Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Попередження нещасних випадк_в.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Основні правила оптимістичного сприйняття світу

  • Вставайте ранком із наміром «схопити день», зробити максимум можливого за ці 24 години. Найкращий спосіб підготуватися до і завтрашнього дня - це сконцентрувати весь інтелект, весь єнтузіазм на щонайкращому виконанні справ сьогоднішнього дня.

  • «Наше життя таке, яким роблять його наші думки» - от вісім слів, що можуть змінити вашу долю. Пам'ятайте: наші думки роблять нас тими, хто ми є. Наше мислення визначає нашу долю. І

  • Умійте вчасно зупинитися, вирішите для себе, яку міру занепокоєння ви можете собі дозволити по відношенню до тих чи інших обставин і не розплачуйтеся більшим, ніж обставини того заслуговують. Пам'ятайте: «Життя дуже коротке, щоб бути дріб'язковим».

- Якщо ситуація, яка у вас виникла породжує почуття занепокоєння, зробіть три речі:

  1. Запитаєте себе: Що відбудеться в найгіршому випадку?

  2. Приготуйтеся до того, щоб прийняти гірше, якщо прийдеться.

  3. Потім спокійно розберііться в ситуації і постарайтеся знайти спосіб поліпшити цей найгірший варіант.

  • Примиритеся з неминучим, якщо ви знаєте, що обставини поза вашою владою і ви не можете змінити чи переробити їх. Скажіть собі: «Так, це так і не може бути інакше». Прийняття того, що сталося, є першим кроком до того, щоб перебороти наслідки нещастя.

  • Наповняйте голову думками про світ, сміливість, здоров'я, надії, тому що наше життя таке, яким його роблять наші думки. Якщо ви хочете знайти спокій в душі й щастя, рахуйте благодаті, у чому вам поталанило, а не ваші нещастя! Думайте про світле, бадьортеся і ви будете відчувати, що життя прекрасне.

  • Щоб забути свої болячки, намагайтеся принести хоча б небагато радості іншим. Коли ви робите добро іншим, ви в першу чергу робите добро собі. Намагайтеся щодня зробити щось добре, що принесе радість людям.

  • Займайте себе. Людина, охоплена почуттям занепокоєння, щоб не впасти у відчай, повинна занурюватись у діяльність. Активна діяльність - от один із кращих засобів лікування.

  • Перепишіть або надрукуйте ці правила й повісьте їх на видному місці. Перечитуйте їх частіше, особливо коли занепокоєння, страх, розпач почнуть вами оволодіти. І пам'ятайте, що багато людей гідно пройшли той самий шлях, яким зараз йдете ви. Сьогодні наше заняття присвячене такій важливій темі, як досягнення успіху у житті.

Вправа «Піраміда бажань»

«Кожен з вас повинен скласти для себе «ієрархію» або піраміду своїх бажань. Для цього вам знадобиться аркуш паперу, ручка або олівець. Вам необхідно намалювати на аркуші піраміду, що має сходинок. Перша сходинка символічно означатиме те ваше ба­жання, якого ви зможете досягти найближчим часом, не докладаючи особливих зусиль, друга - наступне ваше бажання, якого ви досягнете дуже скоро, але доклавши зусиль. Кожна наступна сходинка буде відображати ваші бажання по мірі важкості їх здійснення для вас. Остання сходинка - бажання, яке здається вам нездійсненим, але може збутися за деяких умов. Записуючи свої бажання, поруч записуйте, які дії вам необхідно виконати для того, щоб досягги успіху у їх виконанні. Якщо для цього потрібна якась допомога кого-небудь друзів або членів сім'ї, також відмітьте це на своєму аркуші паперу. Таким чином ви навчитеся планувати свої дії, визначати головне і другорядне у вашому житті. Складайте для себе такі схематичні малюнки і вам буде легше організувати себе і своє життя».