Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВIТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА"

Програмування з використанням умовних операторів Методичні вказівки

для самостійної підготовки та інструкція до лабораторної роботи № 3

з навчальної дисципліни "Обчислювальна техніка та алгоритмічні мови", частина 2, для студентів напряму підготовки 6.050701 "Електротехніка та електротехнології" усіх форм навчання

Затверджено

на засіданні кафедри

електричних систем та мереж

Протокол № __ від________ 2011 р.

Зареєстровано № _____

від "___"_________ 2011 р.

Львів 2011

Програмування з використанням умовних операторів: Методичні вказівки для самостійної підготовки та інструкція до лабораторної роботи № 3 з навчальної дисципліни "Обчислювальна техніка та алгоритмічні мови", частина 2, для студентів напряму підготовки 6.050701 "Електротехніка та електротехнології" усіх форм навчання /Укл.: Я.Д. Пришляк. – Львів: Національний університет "Львівська політехніка", 2011. – 16 с.

Укладач Пришляк Я.Д., канд. техн. наук, доц.

Відповідальний за випуск Лисяк Г.М., канд. техн. наук, доц.

Рецензент Варецький Ю.О., д-р. техн. наук, проф.

1. Методичні вказівки для самостійної підготовки

1.1. Умовний оператор

Забезпечує виконання або невиконання деяких операторів в залежності від виконання або невиконання певних умов. Він призначений для організації розгалуженої структури програми. На рис. 1.1 наведена синтаксична діаграма умовного оператора.

Рис. 1.1. Синтаксична діаграма умовного оператора

При виконанні цього оператора спочатку обчислюється значення виразу, що має логічний тип. Якщо вираз приймає значення true, то буде виконуватись оператор 1. Якщо вираз приймає значення false, то буде виконуватись оператор 2.

Гілка else в умовному операторі може бути відсутня. Тоді, якщо вираз приймає значення false умовний оператор взагалі не виконується.

Якщо після then або else потрібно записати два або більше операторів, то їх заключають в операторні дужки begin … end.

Оператор 1 та оператор 2 також можуть бути умовними. При цьому кожне else відповідає тому then, яке йому передує.

1.2. Оператор варіанту

Цей оператор є узагальненням умовного оператора та використовується у випадку двох або більше умов. На рис. 1.2 наведена синтаксична діаграма оператора варіанту.

В цьому операторі вираз повинен бути порядкового типу (цілого, символьного або логічного). Константи можуть складатись з довільної кількості значень й діапазонів, які розділяються комами. Значення контант не можуть повторюватись, а діапазони перекриватись. Межі діапазонів записуються двома значеннями, які розділяються символом діапазону <..>. Тип констант повинен співпадати з типом виразу.

При виконанні оператора варіанту спочатку обчислюється значення виразу. Якщо воно співпадає із значенням однієї з констант, то буде виконуватись оператор1, який позначений цією константою. Далі виконання оператора case закінчується.

Якщо ж значення виразу не співпадає з жодною із констант то буде виконуватись оператор, який стоїть після else. Якщо в цьому випадку гілка else відсутня, то оператор case завершить роботу.

Рис. 1.2. Синтаксична діаграма оператора варіанту

Якщо в альтернативах після символу двокрапка < : > або після else потрібно записати два або більше операторів, то їх заключають в операторні дужки begin … end. Така група операторів називається складовим оператором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]