Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие для самостоятельной работы.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
4.58 Mб
Скачать

Тема 13. Використання Excel в мережі

Програма Microsoft Excel пропонує користувачеві широкі можливості для роботи в мережі Internet. За допомогою Microsoft Excel можна одержувати дані у вигляді електронних таблиць прямо з Web-серверів у мережі Internet. Microsoft Excel містить вбудовані функції, що дають змогу легко поміщати на Web-сервер документи, створені в середовищі редактора Microsoft Excel. До їх числа належать: майстер збереження документа у форматі HTML, засіб перегляду вмісту документів Microsoft Excel для користувачів, що не працюють з цим додатком.

Можна використовувати вбудований Internet Assistant для перетворення таблиці у формат HTML і публікації на Web-сервері. Microsoft Excel дає імпортувати дані з HTML-документів, знайдених на Web-сервері, відновлюючи при цьому формат і оформлення таблиці. Після імпорту дані доступні для виконання будь-яких операцій у редакторі Microsoft Excel.

Web Queries. У Microsoft Excel 2000 існує операція створення запиту до даних, що зберігаються на Web-сервері. Можна створити постійне посилання на сторінку в Інтернеті, і дані в таблиці оновлятимуться автоматично.

Можливості:

  • Довідка і помічник для роботи з електронними таблицями.

  • Допомагає користувачам навчитися ефективної роботи з електронними таблицями. Дає корисні поради та рішення. Відповідає на запитання доступною користувачу мовою.

  • Зручність уведення формул. Користувачі можуть писати рівняння, користуючись простою термінологією. У формулах замість посилань на комірки можна використовувати назви стовпчиків і рядів (наприклад: Ціна*Кількість замість А1*А2), що полегшує створення та розуміння обчислень.

  • Перегляд макета сторінки. Дає можливість задати точне розташування інформації на кожній друкованій сторінці.

  • Замовлені комірки. Користувачі можуть «проникнути за сітку» звичайної електронної таблиці, щоб дані відповідали їхнім вимогам.

  • Контроль змін. У випадку кількох користувачів спрощується контроль змін у робочому каталозі (виділяються зміни, внесені іншими користувачами). Для кожної виділеної комірки є відомості про те, що було змінено, коли і ким.

  • Гіперпосилання. В усі документи Excel можна вставляти гіперпосилання для доступу до потрібних документів незалежно ВЇД їх місцезнаходження.

  • Відкриття з URL. Велика гнучкість за спільного використанні Даних у мережі Intranet. Користувачі легко можуть відкривати

  • файли Excel чи HTML з HTTP- і FTP-серверів за допомогою команди Excel 2000 Файл→Открыть.

  • Публікація в режимі «online» — запис в URL. Полегшує розміщення зошитів Excel на HTTP- і FTP-серверах мережі Intranet. Тепер кожен може переглядати і використовувати дані електронних таблиць, поміщених у спільну мережу Intranet чи в глобальну мережу.

  • Робота з HTML-документами. Excel 2000 працює з документами HTML так само легко, як і зі своїми документами (*.xls). Форматування і гіперпосилання зберігаються, а користувачі дістають можливість динамічного аналізу даних, а не простого їх перегляду.

  • Середовище розробки Visual Basic (VBE). Середовище VBE сумісне із середовищем Visual Basic 5.0. У ньому є поліпшений редактор кодів, броузер ієрархічних об'єктів, багатовіконний нала- годжувач, вікно властивостей, аналізатор проекту і конструктор, і

  • Майстер діаграм. Розташування всіх параметрів графіків в одному місці прискорює їх створення та редагування.

  • Зошити колективного користування. У цих зошитах кілька користувачів можуть одночасно відкрити один документ, не отримавши повідомлення «файл уже відкритий». Можна змінювати дані, форматувати, редагувати формули і навіть додавати та вилучати комірки.

  • Збереження в гіпертекстовому форматі (HTML). Користувачі можуть автоматично перетворювати свої таблиці, створені за допомогою програми Excel, у HTML-формат для того, щоб розміщувати їх в Інтернеті або в мережі Intranet. Діаграми тепер можна записувати у форматі GIF з поліпшеними можливостями перетворення.

  • Перегляд документів Excel. Користувачі можуть публікуватии документи Excel так, щоб їх могли переглядати й ті, в кого немає програми Excel. Програма Excel Viewer дає можливість, не користуючись програмою Excel, переглядати, копіювати, збільшувати, фільтрувати, друкувати і слідувати гіперпосиланням у документах Excel.