Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода к КР_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
304.13 Кб
Скачать

27. Концепція сталого розвитку – стратегічний напрям забезпечення екологічної безпеки.

Загострення суперечностей на стику «економіка – екологія». Критичний аналіз суті «фронтальної» економіки. Рішення першої конференції ООН « Навколишнє середовище і розвиток, КОСР-1» (Стокгольм 1972). Формулювання поняття «сталий розвиток (СТ)».

Ухвалення концепції СР не включає конференції ООН « Навколишнє середовище і розвиток» КОСР-2 (Рио-де-Женейро,1992г.)

Програмні документи КОСР-2:

- Декларація РІО про навколишнє середовище і розвиток;

- глобальна Програма дій – повістці на XXI століття.

Принципи Декларації РІО.

Критика і традиційної моделі соціально-економічного зростання розвинених країн (не контрольованість ринку, отруєння нерозвинених країн, збиток навколишньому природному середовищу (НПС), аналіз ходу сучасних світових процесів альтернативне рішення економічних країн, глобалізація, прорив у області інформатики).

Стратегічні і додаткові критерії концепції СР згідно Повістці на XXI століття.

Напрями реалізації концепції СР:

-особистісне самообмеження (шляхом трансформації особистих пріоритетів і цінностей, споживацької, тобто не контрольованої екстенсивної, моделі поведінки членів суспільства в консервативну, тобто контрольовану);

-екологізація економіки (шляхом використовування альтернативних варіантів рішення екологічних проблем для перебудови природно-продуктової вертикалі; розробки мало і безвідходні, а також ресурсу ощадних технологій; застосування прямих (локальних) природоохоронних заходів).

Дозвіл глобального процесу СР на складові – «Місцеві порядки денні на XXI століття (МП)».

Значення концепції СР, як нової ідеології природокористування: збереження здоров'я населення (основні задачі держави); зміна споживацької поведінки людей; плавне падіння чисельності населення; рішення проблеми глобального рівня (стабілізація викидів газів, збереження біорізноманітності озонового шару, лісів, попередження кислотних дощів, управління ресурсами питної води і іншими); зміна політики отримання прибули і реалізовувати принципи партнерства і справедливої торгівлі; введення в практику оподаткування промислово розвинених країн на користь країн, що розвиваються, розвитку має рацію і активності громадян; стимулювання формування і реалізації національних програм СР, а також формування в рамках ООН міжнародних екологічних структур.

Перешкоди на шляху реалізації концепції СР:

- дії несправедливого закону економічного раціоналізму, що підсилює конкуренцію за екологічний простір і ресурси, витісняющого форми життя, які на даний момент не є необхідними для збільшення споживання;

- дії транснаціональних координацій збільшуючих технологічну прірву між розвиненими і розвиваються країнами, використовуючі лихварство;

- дія міжнародного валютного фонду (МВФ);

- глобалізація.

Показники оцінки здійснення СР і звітність.

Шляхи прискорення переходу до концепції СР: ухвалення Страгетії СР, як закон, усередині держави; розвитку Місцевих порядков денних повісток на XXI століття за допомогою суспільства.