Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Господарське право.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
483.33 Кб
Скачать

Тема 10. Правове регулювання господарських відносин у гірничодобувній промисловості

Завдання для практичного заняття (2 год.):

Теоретична частина:

1. Загальні засади правового регулювання гірничих відносин.

2. Порядок користування надрами на умовах розподілу продукції.

3. Особливості правового регулювання господарських відносин у вугільній промисловості.

Практична частина:

Студенти надають відповіді на питання:

Загальна характеристика угод про розподіл продукції. Форма договору. Перелік істотних умов договору. Повноваження виконавчого органу. Порядок та процедура проведення ліцензування. Порядок ліквідації збиткових вугледобувних та вглепереробних підприємств. Правовий статус аукціонного комітету. Правовий статус ДАК „Вугілля України”.

Завдання для самостійної роботи студентів (9 год.)

Загальні засади правового регулювання гірничих відносин, Гірничий закон України, Кодекс України про надра. Міністерство екології та природних ресурсів України, Державна служба геологіъ та надр. Гірничі підприємства, особливості їх правового статусу. Користування надрами на умовах угоди про розподіл продукції. Порядок реалізації вугільної продукції через аукціони.

Література: Нормативно-правові акти: 160-177. Основна: 2, 5, 8, 11, 13-17, 21, 24. Додаткова: 14, 28, 38, 57. Інтернет ресурси: 1-7.

Тема 11. Правове регулювання господарських відносин у нафтогазовому комплексі

Завдання для практичного заняття (2 год.):

Теоретична частина:

1. Загальні засади правового регулювання господарських відносин у нафтогазовому комплексі.

2. Порядок та умови користування надрами.

3. Порядок забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом.

Студенти готують реферативні повідомлення за наступними темами:

1. Порядок забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом

2. Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”, її юридичний статус, завдання, функції

Практична частина:

Задача 1.

Договором про постачання природного газу у 2001 році між трестом “САЕС” (постачальником) і ПАТ “Сигма” (споживачем) було передбачено, що у І кварталі споживач розробляє і представляє газопостачальнику план організаційно-технічних заходів з економії природного газу, а щоквартально до 5 числа місяця, наступного за звітним періодом (кварталом), надає йому звіт про виконання цих заходів.

Чи вправі сторони встановити в договорі санкції за невиконання чи неналежне виконання даної умови?

Задача 2.

При укладенні договору на постачання теплової енергії у вигляді пари за обопільною згодою сторін у договір була включена умова про те, що всі спори між сторонами будуть розв’язуватися лише шляхом переговорів без звернення до господарського суду чи до інших органів. Протягом декількох місяців обидві сторони належним чином виконували свої договірні обов‘язки, однак у подальшому споживач став систематично затримувати оплату поставленої йому теплової енергії. Оскільки безпосереднє звернення до споживача не мало позитивного результату, енергопостачальна організація звернулася до господарського суду з позовом про сплату штрафних санкцій.

У відзиві на позовну заяву споживач просив господарський суд не приймати позов до свого провадження, посилаючись на пункт договору, що виключає можливість звернення до господарського суду.

Як повинен вчинити господарський суд? Які санкції можуть бути застосовані до правопорушника у подібних випадках?

Завдання для самостійної роботи студентів (10 год.)

Законодавство про нафту і газ. Порядок і умови користування нафтогазоносними надрами. Спеціальні дозволи на користування нафтогазоносними надрами, їх види, строк дії, порядок надання, зупинення та анулювання. Угода про умови користування нафтогазоносними надрами, сторони угоди, її істотні умови. Основні права та обов’язки користувачів нафтогазоносними надрами. Постачання природного газу на аукціонних засадах. Порядок припинення газопостачання споживачам, які не здійснюють плату за спожитий природний газ і порядок відновлення газопостачання.

Література: Нормативно-правові акти:178-188. Основна: 2, 5, 8, 11, 13-17, 21, 24. Додаткова: 21. Інтернет ресурси: 1-7.