Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ СК соціальна інформація.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Старіння

Старіння інформації – це процес зміни в часі її властивостей. Старіння інформації не слід плутати із втратою чи забуванням чи асоціювати з часом, коли її було створено. Старіння інформації не можна сплутувати також і зі старінням матеріальних носіїв- документів, на яких вона зафіксована, чи із зменшенням кількості їх цитування.

Інформація як ідеальна субстанція з плином часу не змінюється, так як змінюються матеріальні об’єкти, котрі і руйнуються або, навпаки утворюються. На відміну від матеріальних об’єктів інформація не старіє.

Приклад.: Інформація про те, що Арітостель є автором твору «Поетика » не змінилася відтоді, як автор завершив написання цього твору, й не зміниться ніколи в майбутньому.(якщо не буде втрачена).

Проте з плином часу деякі властивості масової інформації можуть змінюватися, тобто застаріввати. До властивостей, що змінюються в часі належать: Новизна (те, що вчора було новим, сьогодні вже стало загальновідомомим ) .

Приклад: Інформація про результат вчорашнього футбольного матчу була новою відразу ж після його завершення вчора, але сьогодні вже є відомою. (застарілою).

Якість (те, що вчора вважали істинним, сьогодні може бути експериментально спростовано чи уточнено).

Цінність: (та інформація, яка є цінною в один період, може втратити цю властивість у наступний )

Приклад: Передана по радіо інформація про погоду перед виходом людини з дому є цінною (щоб вирішити: брати парасолю чи ні?) Після виходу така інформація свою цінність втрачає.

Доступність (інформація, недоступна сьогодні, може стати доступною завтра )

15