Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_9.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
6.09 Mб
Скачать

Середні аеродинамічні опори обладнання, агрегатів і елементів повітроготувальників св

Тип обладнання

Середній опір

(втрати тиску), Па

Фільтр звичайний

40 ... 80

Фільтр високоефективний

80 ... 250

Нагрівник повітря, що живиться парою або гарячою водою

20 ... 80

Нагрівник повітря, що живиться теплою водою

40 ... 100

Охолодник повітря, що живиться артезіанською водою

80 ... 120

Охолодник повітря, що живиться водою з мережі водопостачання

80 ... 150

Охолодник повітря, що живиться водою від холодильної станції

50 ... 100

Регулювальний клапан потоку засмоктуваного зовнішнього повітря

10 ... 30

Камера зрошення

80 ... 250

Зволожувальне обладнання з матами

80 ... 150

При доборі вентилятора належить звертати увагу на втрати динамічного тиску при витіканні повітря з нього у відкритий навколишній простір або в камеру великого об’єму [18, 19].

9.4. Обладнання і агрегати для очищення повітря (повітряні фільтри)

Повітряні фільтри поділяються на атмосферні і промислові. Перші застосовують в СВ(СК) за вмісту пилу в повітрі у межах 0,1 - 1 мг/м3, другі – для очищення витікального (викидного) повітря в системах вентиляції виробничих приміщень і технологічних уставах.

Розміри забруднювальних частинок можуть бути від розмірів молекул до 500 мкм. При фільтрації повітря зазвичай мають справу з частинками розміром від 0,1 до 200 мкм. Пил, кіптява і дими вміщують тверді матеріяльні частинки.

Пил – це розпорошені в повітрі сталі субстанції довільної форми, структури і густини, які можна поділити, залежно від величини частинок на:

а) грубий пил > 10 мкм;

б) дрібний пил 1…10 мкм ;

в) найдрібніший пил < 1 мкм.

Сажа – сильно подрібнене природне вугілля, найчастіше в формі пластівців, яке виникає за неповного спалювання органічного палива. Величина частинок більше 1 мкм. Спричиняє корозію обладнання і забруднення повітря.

Дим – забруднення, яке виникає при спалюванні органічного палива. Вміщує попіл, сажу, смолисті і інші несталі складники, частинки металів, води, газів і пари. Діаметр (серединник) частинок від 0,01 до 1 мкм.

До забрудників повітря відносяться водяна пара, що конденсується за нормальних тисків і температур, а також гази, з яких найбільш шкідливі для здоров’я людей, будинків і обладнання різні оксиди сірки, найперше SO2 , який утворює при поєднанні з вологою кислотні розчини.

Легкість і ефективність очищення повітря від забруднювальних речовин залежать від розмірів, форми, густини, концентрації і характеристик поверхонь частинок (особливо важливі, оскільки частинки з маслянистою, нерегулярною або електрично зарядженою поверхнею мають здатність агломеруватись).

9.4.1. Характеристики фільтрів

Фільтр зазвичай розраховують на пропускання повної витрати повітряного потоку при заданій його швидкості у фасадному перерізі.

Опір фільтра – це падіння статичного тиску при пропусканні розрахункової витрати повітряного потоку з заданою швидкістю у фасадному перерізі. Оскільки опір фільтра змінюється протягом часового періоду його функціонування, з причини осадження забрудників, то вказують опір чистого (початкового) і забрудненого (в кінці періоду корисної служби до заміни або відновлення) станів.

Ефективність (затримувальна здатність) фільтра – міра його здатності уловлювати забруднювальні речовини з повітряного потоку. Вона виражається відношенням

Концентрації забрудників можуть бути виражені через кількість чи масу частинок або через світлопропускальну здатність. Ефективність конкретного фільтра залежить як від концентрації забрудників, так і від їх характеристик.

Проскок - термін, що використовується стосовно фільтрів високої ефективності або „абсолютних” фільтрів. Його можна виразити в %:

проскок ,

де – ефективність, %.

Пиломісткість - це маса пилових частинок, що затримуються фільтром розрахункової пропускальної здатності за період зростання опору від його значення в чистому стані до довільного опору в „забрудненому” стані. Цей термін не можна вживати щодо автоматичних самоочисних фільтрів. Пиломісткість – це міра корисної служби фільтра до заміни, обновлення або очищення.

Для визначення ефективності повітряних фільтрів застосовують різні методи випробувань [20]: за допомогою голубого метилену згідно Британського стандарту БС 2831; гравіметричним методом [БС 2831]; натрієвим полум’ям [БС 3928].

Рис. 9.25. Схема сухого фільтра занавіскового типу:

1 – барабан; 2 – фільтрувальний матеріял; 3 – чистий матеріял; 4 – брудний матеріял

Рис. 9.26.Схема електростатичного повітряного фільтра:

І – йонізаційна секція; ІІ – пилоосаджувальна секція; 1 – провідник, на який звичайно подається постійний струм напругою 12-13 кВ; 2 – додатньо заряджені пластини, на які подається постійний струм напругою 6,5 кВ; 3 –заземлення; 4 – додатньо заряджені пилові частинки, що прилипають (осаджаються) на від’ємно заряджених пластинах:

+” – додатній заряд; „-„ – відємний заряд

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]