Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Попередження нещасних випадк_в.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Вправа «Посмішка»

Інструкція ведучого: «Давно помічено, що в продавця, який посміхається, покупці купують товари набагато охочіше, ніж у похмурого. Тому керівництво одного з найбільших американських універмагів приписало своїм працівникам посміхатися незалежно від того хочуть вони цього чи ні. Приходячи на роботу, продавці разом з уніформою «надягали» чергову посмішку, з якою обслуговували покупців. Виявилося, що через 2 - 3 години у них покращувався настрій забувалися засмучення і негаразди. Посміхалися вони тепер вже в: душі. Якщо ви навчитеся дивитися на більшість ситуацій з гум ром, якщо будете фокусувати увагу на доброму та позитивному, вам стане набагато легше. Кожен з вас зараз повинен посміхнутися оточуючим вас людям найщирішою вашою, найяскравішою посмішкою, на яку лише здатен. Постарайтесь уявити, що у вашому житті сталася якась надзвичайна подія, така, що приносить велике задоволення. Уявили? А тепер посміхніться, щиро, від душі і нехай ця посмішка стане для вас і для кожного променем світла, добра та тепла та зігріває вас кожну хвилину. Якщо вам стане сумно, посміхніться самі собі, згадайте всі посмішки, що сьогодні оточували вас і просто посміхніться. Вам стане легше».

Вправа «Думайте лагідно»

Інструкція ведучого: «Зосередьте свою увагу на напружених м'язах. Уявіть, що вони перетворюються на щось м'яке. Можна уявити, що ви тримаєте в руці палаючу свічу. Віск тане і крапля за краплею падає на руку, ви відчуваєте його тепло. М'язи починають роз­слаблятися. Це дозволяє досягати результатів протягом 60 секунд. Можна використовувати будь-які образи і картини, що асоціюються з миром та довірою. Наприклад, уявити себе у вигляді згорнутого клубочком сплячого кошеняти або лева чи левиці, що мурчать від за­доволення. Для розслаблення обличчя можна уявити його у вигляді розкішної квітки. Можна також асоціювати свої відчуття з діями над різними неістотами. Наприклад, відчай уявити у вигляді туго натягнутої гумової стрічки. Якщо відпустити один кінець цієї стрічки, то вона зтягнеться і відчай зникне, мине. Можна уявити, що всі нещастя ми тримаємо в руці, потім повільно розкрити долоню, дмухнути на неї і дати всі нещастям розвіятися. Виконаймо зараз таку вправу. Уявіть свій відчай у вигляді якоїсь неістоти, представте, яким чином ви можете позбутися своїх негараздів, уявіть конфлікт, якого можна уникнути. Уявили? А тепер кожен з вас поділиться своїми відчуттями з оточуючими, розповість, яким чином він уявляв те чи інше, яким чином позбавлявся негараздів. Кожне уявлення - індивідуальне і нехай воно буде схоже на якесь інше, головне, щоб воно допо­могло вам досягти поставленої мети. У майбутньому виконуйте цю вправу кожного дня, вона не займає багато часу і допоможе вам покращити настрій».

Вправа «Мріяти не шкідливо»

Інструкція ведучого: «Часто ми звинувачуємо в своїх невдачах будь-кого, окрім себе. Насправді, ми теж зробили щось, щоб опинився біля розбитого корита. Скаржитися на долю, перебирати подумки свої невдачі, залишатися в полоні жахливих спогадів - це позиція, що найбільше шкодить людині. Адже постійні думки про погане - це стимул для негативних подій, що відбуваються з нами. Зробіть висновки зі своїх помилок, використайте їх як трамплін для майбутніх успіхів та забудьте про них. Ставте перед собою великі цікаві цілі, намагайтеся міркувати лише про добре. Щоденно 2 - 3 рази по 5 - 10 хвилин, заплющивши очі, розслабившись, яскраво та образно уявляйте себе таки, яким би ви хотіли бути. Уявляти це треба максимально детально: як у вас все добре виходить, який ви маєте прекрасний вигляд, як люди поважають вас, звертають на вас увагу на вулиці. «Поки сам себе не полюбиш, тебе ніхто не полюбить», - усім відоме це твердження. Ось і ви за допомогою такого прийому зможете здолати бар'єр невпевненості в собі і вирішити багато особистих проблем. Зараз кожен із вас нехай заплющить очі та уявить себе таким, яким хотів би бути. Через 5 хвилин відкриєте очі. Час пішов...

Тепер, розплющивши очі, нехай кожен із вас поділиться своїми враженнями, розповість про те, що вдалося уявити, яким ви себе побачили, що незвичайного виявили в собі. Нічого страшного, якщо з першого разу вам не вдалося добре уявити, ви не змогли абстрагуватися та зосередитися. Наступного разу у вас все вийде набагато краще!..».

Сьогодні ми провели наше перше заняття, познайомилися од не з одним, виконали декілька вправ, які допомогли нам краще зрозуміти тих людей, що зараз знаходять поруч із вами. Я пропоную кожному з вас виконати дома ці вправи ще раз: посміхнутися соб в дзеркало, посміхнутися рідним та близьким, подумки спробувати позбавитися негараздів та неприємностей; або просто згадати всі вправи, що ми виконували сьогодні. Наступна наша зустріч розпочнеться з обговорення того, яких результатів ми досягли на нашому сьогоднішньому занятті. Бажаю всім успіхів та впевненості у собі.