Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Попередження нещасних випадк_в.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Заняття № 3 «досягнення успіху у спілкуванні»

Ведучий. На минулому занятті ми говорили з вами про те, як досягти успіху у спілкуванні. Це тема дуже важлива для кожного з нас. Тому сьогодні ми продовжимо наші вправи, щодо розвитку комунікативності та здатності висловлювати свої думки зрозуміло для інших.

Вправа «Зрозумій мене»

«Напевно, кожен із вас грав у таку гру, коли жестами та мімікою необхідно показати якесь слово, не називаючи його в голос. Сьогодні ми також пограємо в цю гру, але дещо ускладнимо її. Отже, на першому етапі кожен з вас повинен буде показати одне слово і слово це буде досить легким, з вашого щоденного життя. На другому етапі ви будете показувати якості особистості. Це завдання буде для вас значно важчим, але, я вірю, ви впораєтесь».

Отже, слова для першого етапу (перелік слів може бути будь-яким):

1.Рамка для фотографій.

2.Прикраса для телефону.

3.Музичний диск.

4.Записник.

5.Альбом для фотографій.

6.Картина.

7.Комп'ютер.

8.Ваза з квітами.

9.Аптечка.

10.Підставка для дисків.

Наступний набір слів буде значно важчим. І необхідно придумати, як показати слово, що випаде вам.

1.Нахабність.

2.Брехливість.

3.Сором'язливість.

4.Емоційність.

5.Ворожість.

6.Старанність.

7.Дружелюбність.

8.Обережність.

9.Вихвалькуватість.

10.Люб'язність.

Вправа 2. «Життя - це...»

«Для виконання цього завдання нам знадобиться ватман, два маркери, чорного і червоного кольору. Ватман ми з вами поділимо на дві частини вертикальною лінією. У лівій колонці будемо писати позитивні моменти життя. Наприклад, життя - це спілкування. У правій колонці будемо писати негативні моменти життя. Наприклад, життя - це розчарування. Кожен з вас повинен написати два аспекти свого життя: і позитивний, і негативний, а також пояснити, чому саме ці два аспекти він вибрав. Позитивний аспект життя ми записуємо червоним маркером, негативний - чорним. Це матиме приблизно такий вигляд:

Життя - це

Спілкування

Розчарування

Після того, як кожен із вас закінчить виконувати це завдання, ми акуратно розріжемо наш «плакат» по вертикальній прямій. Праву частину «плакату» ми знищимо для того, щоб забути про негативні сторони нашого життя, а ліву частину ми залишимо, повісимо в кабі­неті, де ми проводимо наші заняття, для того, щоб кожен з вас, дивлячись на цей плакат, згадував, що життя - це великий позитивний момент! Хочу, щоб ви звернули увагу на таку пам'ятку, виготовлену для наших занять.

Життя - це шанс. Скористайся ним.

Життя - це краса. Милуйся ним.

Життя - це мрія. Здійсни її.

Життя - це цінність. Цінуй його.

Життя - це скарб. Бережи його.

Життя - це любов. Насолоджуйся ним.

Життя - це таємниця. Пізнай її.

Життя - це безодня невідомого. Не бійся вступити в неї.

Життя - таке чудове - не марнуй його!

Життя - це твоє життя. Борони його.

(Мати Тереза)

Також, на мою думку, буде доречним прочитати вам вірш, що буде своєрідним девізом життя для кожного з вас.

Не прилаштовуй сам себе до світу, Світ міниться зрадливо і тече, Витримуй власну у життя орбіту, Аж поки все від тебе не втече. Не линь за вітром і за течією, Протоптуй власну стежку в цілині. Вживайся дружньо з долею своєю, У своїх нещастях інших не вини. Красиве й мудре поряд хай крокує, Лише добро ти людям всім неси, Тоді і щастя вся душа відчує, І стане іншим - символом краси. Цінуймо ж у житті ми кожну мить, Щоб не дарма на цьому світі жить!