Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетна система - звіт.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Тема 5. Видатки бюджету на соціальний захист населення

Соціальний захист – це продукт розвитку ринкової економіки. В умовах державної власності йому немає місця у взаємовідносинах держави і населення, оскільки держава не може захищати громадян від самої себе.

Соціальний захист – це комплекс законодавчо закріплених соціальних норм, що гарантує держава окремим верствам населення, а також за певних економічних умов всім членам суспільства.

Система соціальних гарантій населенню включає:

  • пенсійне забезпечення;

  • державна допомога сім’ям з дітьми;

  • пільги щодо оплати житлово-комунальних, транспортних та інших послуг;

  • індексація грошових доходів населення;

  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям;

  • державне регулювання цін.

Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми та перелік документів, необхідних для призначення допомоги, встановлюється КМУ.

Відповідно до цього призначаються такі види державної допомоги сім’ям з дітьми:

  • допомога у зв’язку із вагітністю та пологами;

  • одноразова допомога при народжені;

  • допомога по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;

  • допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням;

  • допомога на дітей одиноким матерям;

  • допомога малозабезпеченим сім’ям з дітьми тощо.

Для нарахування соціальної допомоги можуть використовуватися відомості про доходи, розміри житлово-комунальних платежів та інші відомості у вигляді списків, довідок, даних на технічних носіях інформації, одержаних від підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності.

Допомога по вагітності та пологах призначається та виплачується жінкам за місцем основної роботи.

Право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами мають жінки, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Підставою для призначення жінкам допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами є видана в установленому порядку довідка лікувального закладу встановленого зразка й:

  • довідка з основного місця роботи, служби чи навчання;

  • довідка ліквідаційної комісії для жінок, які звільнені через ліквідацію підприємства;

  • довідка державної служби зайнятості про те, що жінка зареєстрована як безробітна;

  • довідка про склад сім'ї (Додаток 20);

  • довідка управління праці та соціального захисту населення про те, що в управлінні праці та соціального захисту населення як одержувач державних соціальних допомог на обліку не перебуває (Додаток 21);

  • свідоцтво про народження (Додаток 22);

  • довідка з місця проживання про те, що жінка не працює (Додаток 23).

Ця допомога призначається жінкам, які звернулися із заявою про надання такої допомоги не пізніше 6 місяців з дня закінчення відпустки по вагітності та пологах і виплачується за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56, а у разі ускладнень чи народження 2 і більше дітей – 70 календарних днів після пологів.

Одноразова допомога при народженні дитини призначається на підставі: заяви одного з батьків (Додаток 25), свідоцтва про народження дитини (Додаток 22), копії трудової книжки обох батьків, довідки з місця роботи (служби, навчання) заявника, довідки про склад сім’ї батьків (Додаток 20).

У разі народження двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину.

Одноразова допомога при народженні дитини з 1 січня 2008 року надається у розмірі 12240 гривень – на першу, 25000 – на другу дитину, 50000 гривень – на третю і наступну дитину. Виплата допомоги здійснюється одноразово при народженні першої дитини в сумі 4800 гривень, другої дитини – 4840 гривень, третьої і наступної – 5000 гривень, решта суми на першу дитину виплачується протягом наступних 12 місяців (620 гривень щомісяця), на другу дитину – 24 місяці (840 гривень щомісяця), на третю і наступну – 36 місяців (1250 гривень) щомісяця рівними частинами.

Допомога по догляду за дитиною до 3 років призначається особі, яка незареєстрована в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування і, яка фактично здійснює догляд за дитиною. Ця допомога виплачується щомісячно до досягнення дитиною 3 років. Щоб отримувати таку допомогу особа, що здійснює догляд подає заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги (Додаток 25), свідоцтво про народження дитини (Додаток 22), довідку з місця роботи (служби, навчання). Допомога призначається на кожну дитину до 3 років в розмірі 90 грн. щомісячно, оформляється наказ про надання соціальної відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Допомога на дітей, що перебувають під опікою чи піклуванням призначається на підставі рішення суду про встановлення опіки чи піклування за умови, що розмір середньомісячних аліментів, пенсій, стипендій, отримуваних на дитину, протягом останніх 6 місяців не первищує прожитковий мінімум на дитину. Виплачується допомога в розмірі різниці між двома прожитковими мінімумами дитини та середньомісячним розміром аліментів, стипендій, пенсій, отримуваних на дитину, протягом останніх 6 місяців. Для отримання цієї допомоги необхідно подати заяву на отримання цієї допомоги (Додаток 26), довідку з місця проживання заявника про склад сім'ї (Додаток 27), довідка про площу земельної ділянки (Додаток 28), довідка про склад сім'ї (Додаток 29), рішення про призначення опікуном, акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї (Додаток 30). Якщо заява про надання допомоги задовольняється, то особі видають повідомлення про призначення цієї допомоги.

Допомога на дітей одиноким матерям призначається жінкам, у яких є діти, а у свідоцтві про їх народження відомості про батька написані зі слів матері. Щоб отримувати таку допомогу необхідно подати заяву на призначення даної допомоги, свідоцтво про народження дитини, довідку з органу РАГСу про те, що відомості про батька дитини вказані зі слів матері. Розмір цієї допомоги надається у сумі, що дорівнює різниці між 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

Допомога малозабезпеченим сім’ям з дітьми призначається малозабезпеченим сім’ям з дітьми до 16 років, учням до 18 років, якщо сукупний середньомісячний дохід такої сім’ї нижче прожиткового мінімуму для сім’ї. Дана допомога призначається на 6 місяців починаючи з місяця звернення за цією допомогою. Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом за останні 6 місяців. Також для призначення допомоги для таких сімей визначаються рівні забезпеченості, які становлять для:

  • працездатних осіб – 100 грн.;

  • пенсіонерів – 140 грн.;

  • інвалідів – 150 грн.;

  • одиноких неодружених матерів – 100 грн.;

  • сімей, де 3 і більше дітей до 16-18 років – 168 грн.;

  • сімей, де менше 3 дітей до 16-18 років – 154 грн.

Для отримання допомоги малозабезпеченим сім’ям необхідно подати заяву (Додаток 31) довідку про доходи за останній звітний період (Додаток 32), довідку про склад сім’ї (Додаток 33), декларацію про доходи та майновий стан сім’ї (Додаток 34), акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї (Додаток 35), довідка про розмір земельної ділянки (Додаток 36), заява та довідка з суду, про стягнення аліментів (Додаток 37).

Соціальні гарантії громадян – це об’єктивна необхідність для будь-якої правової держави, зміст і доцільність її існування. Головною метою соціальної політики в Україні та регіонах є призупинення спаду життєвого рівня населення та зменшення тягаря кризи для найменш захищених верств. Тому, планування видатків бюджету на соціальну сферу є невід’ємною частиною економічного і соціального захисту населення регіону.