Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_9.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
6.09 Mб
Скачать

9.3.3. Інші типи вентиляторів

В СВ і СК застосовують також пропелерні і тангенційні вентилятори, а також вентилятори зі змішаним рухом повітряного потоку.

Турбіна (робоче колесо) пропелерного вентилятора обертається з доволі великим зазором в корпусі, причому переважно воно безпосередньо поєднане з електродвигуном. Пропелерні вентилятори низькотискові (створюють тиск максимум 125 Па) і тому їх зазвичай застосовують за відсутності повітропроводів (наприклад, для притікання або витікання повітря через отвори у вікні, стіні чи покрівлі, в якості настільних і підвісних пристельових вентиляторів для створення рухливості повітря в прилеглій зоні. Вони можуть бути застосовані в різних видах вентиляційного обладнання. Відносно малі вентилятори використовують в обігрівальних і охолоджувальних агрегатах, відносно великі – в градирнях (діаметром 2 м і більше) і в конденсаторах повітряного охолодження.

Тангенційні або поперечнотечійні вентилятори мають турбіну (робоче колесо), яка умонтована в корпус із заглушеними торцями. Вона розміщена в корпусі так, що повітряний потік затікає по периферії, протікає через турбіну і витікає з другої сторони. Лопаті турбіни зазвичай загнуті вперед, а вона безпосередньо поєднана з електродвигуном. Типове застосування тангенційних вентиляторів – невеликі домашні електронагрівники.

Вентилятори зі змішаним рухом повітряного потоку найкраще називати відцентровими. В такому вентиляторі турбіна (робоче колесо) відцентрового типу умонтована в трубчастому корпусі або в корпусі осьового вентилятора. Повітряний потік затікає у вентилятор в осьовому скеруванні, біля турбіни рухається радіально і витікає, по суті, в осьовому напрямку. Основна перевага цього вентилятора – це те, що створюваний ним тиск співмірний з найбільшим тиском, який можуть створити осьові вентилятори. Вентилятори цього типу переважно застосовують у даховому виконанні на об’єктах, де опір приєднаних до них повітропроводів достатньо великий.

Дахові вентилятори уможливлюють реалізацію найпростішої безтрубопровідної витікальної вентиляції. Застосовуються часто у виробничих або в інших приміщеннях, із підвищеною температурою внутрішнього повітря в пристельовій зоні. Застосовуються також для вентилювання санвузлів і кухонь. Монтуються на дахах будівель.

Складаються із: бляшаного корпусу з протидощовою верхівкою, осьового або радіального вентилятора з електродвигуном, самовідкривного клапана. Недоліком є неможливість зміни витрати повітряного потоку, оскільки поєднання електродвигуна з вентилятором є безпосереднім. Часто дія супроводжується значним шумом. З цього погляду кращими є радіальні вентилятори з клинопасовою передачею, але вони застосовуються рідко. Часто застосовується регулювання напругою, наприклад, для двигунів з торцевим завихрювачем, що дозволяє змінювати діапазон регулювання в межах від 100 до 0 %. Схема конструкції дахового радіального вентилятора зображена на рис. 9.22, а його зовнішній вигляд на рис. 9.23.

Рис. 9.22. Даховий радіальний вентилятор (фірма “Babcock-BSH”)

Рис. 9.23.Зовнішній вигляд дахового вентилятора з регулюванням

числа обертів двигуна (фірми “Gebhardt”)

В деяких типах осьових дахових вентиляторів передбачається реверс напрямку обертання турбіни (робочого колеса). Отже їх можна застосувати як для притікання повітря в приміщення, так для його витікання з нього. Випускаються також дахові вентилятори з теплоутилізатором (типу WRG), а також вибухобезпечні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]