Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Попередження нещасних випадк_в.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Заняття № 5. «впевненість у собі»

Ведучий. «Впевненість у собі - перша необхідна умова великих починань. (Семюел Джонсон)

Вам знайоме відчуття сильного хвилювання, коли необхідно ввійти в кімнату з незнайомими людьми? Ідучи у гості, ви побоюєтесь, що проведете вечір у куточку, і намагаєтеся приховати це почуття від інших? Не чекайте чарівника, який подарує вам впев­неність у собі. Дійте самі.

Вранці докладіть максимум зусиль для того, щоб вийти з дому в найкращому стані. Згодом зверніть увагу на своє відображення в дзеркалі: посміхніться, поправте зачіску, перевірте, чи все гаразд. І останній раз - перед сном, коли вмиваєтеся. Це допоможе вам не зосереджувати увагу на своєму зовнішньому вигляді протягом дня.

Пам'ятайте, що люди не помічають багато речей, очевидних для вас. Ви відчуваєте, що жахливо червонієте, коли доводиться говорити в присутності кількох людей? Для них ваше обличчя лише приємно порожевіло. Ніхто не буде акцентувати свою увагу на тому, що вас бентежить, доки ви самі не привернете їх увагу.

Не будьте занадто критичні до оточуючих. Якщо ви постійно відзначаєте для себе недоліки інших людей і такий критицизм став ва­шою звичкою, від неї треба рятуватися негайно. Інакше ви самі будете думати, що ваша поведінка, зовнішність і одяг - мішень для критики.

Пам'ятайте, що людям подобається слухати. Вам необов'язково видавати каскад дотепних реплік, щоб сподобатися іншим. Мовчазні люди загадкові, і в цьому секрет їхнього успіху. Намагайтеся уважно слухати інших. Будьте щирі. На вас справляє враження чиясь життєрадісність, успіх і чарівність? Зізнайтеся в цьому. Намагаючись бути похмурим, ви тільки відштовхуєте людей.

Знайдіть когось у своєму оточенні, з ким ви могли б розділити свою схвильованість. І тоді ви не будете самотні в компанії. Підійдіть самі до того, кого обрали. Удвох ви обоє виграєте.

Не намагайтеся усунути боязкість алкоголем. На дні пляшки нічого немає. Як правило, тверезі люди більш приємні для оточуючих.

Пам'ятайте, що сором'язливість деяких людей може зробили їх агресивними. Якщо хтось з вами розмовляє різко, не думайте, що винуваті в цьому. Різкість для такої людини може бути єдиним, хоча і не найкращим способом подолати свою зніяковілість. І самі остерігайтеся користуватися таким методом самоствердження. Сьогодні наше заняття присвячене темі «Впевненість у собі». Для кожного з нас це актуальна тема. Навіть якщо ми вважаємо, що впевнені у собі, поруч відразу з'являється людина, що поводиться в суспільстві значно впевненіше від вас, вам стає ніяково. Поговоримо про те, яким же чином ми можемо досягти цієї впевненості, та виконаємо кілька вправ. А зараз проаналізуйте свою здатність відчувати впевненість в собі і визначіть, яка із зазначених перешкод заважає вам найбільше:

  • Чи існують ситуації, у яких ви постійно відчуваєте брак впевненості?

  • Якщо це так, то чи не можна знайти загальну причину?

  • Чи не вважаєте ви, що особливі труднощі для вас створює певне обличчя чи певне середовище?

Гранично чесно відповівши на ці запитання, ви зможете знайти способи досягти більшої впевненості і впливати на оточуючих. Можна розвинути в собі ці навички, спостерігаючи за тим, як інші люди справляються з ситуаціями, що потребують впевненості, і домагаються поваги оточуючих. Використовуючи на практиці подібні прийоми, ви розширите запас власних навичок. Однак при цьому слід пам'ятати про деякі засади, без яких вам ніколи не заслужити поваги і яких слід дотримуватися з першого ж дня входження в колектив:

  • уникайте емоцій, які можуть вас заплутати: якщо ви розлючені ображені чи емоційно збуджені, від оточуючих слід очікувати реакції на ваші емоції, а не на те, що ви хочете до них донести;

  • будьте простішими: іноді важливість того, що ви хочете донести до інших, втрачається через надмірне ускладнення чи спроби розібратись з кількома питаннями водночас;

  • домагайтесь свого: якщо ви вже щось запропонували, доведіть це до кінця, не кидайте розпочатої справи й за будь-яку ціну змусьте оточуючих звернути на неї увагу;

  • не «знижуйте» себе: якщо щось для вас дійсно важливий і має принципове значення, доможіться, щоб інші знали про вашу позицію;

  • стежте, щоб вас не збивали: якщо ви на якийсь час опинилися в центрі уваги, а хтось хоче перетягти увагу на себе, докладіть зусиль, щоб увагу слухачів чи глядачів було знову повернуто до вашої персони;

  • пмилка не послаблює: якщо ви помилилися - що рано чи пізно може трапитись з ким завгодно, - не дозволяйте виникнення в себе відчуття невідповідності своєму місцю. Таке відчуття підриває ваші позиції;

  • прагніть до перемоги за перемогою: намагайтесь створювати ситуації, при яких ваша робота приноситиме перемогу, але не зупиняйтеся на досягнутому і прагніть нових досягнень».