Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_9.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
6.09 Mб
Скачать

9.4.2. Типи фільтрів

В фільтрах липкісного (ударно-в’язкісного) типу застосовують грубий фільтрувальний матеріял (волокна, екрани, дротяну сітку, відходи від штампування або пластинки), що покритий в’язкою (липкою) речовиною, наприклад, мінеральною оливою або жиром. Панельні або коміркові моделі бувають тривалого вжитку (регенеровані) або викидними і діють за швидкостей у фасадному перерізі 1,5 - 2,5 м/с і аеродинамічних опорах приблизно 50 Па в чистому і 125 Па в забрудненому стані. Пиломісткість цих фільтрів велика, а ефективність, визначена при випробуваннях за допомогою голубого метилену, біля 10 %.

Фільтри липкісні рухливі занавіскового типу бувають з ручним і автоматичним приводом. При автоматичному приводі вони можуть діяти безпосередньо або періодично. Всі показники (робоча швидкість, опір і ефективність) такі ж, як і в панельних фільтрів.

Фільтри з сухим фільтрувальним матеріялом складаються з рами і сухого змінного фільтрувального матеріялу із целюлози, скловолокна, спеціально обробленого паперу, бавовнику, шерстяного фетра або синтетичних волокон. Фільтри панельного типу зазвичай змінні і діють за швидкостей повітряного потоку у фасадному перерізі 1,3-2,5 м/с і аеродинамічному опорі в межах 25 - 187,5 Па в чистому і 125-250 Па в забрудненому стані. Ефективність при випробуваннях голубим метиленом 30 - 80 %. Жирові фільтри застосовуються в кухонних вентиляційних зонтах (ковпаках) [9].

Сухі рухливі занавіскові фільтри (рис. 9.25) за своїми характеристиками порівняль­ні з рухливими липкими фільтрами. Ефективність перших може змінюватись в залежності від вибраного фільтрувального матеріялу, зазвичай у відповідності з його щільністю.

Рукавні (кишеньові) фільтри бувають класів EU4, EU5, EU7 і EU9. Фільтрувальний матеріял закріплений на рамі із оцинкованої сталі, його довжина 300 мм (фільтр попереднього очищення і фільтр вторинного (тонкого) очищення).

Коміркові фільтри – клас EU3, EU4. Фільтрувальний матеріял закріплений на рамі із оцинкованої сталі разом із захисною сіткою.

Компактні фільтри типу V-Cell, класу EU5, EU7, EU9. Фільтрувальний матеріял поліпропілен зі зменшеним аеродинамічним опором, рама із пластику. Мають, за зменшеної довжини, достатню поверхню фільтрації.

Абсолютні фільтри – змінні і діють за швидкості повітряного потоку у фасадному перерізі 2,5 м/с; опір в чистому стані до 250 Па, а в забрудненому - до 625 Па. Ефективність може перевищувати 99,8 % (при випробуванні голубим метиленом). Абсолютні фільтри доволі дорогі. Їх захищають фільтрами попереднього очищення.

Електростатичні фільтри (рис.9.26) переважно йонізаційного типу. Частинки пилу переміщуються повітряним потоком через йонізувальну зону і потім осаджаються (прилипають) на протилежно заряджених пластинах осаджувальної зони. Ці пластини можуть бути вкриті клейкою речовиною. Звичайна ефективність 85 - 95 % (при випробуваннях на чорноту). Швидкість повітряного потоку у фасадному перерізі 1,5 - 2,5 м/с. Оскільки опір малий, то для рівномірного розподілення повітряного потоку по перерізу фільтра часто передбачають встановлення екранів. Очищення від осілого пилу відбувається в результаті розприскування гарячої води під високим тиском або вручну (за вимкненого електроструму).

Таблиця 9.3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]