій існує недонадходження. Так, бюджет Вижницького району у 2009 році потребував додаткову суму коштів, яку не покривали доходи бюджету, тому дотація вирівнювання у сумі 69406,9 тис. грн. покрила цю недостачу.