Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_9.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
6.09 Mб
Скачать

9.7. Зволожники повітря

Камери зрошення, зрошувані насадки і теплообмінники, можна використати для охолодження, осушення, підігрівання і зволоження повітря. Однак часто потрібні апарати тільки для зволоження повітря, інколи з його підігріванням. Камери зрошення і зрошувані теплообмінники містять деякий об’єм води і тому їх відносять до ємнісних апаратів. Апарати сковородкового типу також ємнісні. До зволожників, які працюють без водяної ємності, відносяться пароструминні, обертальні дискові розпилювачі, а також розпилювачі, які діють за допомогою стисненого повітря.

9.7.1. Сковородкові зволожники

Найпростіший зволожник цього типу складається із невисокої посудини, що заповнена водою, рівень якої підтримується поплавковим клапаном або іншим аналогічним пристроєм. Зволожник розміщують в потоці теплого повітря після вентиляторного агрегата (типово для агрегатів повітряного обігрівання житлових будинків), і вода випаровується в потік готованого повітря. Часто в сковородці розміщують, перпендикулярно до напрямку повітряного потоку, фітилі, за допомогою яких збільшують поверхню випаровування. Загальна витрата води, що випаровується, може досягати 45 кг/добу.

Рис. 9.33. Схема сковородкового зволожника повітряного потоку з електропідігрівником:

1 – електропідігрівник; 2 – ємність типу сковородки; 3 – підживлювальний бачок;

4 – поплавковий кран; 5 – повітропровід

Сковородкові зволожники великорозмірних моделей не мають фітилів, але оснащуються занурюваними електричними (рис. 9.33) або паровими нагрівниками (тиск пари 30...70 кПа). Апарати цього типу інколи оснащують вбудованими вентиляторами. Продуктивність стандартних зволожників по воді, яка випаровується в повітряний потік за наявності електропідігрівника потужністю 8 кВт, виносить 2,9 10-3 кг/с, а при паровому підігрівнику (надлишковий тиск пари 70 кПа) до 8,910-3 кг/с. Для уникнення гальванічної корозії сковородки часто виготовляють із неіржавійної сталі або латуні, а парові змійовики – з міді.

9.7.2. Парові зволожники

Пряме вприскування гострої пари в повітряний потік, який рухається в трубопроводі – простий і дешевий спосіб зволоження, часто придатний для умов виробничого приміщення. Можливість появи запахів перешкоджає застосуванню цього способу в системах забезпечення комфортного мікроклімату.

Найпростіше випускати пару із перфорованої труби, умонтованої в повітропроводі. Однак при цьому можуть мати місце такі негативні явища: корозія; поява запаху; необхідність видалення конденсату.

В ідеалі пара повинна бути сухою, що можна досягнути за допомогою використання вентиля з паровою сорочкою, сепараційної камери з фітильним глушником і розподільного трубопроводу з паровою сорочкою, яка зв’язана з відвідним пристроєм [5]. Зволожник можна оснастити регулятором і клапаном, які забезпечують пропорційне регулювання. Пропускна здатність стандартних агрегатів цього типу, при їх постачанні парою з надлишковим тиском 200 кПа, до 0,215 кг пари за 1 с. Апарати з меншою пропускною здатністю можуть мати вбудовані вентилятори і встановлюватись безпосередньо в приміщеннях.

Існують агрегати із вбудованим автоматичним електричним парогенератором. Останній має вигляд циліндра з гратчастими електродами. Пара випускається в паропровід через перфоровану трубку. Продуктивність зволожників цього типу досягає 11,2 кг/с пари при споживанні 30 кВт електроенергії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]