Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи психології і педагогіки.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
212.99 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики і продовольства України

Вінницький національний аграрний університет

ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЇ ТА ПЕДАГОГІКИ

Методичні вказівки

для самостійної роботи студентів

заочної форми навчання

Вінниця – 2011

Методичні вказівки складені на основі навчальної програми курсу “Основи психології і педагогіки”, затвердженої ВНАУ протокол №__ від _ __2011 р.

Рецензенти: Томчук м.І., професор, доктор психологічних наук, іпкпо, м. Вінниця; Джеджула о.М., професор, доктор педагогічних наук, нау, м.Вінниця

ЗМІСТ

  1. Передмова……………………………………………………4

  2. Короткий конспект лекційних занять……………………...6

  3. Плани семінарських занять……………………………….16

  4. Зразки контрольних тестів для аудиторного тестування…18

  5. Питання для підготовки до заліку………………………….25

  6. Рекомендована література……………… ………………….27

Передмова

Успіх економічних і соціальних перетворень у нашій державі визначають багато чинників, насамперед психологічний. Багатопланові питання професійної діяльності неможливо успішно вирішувати без розумової, духовної особистості, без підвищення її психологічної готовності до роботи в сучасних умовах.

Психолого-педагогічні знання допомагають людині у професійній діяльності знайти ефективні способи впливу на іншу людину, пізнати її індивідуально-психологічні особливості, адаптуватися в групі, уникнути конфліктної ситуації, здійснювати безперервне навчання та виховання персоналу тощо.

Необхідність засвоєння фахівцями основ психолого-педагогічних знань, уміння застосовувати їх при вирішенні завдань практичної діяльності зумовило вивчення навчальної дисципліни “Основи психології і педагогіки”.

Програма курсу складається з двох розділів. Розділ 1 “Основи психології” спрямований на висвітлення предмету психології як науки про психіку людини, характеристику форм прояву психіки – психічних процесів і станів, психічних властивостей особистості.

Особливу увагу приділено психології особистості, психологічним механізмам її становлення, можливостям самовдосконалення й ефективної взаємодії з іншими людьми в процесі діяльності і спілкування.

У розділі 2 “Основи педагогіки” розкриваються теоретичні й організаційно-практичні проблеми педагогіки. Основну увагу приділено питанням навчання і виховання кадрів з використанням сучасних методів і організаційних форм, технології оптимізації та інтенсифікації цих процесів.

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів знань з основ психології і педагогіки та набуття відповідних умінь та навичок сучасної особистісної та ділової комунікації.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

– природу психіки людини; основні психічні функції та їх фізіологічні механізми;

– форми засвоєння людиною дійсності; роль свідомості та самосвідомості у поведінці, діяльності, формуванні особистості людини;

– основні соціально-психологічні умови, що забезпечують життєдіяльність людини; мотиви, що спонукають до трудової діяльності; типологію та стилі індивідуальної управлінської діяльності;

– наукові теорії педагогіки та психології, які пояснюють сутність соціально-психологічних проблем груп і колективів та психологічний клімат у них;

– основи міжособистісної культури спілкування; психологію спілкування і діяльності;

– основи професійної діяльності; психологію ринкових відносин, переговорів та управління тощо;

уміти:

– визначити типи темпераменту, скласти психологічну характеристику особистості;

– інтерпретувати власні психічні стани, усвідомлювати закономірності міжособистісних стосунків у побуті та колективі; визначити стиль керівництва колективом;

– застосувати теоретичні знання до вирішення практичних проблем виробництва, соціально-професійного самовизначення;

– здійснювати психологічний аналіз виробничої діяльності і дисципліни.

Навчальним планом дисципліни „Основи психології та педагогіки” передбачено контроль засвоєння знань студентами заочної форми навчання у вигляді виконання аудиторного тестування та складання заліку.

При підготовці до тестування студент повинен прослухати курс лекцій та опанувати навчальну програму з курсу «Основи психології і педагогіки».

Контрольні тести за структурою складаються із 5-ти запитань, серед яких є запитання з розділу «Психологія» та розділу «Педагогіка». Тести носять закритий або відкритий характер, тобто передбачають вимогу до студента дати визначення якогось поняття або вибрати з наведених варіантів правильну відповідь.

Аудиторне тестування здійснюється на останньому семінарському занятті і є умовою допуску студента до складання заліку.

Згідно з базовим навчальним планом на вивчення дисципліни “Основи психології та педагогіки” студентами заочної форми навчання відведено 90 год., з них: лекцій – 8 год., семінарсько-практичних занять – 8 год., самостійної роботи – 74 год.