Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблематика еомунікації_.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
947.71 Кб
Скачать

5. Як змі уникнути відповідальності за зміст розповсюджуваної ним передвиборної агітації

Чинне законодавство України не містить норм щодо повного звільнення відповідальності ЗМІ за зміст розповсюдженої ним передвиборної агітації. Частково це питання врегульоване стосовно телерадіоорганізацій. Відповідно до частини третьої статті 28 Закону України „Про телебачення і радіомовлення” „телерадіоорганізації та їхні керівники або уповноважені ними особи не несуть відповідальності за зміст виступів посадових осіб, представників політичних партій (блоків) і громадських організацій, кандидатів на пост Президента України, кандидатів у народні депутати України, кандидатів у народні депутати Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та на посади сільських, селищних, міських голів під час передвиборної агітації та під час підготовки та проведення референдумів, крім випадків, коли у виступах зазначених осіб, які транслюються в запису, міститься інформація, поширення якої заборонено законодавством ”.

Відповідно до Закону „Про вибори” такою інформацією є заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, про посягання на права і свободи людини, здоров’я населення. Крім того, забороняється розповсюдження за відомо неправдивих відомостей по кандидата на пост Президента.

І головне. Відповідно до частини четвертої статі 28 Закону України „Про телебачення і радіомовлення” у разі трансляції програм, що містять інформацію, поширення якої заборонено законодавством про вибори, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за поданням ЦВК, окружної виборчої комісії може тимчасово (до закінчення виборчого процесу) зупинити дію ліцензії на право користуватися каналами мовлення!

Один із основних способів уникнути такої ситуації для ЗМІ полягає у наступному. Відповідно до Закону про вибори Президента ефірний час за рахунок коштів виборчого фонду кандидата надається на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата та ЗМІ будь-якої форми власності. Без укладення такої угоди та надходження коштів на рахунок телерадіоорганізації надання ефірного часу забороняється. Отже, саме в таких угодах під час їх укладання повинно бути передбачено: форма передвиборної агітації; дата і час виходу матеріалу передвиборної агітації в ефір тривалість наданого ефірного часу; розмір і порядок його оплати. Крім того, бажано, щоб в угоді була передбачена умова про те, що агітаційний матеріал надається ЗМІ, скажімо, за 5 днів до ефіру. Таким чином, у редакції ЗМІ буде час для того, аби провести експертизу агітаційного матеріалу на предмет його відповідності вимогам законодавства. У разі виявлення невідповідності наданого матеріалу законодавству України редакція буде мати також час для проведення переговорів із кандидатом про усунення таких невідповідностей. Однак, слід пам’ятати, що ЗМІ може обґрунтовано, з чітким посиланням на норми виборчого законодавства лише запропонувати кандидату відредагувати агітаційний матеріал. Адже вимога про зміну змісту агітаційного матеріалу може бути розцінена як перешкоджання здійсненню виборчих прав.

Крім того, порушення кандидатом строків надання агітаційних матеріалів ЗМІ, що закріплені в угоді, може у подальшому слугувати підставою для звільнення ЗМІ від відповідальності.