Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие для самостоятельной работы.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
4.58 Mб
Скачать

Основні види тестових завдань для комп'ютерного контролю знань студентів

Розглянемо одну з форм тестового контролю, що на даний час широко використовується в нашому навчальному закладі - це комп'ютерне тестування.

Імовірно, методика розробки комп'ютерних систем тестування буде цікавою для викладачів різних дисциплін , тому що дозволить здійснювати контроль знань студентів на аудиторних заняттях , контролювати самостійну роботу студентів і на цій основі керувати процесом засвоєння знань,

Розглянемо основні види тестових завдань, що використовуються для найкращого моделювання комп'ютерного діалогу .

Завдання з простим вибором одноелементних відповідей використовуються для перевірки вміння правильно відтворювати набуті знання. Завдання складається з двох частин: у першій якомога стисло і чітко, без двозначності формулюється запитання, а в другій -пропонується на вибір декілька відповідей, одна з яких є правильною. Варіанти відповідей мають бути не абсурдними, близькими до істинної відповіді, відрізнятися одне від одного повнотою, точністю. Для того, щоб вибрати правильну відповідь, учень або студент мають проаналізувати усі відповіді, що пропонуються.

Завдання з простим вибором багатоелементних відповідей використовуються для перевірки вміння характеризувати або знаходити спільне в явищах, які вивчаються. На відміну від попередніх завдань тут пропонується сформувати правильну відповідь з декількох часткових відповідей.

Завдання з перехресним вибором одноелементних відповідей використовуються для перевірки вміння вільно орієнтуватися в групі схожих понять, процесів, явищ. У даному випадку завдання містять кілька запитань і стільки ж відповідей, розташованих у двох колонках таблиці. Необхідно для кожного завдання, розміщеного ліворуч, вибрати однозначну відповідь з правої колонки таблиці.

Комп'ютерне тестування за допомогою тестової програми "Assist2"

Програма Assist2 проста в використанні і ефективна при здійсненні контролю знань з будь-якої дисципліни. Вона дозволяє використовувати завдання з простим вибором одноелементних і багатоелементних відповідей.

Тексти тестів для програми створюються в стандартної програмі Блокнот. Кожне тестове запитання та варіант відповіді записується з нового рядка. Перед кожним запитанням вставляється пустий рядок зі знаком «?». А перед відповідями на тести ставиться мінус «-», якщо відповідь не віна, та плюс «+», якщо вірна. Наприклад:

При наявності тестів, створених в текстовому редакторі Word, їх можна відредагувати таким чином:

Відкрити тест в текстовому редакторі Word. Дати команду Файл→Сохранить как та зберегти файл з типом «Обычный документ».

Для того щоб файл з тестом застосувати в програмі Assist2 необхідно змінити тип файлу з txt на qst. Після чого помістити цей файл в папку з програмою Assist2 та запустити дану програму на виконання. В списку даної програми з’явиться тест з ім’ям, який Ви йому присвоїли.

Тема 20 . Роль комп'ютерної техніки в галузі економіки

Сьогодні при створенні комп’ютерів пріоритет віддається надпотужним комп’ютерам (суперкомп’ютерам), а також мініатюрним і надмініатюрним персональним комп’ютерам. Основною тенденцією розвитку електронно-обчислювальних машин є розширення їх сфери застосування і перехід від експлуатації окремих комп’ютерів до роботи їх у складі обчислювальних мереж або систем. Здійснюється орієнтація територіальних обчислювальних мереж на надання комунікаційно-інформаційних послуг: E-mail, телеконференцій, IP-телефонії, надання різної інформації. Отримувана суспільством інформація по комп’ютерних мережах до середини 21 століття порівняється з обсягом інформації отримуваним по традиційних каналах ЗМІ (радіо, телебачення, друк), а до кінця сторіччя територіальні комп’ютерні мережі повинні стати основним інформаційним середовищем, а Інтернет стане основним засобом зв’язку. Останнім часом ведуться активні роботи по передачі нового вигляду інформації через Інтернет. Конвергенція телекомунікаційних мереж (радіо, телефонних, телевізійних і обчислювальних мереж) відкриває нові можливості для передачі даних, голосу і зображення. Саме Інтернет претендує на роль глобальної універсальної мультисервисной мережі нового покоління для якісної передачі даних, голосу і зображення. Використання мультиканальних широкосмугових радіо і оптичних каналів зв’язку забезпечать практично необмежену перепускну спроможність. Не тільки комп’ютери, але і телефони, телевізори, відеокамери і інші пристрої підключатимуться безпосередньо до Інтернету. Що стосується комунікаційних послуг, то територіальні обчислювальні мережі повинні стати не просто засіб комунікації, а інтерактивним каналом взаємодії людей (четвертим каналом спілкування людей), що дозволяє їм спілкуватися в режимі онлайн. Вже сьогодні в Інтернеті є величезна кількість інформації практично на будь-яку тему, але для того, щоб знайти потрібну інформацію і використовувати її, необхідно уміти працювати з ресурсами цієї глобальної мережі.

В даний час продовжуються роботи зі створення комп’ютерів нового покоління – нейрокомп’ютерів на базі розподіленої нейронної архітектури. Вони якісно відрізняються від комп’ютерів попередніх поколінь відсутністю наперед створених комп’ютерних програм і здібністю до самоорганізації і навчання. Основу нейрокомп’ютерів складатимуть нейронні мережі, які забезпечують взаємодія з об’єктами реального світу так само, як і нервова біологічна система. Широке впровадження аудіо - і відеозасобів введення і виведення інформації дозволять користувачам спілкуватися з комп’ютерами на природній мові. При роботі на комп’ютері користувач бачитиме віртуального співбесідника і активно обмінюватися з ним на природній мові, отримувати поради, підказки, роз’яснення. Розвиток таких інтернет-технологій як засобу оперативного обміну і розповсюдження інформації, а також засобів створення і зберігання і підтримки інформаційних ресурсів в глобальній мережі забезпечать ефективне середовище для мережевої економіки.

Перш ніж приступити до розгляду інформаційних систем, їх класифікації і використання при управлінні економічними об’єктами, необхідно визначити терміни інформаційна система і інформаційна технологія.

Інформаційна система (ІС) збирає, обробляє, зберігає, аналізує і поширює інформацію для специфічних цілей. Як і будь-яка система, ІС включає вхідну інформацію (дані, інструкції) і вихідну інформацію (звіти, розрахунки). Вона обробляє вхідну інформацію і проводить вихідну інформацію, яка посилається користувачеві або іншій системі. Вона може так само включати механізм зворотного зв’язку, який контролює операції. Як і будь-яка інша система, ІС діє в навколишньому середовищі

Комп’ютеризована ІС – це ІС, яка використовує комп’ютерну технологію для виконання деяких або всіх своїх завдань.

Такі системи можуть включати персональний комп’ютер і програмне забезпечення або вони можуть включати декілька тисяч комп’ютерів різних розмірів з сотнями принтерів, плоттерів і інших пристроїв, такі як комунікаційні мережі і бази даних. У більшості випадків ІС включають також людей.

Інформаційна технологія (ІТ), у вузькому визначенні, відноситься до технологічної сторони інформаційної системи. ІТ включає технічні забезпечення, бази даних, програмне забезпечення, мережі і інші засоби. Вона може розглядатися як підсистема ІС. Іноді термін ІТ використовується в широкому сенсі для опису сукупності декілька ІС, користувачів і менеджменту всієї організації.