Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практ-БЖД-Осн.2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.48 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра екології та безпеки життєдіяльності

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРАКТИЧНИХ (ЛАБОРАТОРНИХ) ЗАНЯТЬ

З НОРМАТИВНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Безпека життєдіяльності»

для студентів університету

(в рамках проведення педагогічного експерименту

щодо впровадження кредитно-модульної системи)

Київ НТУ 2009

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра екології та безпеки життєдіяльності

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРАКТИЧНИХ (ЛАБОРАТОРНИХ) ЗАНЯТЬ

З НОРМАТИВНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Безпека життєдіяльності»

для студентів університету денної та заочної форм навчання

Затверджено

на засіданні навчально-методичної Ради

Національного транспортного університету

протокол № ___від__ _____ 2009р.

Київ – 2009

Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни безпека життєдіяльності / Укладачі С.Т. Сусло, Г.Ф. Гусєв. – К. НТУ, 2009. – 110.с

Методичні вказівки схвалені і рекомендовані до друку на засіданні кафедри "Екологія та безпека життєдіяльності" __________ 2009 року протокол № ___

Укладачі: Степан Тітович Сусло, доцент,

Геннадій Феліксович Гусєв, доцент,

Відповідальний за випуск В.П. Матейчик, професор, д.т.н.

ВСТУП

На зорі людства, небезпечними були тільки стихійні негативні явища, тобто явища природного характеру. З часом еволюції біосфери, суспільства стали виникати небезпечні катастрофічні явища, творцем яких стала людина. Демографічний вибух та бурхливий розвиток науково-технічного прогресу на сучасному етапі розвитку біосфери привів до того, що людина більше всього потерпає від небезпечних ситуацій, створених саморуч. Ризик небезпеки постійно супроводжує людину. Виникає гостра необхідність мінімізувати цей негативний вплив на життєдіяльність людини, суспільства. Є загальновідомим, що поряд з Істиною крокує наука БЖД, яка здатна визначати доцільні і найбільш правильні шляхи вирішення тих чи інших негараздів та проблем щодо їх запобігання виникненню та мінімізації негативного впливу на людину та довкілля.

Потрібні нові, підвищені індивідуальні і колективні якості та властивості, здібності і здатності, нові комплексні і цілісні мислення і розуміння її щодо досягнення БЖД в сучасних умовах повсякденного життя. Тобто, повинен бути, не обмежений (нормативними актами) і неупереджений, а науковій підхід до вирішення пробле­м БЖД.

Задамося питанням: - чи є більш важливі проблемні питання ніж безпеки життєдіяльності, для кожного із нас? Отримаємо відповідь: ні, мабуть немає.

Набуті в Університеті знання, уміння, навички, а згодом і досвід, будуть слугувати надійним захисним бар’єром у повсякденному бурхливому інколи буреломному житті.

Мета практичних занять:

забезпечити студентів відповідними до сучасних вимог знаннями про основи безпеки людини у оточуючому середовищі та особливості виникнення і розвиток небезпек – надзвичайних ситуацій, в першу чергу техногенного характеру, їх властивості, можливий вплив на життя і здоров’я людини, запобігання виникненню та особливості захисту і порятунку людей у зоні лиха.

Сформувати необхідні у майбутній практичній діяльності спеціаліста, уміння та практичні навички по запобіганню та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, захисту людей та навколишнього середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]