Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблематика еомунікації_.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
947.71 Кб
Скачать

Тема 7. Дитяча проблематика у змі

1. Основні положення Конвенції ООН про права дитини

2. Рівноправні, але не зовсім: діти з обмеженими можливостями

3. Ні дискримінації – усі діти рівноправні

4. Діти і сім’я

5. Дитяча праця

6. Здоров’я і благополуччя дітей

7. Повага. Право дітей на індивідуальність

8. Діти-підопічні держави

Діти – «хороша натура», яка викликає великий інтерес. ЗМІ, зазвичай, представляють дітей невинними жертвами або, навпаки, порушувачами спокою тощо.

ЗМІ серйозно впливають на життя дітей. Вони впливають на рішення, що стосуються дитячих доль, і на відношення до дітей у суспільстві.

Журналісти здатні звернути увагу громадськості на несправедливе ставлення до дітей. Звісно, першочергове завдання журналіста – освітлювати події такими, якими вони є. але коли йдеться про дітей, не можна забувати, що вони часто не можуть постояти за себе, тому саме на журналіста часто лягає відповідальність за наслідки публікації для дитини.

Ми повинні писати про всі проблеми, з яким зіштовхуються діти і по можливості допомагати своїми статтями їх вирішувати.

Коли ми пишемо про дітей, то повинні пам’ятати, що вони мають такі ж права, як і дорослі. Права дітей навіть закріплені у Конвенції ООН про права дитини. Україна ратифікувала її 28.08.1991 році.

Завдання журналістів – не тільки писати про дітей, а звертати увагу громадськості на порушення їх прав, при потребі навіть посилаючись на положення цієї Конвенції.

Журналісти часто пишуть лише про дітей-злочинців, дітей вулиці або про тих, у яких батьки алкоголіки, злочинці, наркомани. Але забувають часто писати про тих, які змушені заробляти нелегкою працею через певні сімейні обставини, або яких експлуатують у тяжкій праці, або про дітей-біженців і як їм живеться та багато іншого, що не лежить на поверхні. А сюжетів про дітей – нескінченно багато. І вони – на кожному кроці.

Ми з вами розглянемо кілька сюжетів для написання статей, які безпосередньо стосуються положень Конвенції про права дитини і які допоможуть вам зорієнтуватися у розмаїтті дитячих проблем.

1. Основні положення Конвенції оон про права дитини

Є вісім основних положень Конвенції ООН про права дитини. На них слід спиратися журналісту, пишучи матеріали про дітей.

  1. Дітьми є всі особи віком до 18 років (стаття 1)

  2. Керівництва усіх країн зобов’яні виконувати Конвенцію (ст. 4, 41, 42, 44)

  3. Конвенція містить чотири основних принципи: захист дітей від дискримінації у будь-яких формах; максимальне забезпечення інтересів дітей; право дитини на життя, виживання і розвиток; повага думки дитини (ст. 2, 3, 6, 12)

  4. Захист і посилення громадянських прав і свобод дитини (ст. 7,8, 13, 14, 15, 16)

  5. Право дитини на сім’ю (рідну або альтернативну форми сім’ї) (ст. 5, 9, 10, 11, 18, 19, 20, 21)

  6. Право дитини на здоров’я і благополуччя, в тім числі, право дітей з обмеженими можливостями на піклування (ст. 23, 24, 25, 26, 27)

  7. Право дитини на освіту, дозвілля та культурні розваги (ст. 17, 28, 29, 31)

  8. Право дитини на особливі засоби захисту в особливих випадках: під час воєн чи кризових ситуацій, внаслідок яких збільшується кількість біженців (ст. 22, 38, 39);

від помилок правозахисної системи, що займається неповнолітніми (ст. 37, 40);

від експлуатації у вигляді використання дитячої праці, сексуальної експлуатації, продажу і обміну дітей, втягнутих у наркобізнес (ст. 32, 33, 34, 35, 36)

від дискримінації дітей, що належать до нацменшин чи корінних народностей (ст. 30).