Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие для самостоятельной работы.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
4.58 Mб
Скачать

Служба імен доменов(dns)

Людині незручно працювати з числовим представленням ІP-адреса, зате доменне ім'я заповнюється легко (WWW abcdef.com). Займається перекладом доменних імен в ІP-адреса.

Служба передачі файлів (ftp).

Необхідність у передачі файлів виникає, наприклад, при прийомі файлів програм, при пересиланні великих документів (книг), а також при передачі архівних файлів, у яких запаковані великі обсяги інформації.

Протокол FTP працює одночасно з двома TCP-з'єднаннями між сервером і клієнтом. По одному з'єднанню йде передача даних, а друге з'єднання використовується як керуюче. Протокол FTP також надає серверу засобу для ідентифікації клієнта, що звернувся. ІRC-служба, призначена для прямого спілкування кількох людей у режимі реального часу.

ІCQ - це служба призначена для пошуку мережного ІP-адреса людини підключеної в даний момент до Інтернету.

Тема 8. Виконання індивідуальних завдань в текстовому редакторі.

Допоміжний матеріал до виконання самостійної роботи по завданню:

Малювання

Для роботи з малюнками Word має панель інструментів . «Рисование», за допомогою якої можна створювати малюнки за допо­могою прямих і кривих ліній, прямокутників і еліпсів, замальовувати їх різними кольорами, робити написи тощо.

Щоб викликати або сховати панель інструментів "Рисование" досить клацнути лівою кнопкою "миші" на кнопці.

На панелі інструментів «Рисование» винесені фігури, які найчастіше використовуються в малюванні схем, об’єкт «Напис», WordArt, вставка малюнків із файлу та колекції малюнків, а також кнопки з основними налаштуваннями для вилілених об’єктів (колір заливки, колір ліній, товщина ліній, тип ліній, тип стрілки, тінь та об’єм).

При натисканні на кнопці «Автофігури», користувач зможе вибрати потрібну фігуру з великого переліку

Якщо натиснути на кнопці «Рисование», з'являється меню, яке має такі команди:

• Для групування кількох намальо­ваних об'єктів в один або їх розгрупування;

• Встановлення порядку слідування малюнків;

• Прив'язка малюнків до сітки, щоб їх вирівняти;

• Зсув малюнка вправо, вліво, вгору або вниз;

• Вирівнювання по центру або по одному із країв горизонтально або вертикально;

• Повертання малюнку на 90° або браження.

Якщо у підменю перевести вказівник "миші" на синю смужку і зверху, натиснути і тримати ліву кнопку, перетягти підменю у потріб­не місце екрану, воно перетвориться у меню, яке постійно буде знаходитись на екрані. Якщо після роботи з ним його потрібно зак­рити, досить клацнути на значку X в верхньому правому куті.

Зміна розмірів малюнку

Щоб змінити розміри малюнку, треба виконати такі дії:

• Активізувати малюнок, для чого клацнути на ньому лівою кнопкою "миші", у малюнка з'являться маркери. Коли встановити вказівник "миші" на один з маркерів, з'являється двонаправлена стрілка;

• Щоб пропорційно збільшити (або зменшити), розміри ма­люнку, необхідно встановити вказівник "миші" на кутовий маркер, натиснути і не відпускати ліву кнопку "миші",, перетягти маркер від центру (або до центру) і при досягненні потрібних розмірів

відпустити;

• Щоб розтягнути (або сти­снути) розмір в одному напрямку, необхідно встановити вказівник "миші" на середній маркер з по­трібної сторони, натиснути і не відпускати ліву кнопку "миші", перетягти маркер від центру (або . до центру) і при досягненні по­трібних розмірів відпустити.