Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетна система - звіт.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Тема 4. Видатки бюджету на економічну діяльність держави

Відомча класифікація видатків бюджету визначає розподіл бюджетних призначень між головними розпорядниками бюджетних коштів. До відомчої класифікації видатків Державного бюджету України відносять видатки на фінансування Управління справами Верховної Ради України, Державного управління справами, Господарського управління Секретаріату Кабінету Міністрів України, Конституційного та Верховного Суду України, Генеральної прокуратури України, міністерств, державних комітетів, управлінь та комісій, обласних державних адміністрацій тощо. Відомча класифікація видатків міського бюджету визначається відповідно до рішення про міський бюджет.

Вижницька районна рада згідно рішення Про районний бюджет (Додаток 11) вирішила затвердити відомчу класифікацію видатків районного бюджету на 2009 рік (Додаток 18).

Затвердила такий перелік захищених статей видатків загального фонду районного бюджету на 2009 рік за економічною структурою видатків та за видами видатків:

- оплата праці працівників бюджетних установ (код 1110);

- нарахування на заробітну плату (код 1120);

- придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів (код 1132);

- забезпечення продуктами харчування (код 1133);

- оплата комунальних послуг та енергоносіїв (код 1160);

- трансферти населенню (код 1340);

- трансферти місцевим бюджетам (код 1320);

- будівництво житла для військовослужбовців.

Вижницька РДА згідно рішення Про районний бюджет на 2009 рік встановила, що управління та відділи районної державної адміністрації, керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого для бюджетних установ і організацій в кошторисах доходів і видатків.

Установила, що розпорядники коштів районного бюджету мають право приймати зобов’язання на здійснення видатків або платежів тільки в межах бюджетних асигнувань, затверджених їм на 2009 рік.

Якщо після прийняття цього рішення повноваження на виконання функцій або надання послуг, на які затверджене бюджетне призначення, передається від одного головного розпорядника коштів районного бюджету іншому, то дія бюджетного призначення не припиняється і може застосовуватися у порядку, встановленому цим рішенням для виконання тих же функцій чи надання тих же послуг головним розпорядником коштів районного бюджету, якому це повноваження передано.

Установила, що в тих випадках, коли управління та інші структурні підрозділи райдержадміністрації, депутати районної ради вносять до районної ради пропозиції щодо виділення додаткових асигнувань з районного бюджету, вони повинні одночасно подавати пропозиції, спрямовані на відповідне поповнення доходів або скорочення видатків районного бюджету.

З метою досягнення реальності і збалансованості районного бюджету, не надавати підприємствам, установам і організаціям пільг зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), що зараховуються до районного бюджету.

Відповідно до рішення про бюджет міста Вижниці на 2009 рік передбачено такі видатки на розвиток економіки як видатки на утримання міської державної адміністрації, фонду фінансової підтримки підприємств, установ та організацій районної комунальної власності, підприємств житлово-комунального господарства, тощо.

Житлово-комунальне господарство є складовою часткою народногосподарського комплексу регіону, діяльність якого спрямована на задоволення першочергових потреб населення.

Структура фінансування житлово-комунального господарства складається:

  1. Житлове господарство:

- житлово-експлуатаційне господарство;

- капремонт житлового фонду місцевих органів влади;

- дотація житловому господарству;

- операційні видатки.

  1. Комунальне господарство:

- теплові мережі;

- водопровідно-каналізаційне господарство;

- благоустрій райцентра, селищ міського типу та інших населених пунктів;

- газові мережі;

  1. Інші житлово-комунальні послуги:

- збір та вивезення сміття і відходів, експлуатація каналізаційних систем;

- комбінати комунальних підприємств, районні виробничі об'єднання та інші підприємства житлово-комунального господарства;

- ремонтно-будівельні організації житлово-комунального господарства;

підприємства побутового обслуговування та інші підприємства сфери послуг, що входять до комунальної власності.

У статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» зазначено, що об’єкти житлово-комунального господарства перебувають у комунальній формі власності органів місцевого самоврядування, яким надано значну автономію у сфері управління житлово-комунальним господарством розпорядження об’єктами, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню.

Видатки на розвиток житлово-комунального господарства є невід’ємною частиною всіх видатків, що плануються на території Вижницького району. Зв’язок житлово-комунального господарства з бюджетом району пов’язаний з:

  • відшкодуванням різниці у тарифах;

  • відшкодуванням витрат на комунальні послуги пільговим категоріям населення;

  • додатковими виплатами населенню на покриття витрат по оплаті житлово-комунальних послуг;

  • виділенням коштів на розвиток комунальних підприємств.

Для фінансування житлово-комунального господарства Берегометською селищною радою у 2009 році затверджено кошторис у сумі 462100 тис. грн. (Додаток 19). Фінансування проводиться із загального фонду бюджету. Кошторисом передбачені тільки поточні видатки, капітальні видатки відсутні. Найбільшу частку видатків займають витрати по категорії 1130 «Придбання товарів і послуг».

Житлово-комунальне господарство є складовою часткою народногосподарського комплексу регіону, діяльність якого спрямована на задоволення першочергових потреб населення, тому його вчасне і достатнє фінансування сприятиме подальшому економічному та соціальному розвитку регіону.