Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_9.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
6.09 Mб
Скачать

9.2.6. Модулі витікального повітря

Вентилятори для вилучення внутрішнього повітря з приміщення часто розміщуються в корпусі у вигляді модуля, який забезпечує естетичний вигляд і зручність приєднання на сторонах всмоктування і нагнітання. Повітропродуктивність модулів до 100000 м3/год. Корпус в плані квадратний або прямокутний, доступ до обладнання через дверцята або клапан.

9.3. Вентилятори

Вентилятори, їхні типи, теоретичні засади, розрахунок і добір, міцність, особливості випробування, приводи і засоби керування розглянуті в спеціальній літературі і в довідниках заводів-виробників [16, 17].

9.3.1. Відцентрові (радіальні) вентилятори

Їх широко застосовують в СВ і СК. Вентилятори із загнутими вперед лопатями мають ту перевагу, що порівняно із іншими типами вентиляторів забезпечують більшу продуктивність за меншої частоти обертання робочого колеса. Іншими словами, для даної продуктивності їх розміри можуть бути меншими. Вентилятори із зігнутими вперед лопатями широко застосовуються в підвіконних вентиляторних кліматконвекторах і в автономних кліматизаторах (кондиційниках), при конструюванні яких особливо важливими є зменшення габаритних розмірів і відносно мала вартість.

Радіальні вентилятори найперше призначені для систем вентиляції виробничих приміщень і транспортувальної вентиляції. Для них характерні самоочищення, значна міцність і високий тиск.

Вентилятори із загнутими назад лопатями найбільш малошумні. Їхня характеристика така, що більшим змінам тиску в системі відповідає відносно мала зміна витрати повітряного потоку, а характеристика споживання потужності дозволяє застосовувати один і той же двигун для перекривання всіх робочих умов, уникаючи перевантаг. Модифікацією основного типу вентилятора із загнутими назад лопатями є вентилятор високої ефективності, лопаті турбіни (робочого колеса) якого виконані у формі крила літака. Вентилятори цього типу призначені для систем вентиляції високого тиску, їх застосування забезпечує економію електроенергії. Їхня характеристика крутоспадна, що зумовлює потребу старанного їх добирання для виконання часткових задач. Вентилятори цього типу застосовують в різних високошвидкісних СВ (СК) з робочими тисками 1,26…3,0 кПа.

У вентиляторах других конструкцій інколи застосовують лопаті двох типів, наприклад загнуті вперед із променево радіальними кінцями.

Відцентрові вентилятори бувають одностороннього всмоктування одинарної ширини і двостороннього всмоктування подвійної ширини. Останні призначені для переміщення значних за витратою повітряних потоків і для тих випадків, коли хочуть зменшити висоту вентиляторів. В автономних кліматизаторах (кондиційниках) часто застосовують два робочих колеса на загальному валі. Їх приводять в обертання клинопасовими передачами (в агрегатах великої потужності) або безпосередньо від двигунів (в кімнатних агрегатах).

9.3.2. Осьові вентилятори

Схема осьового вентилятора зображена на рис. 9.21. Лопаті робочого колеса цих вентиляторів бувають плоскими і закрученими, одинарної або подвійної товщини. Більша частина високоякісних осьових вентиляторів мають лопаті, що виконані за формою крила літака.

Рис.9.21. Осьовий вентилятор:

1 – циліндричний корпус; 2 – скерувальні лопатки; 3 – електродвигун; 4 – турбіна (робоче колесо)

Осьові вентилятори створюють менші тиски, ніж відцентрові одного з ними діаметра турбіни (робочого колеса) і за однакової колової швидкості. Тиск осьового вентилятора може бути підвищений за допомогою скерувального апарата на стороні нагнітання або всмоктування і послідовним багатосхідчастим (багатоступінчастим) поєднанням вентиляторів. Осьові вентилятори можуть мати характеристики, які допускають і не допускають перевантаг (перевантажень). Вони приводяться в дію безпосередньо від електродвигунів і рідше за допомогою клинопасових передач.

Осьові вентилятори дуже добре підходять для СВ і окремих устав (установок), в яких вимагається переміщувати повітряні потоки за відносно невисоких опорів. Головні переваги осьових вентиляторів – це їх висока ефективність, компактність і простота монтажу. Прямотечійний рух повітряного потоку дозволяє легко умонтовувати їх в повітропроводи. Однак тяжко створити ефективне поєднання вентилятора з іншим обладнанням великих розмірів, наприклад з теплообмінниками і фільтрами. З цього погляду осьові вентилятори особливо підходять для застосування у системах витікальної і рециркуляційної вентиляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]