Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_9.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
6.09 Mб
Скачать

9.7.3. Механічні зволожники

Відцентровий механічний зволожник (рис. 9.34) складається з корпусу, герметичного електродвигуна, який приводить в дію диск і всмоктувальну трубу, і поплавкового клапана, який підтримує рівень води в резервуарі корпусу. При обертанні всмоктувальна труба засмоктує воду із резервуара, підіймає її на поверхню диску, який обертається з великою коловою швидкістю. Під дією відцентрової сили вода стікає з диску і, вдаряючись об нерухому коміркову гратку, розбивається на краплини. Повітряний потік, який затікає в апарат під диском, захоплює ці краплини і переміщує їх у вентильоване приміщення, або в потік готованого повітря, яке рухається в повітропроводі (в цьому потоці краплини води випаровуються). Продуктивність по воді великого апарата такого типу досягає 310-3 кг/с (у випадку, коли є вбудований вентилятор). Такий апарат має два електродвигуни: для приводу диску потужністю 100 Вт і для приводу вентилятора потужністю 250 Вт. Створюваний надлишковий тиск води досягає 500 кПа.

У зволожнику, схема якого зображена на рис. 9.34 б, є вертикальні диски, які обертаються зі швидкістю до 2800 об/хв. Вода стікає з дисків у вигляді тонкої плівки під дією відцентрової сили і при вдарянні об зубчасте кільце розбивається на краплини, розмір яких часто співрозмірний з розмірами аерозолей. В стандартному апараті один диск з двигуном потужністю 0,2 кВт розприскує до 2,5310-3 кг/с води і створює надлишковий тиск води до 100 кПа. Ступінь зволоження повітряного потоку може досягати 90%. В загальній камері розміщуються декілька дискових зволожників (подібно як форсунки). Сепаратор краплин води виконують із повітропроникних волокнистих матеріялів.

Рис.9.34. Схема механічного зволожника повітря:

а – відцентрового з горизонтально обертальним диском – розприскувачем;

б – з дисками-розприскувачами, які обертаються у вертикальній площині;

1 – диск; 2 – електродвигун, який обертає диск і всмоктувальну трубу;

3 – нерухома подрібнювальна гратка; 4 – краплини води; 5 – водопровід;

6 – поплавковий клапан; 7 – резервуар для води;8 – повітропровід;

9 – електродвигун з вертикальними обертальними дисками; 10 – сепаратор краплин води;

11 – спускний патрубок; Wмісце приєднання до водопроводу

При жорсткій воді треба передбачати її знесолювання (для виключення осідання солей у вентильованих приміщеннях).

9.7.4. Сепараторні зволожники

Ці апарати працюють на стисненому повітрі або воді. В апаратах першого типу стиснене повітря під високим тиском витікає із сопел і розприскує воду у вигляді дрібних краплин; в апаратах другого типу вода під високим тиском витікає із водопроводу через сопла, вдаряється об циліндричний або спіральний корпус, із отворів якого вилітає у вигляді дрібних краплин. Приблизно такий же принцип розприскування води використовується у форсункових зволожниках [1], де вода витікає із сопла з великою швидкістю і, вдаряючись об тверду поверхню (мішень), розбивається на краплини. При надлишковому тиску 200 кПа розприскується біля 0,06 кг/с води на кожний 1 м3 повітряного потоку і досягається ефективність його зволоження в 50%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]