Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблематика еомунікації_.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
947.71 Кб
Скачать

3. Ні дискримінації – усі діти рівноправні

(Сюжети для статей 2,22,23,27,30)

Усі діти всюди мають однакові права, незалежно від їх расової приналежності, кольору шкіри, статі, мови, матеріального становища, політичних чи релігійних поглядів, національності, соціального походження, обставин народження, фізичних та інтелектуальних задатків чи відсутності таких. Це – основна теза Конвенції про права дитини.

Але на практиці все по-іншому. Часто діти відчувають на собі прояви дискримінації. Це насамперед діти бідняків, біженців, нелегальних емігрантів, чорношкірі діти.

ЗМІ здатні внести свою частку у покращення ситуації, але нерідко самі журналісти завдають непоправної шкоди, створюючи у публіки враження, що певні групи населення перебувають на більш низькому рівні розвитку, користі від них нема ніякої, а, відтак, вони і заслуговують меншого, аніж інші.

Яким чином ЗМІ завдають шкоди?

  • Насамперед, не виступаючи проти політики дискримінації;

  • Публікуючи негативні повідомлення про біженців, іммігрантів, бідняків, про інші меншини;

  • Даючи зрозуміти, що культура корінного населення на голову вища за культуру нацменшин.

Знайдіть у вашому місті дітей із нацменшин і напишіть, як їм живеться. А, можливо, у вашому місті є діти-біженці чи чорношкірі? Опишіть, як вони живуть, як до них ставляться інші діти, чи ходять вони до звичайних шкіл? Знайдіть дитину із бідної родини і розкажіть про неї у такому контексті, щоб вона виступила справжньою особистістю, засудіть багатших однокласників, які можливо цькують бідолашну дитину за те, що у неї немає дорогих джинсів чи крутої мобілки.

4. Діти і сім’я

(Сюжети для статей 5, 9-11, 18)

Якщо це не суперечить інтересам дітей, вони мають право жити або підтримувати стосунки з обома батьками.

На території Центральної і Східної Європи та колишнього Радянського Союзу народжується все менше дітей, але при цьому кількість матерів-одиначок, особливо у підлітковому віці, невпинно зростає. На території всього цього регіону кількість шлюбів зменшується, а розлучень збільшується. Майже третина татусів після розлучення більше не спілкуються зі своїми дітьми, і набагато менше – підтримують стосунки з дітьми. Діти із неповних сімей найвразливіші – вони раніше починають працювати, щоб допомогти одному з батьків прогодувати сім’ю, часто через проблеми у сім’ї змушені жити поза батьківським домом.

Зосереджуючись на глобальних проблемах, ЗМІ часто не помічають особистих трагедій. Ви можете знайти багато історій, в яких треба висвітлити відповідальність батьків і держави, і допомогти дітям зрозуміти, що з ними відбувається і чому.

Пропоновані сюжети

Що передбачає закон під словом «сім’я»? Чи справедливі положення Сімейного кодексу? Хто і яким чином захищає інтереси дітей, наприклад, при процесі розлучення?

Дізнайтеся, як справи у вашому регіоні з виплатами аліментів. Чи є випадки, коли матері вдалося домогтися, щоб колишній чоловік платив аліменти з реальних, а не офіційних, доходів? А чого це коштувало їй та її дитині?

Напишіть про роботу опікунських органів. Попросіть надати вам можливість провести один день з кимсь із інструкторів опікунської ради і дослідіть усі проблеми, з якими зіштовхуються ці люди у своїй роботі або ті ж сім’ї, з яким їм доводиться працювати – інспектори при розлучному процесі вивчають умови сім’ї і подають характеристику до суду.

Напишіть про дітей із незвичайної сім’ї.

Можете написати про жіночу сім’ю, де дітей виховує лише мама і бабуся чи нянька, яка давно вважається членом родини. Не обов’язково це має бути неблагополучна сім’я – це може бути цілком нормальна сім’я, яка живе у достатку. Але при цьому обов’язково поставте у статті запитання – не залежно від того, як живе сім’я, чи виконує держава перед такою сім’єю свої обов’язки? Наприклад, чи виплачує матері-одиначці допомогу на дитину тощо. Ваш матеріал не обов’язково має довести читача до сліз. Він може просто викликати подив або обурення тощо.

Познайомтеся з матерями-підлітками. Вони народили за власним бажанням, чи тому, що так вийшло? Як сприйняли їх вчинок рідні, друзі? Яким чином, на їхню думку, їх вік відобразиться на їхній дитині?

Дізнайтеся, як народжують матері, які перебувають у в’язницях, у СІЗО. Чи дозволяють ув’язненим матерям мати при собі дітей? Як впливає неволя на таких дітей?

Розкажіть, як живуть діти, батьки яких, особливо мами, виїжджають на заробітки.