Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_заочн_ОТ в отрасли_2004_осень.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
276.99 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ

Програма, методичні вказівки та завдання

до виконання контрольної роботи

ДОНЕЦЬК – 2004

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ

Програма, методичні вказівки та завдання

до виконання контрольної роботи

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

"Руднотермічних процесів та маловідходних технологій"

Протокол № 1 від 07. 09. 2004 р.

ДОНЕЦЬК - 2004

Охорона праці в галузі. Програма, методичні вказівки та завдання до виконання контрольної роботи/ Укладач: В. А. Темнохуд. - Донецьк: ДонНТУ, 2004. - 17 с.

Наведені програма та методичні вказIвки для вивчення курсу, а також матеріали контрольної роботи. Контрольна робота складається з відповідей на питання загальних розділів курсу та виконання індивідуального завдання. Дан зміст питань та індивідуальних завдань, методичні вказівки до їхнього виконання, вимоги до оформлення пояснювальних записок до контрольних робіт, а також літературні джерела.

Призначені для студентів заочної форми навчання спеціальності 7.090503 "Промислова теплоенергетика та енергозбереження" и 7.090501 "Теплові електричні станцiї".

ВМІСТ

1. Загальні положення.....................................................................4

2. Тематичний зміст дисципліни.....................................................4

3. Методичні вказівки до виконання

контрольної роботи......................................................................9

3.1 Питання до контрольної роботи.................................11

3.2 Індивідуальне завдання...............................................13

Список літератури............................................................................16

1 Загальні положення

З 1994 року в Українi були розробленi i, в основному, виконанi першi Нацiональна, галузевi, регiональнi i виробничi програми полiпшення стану умов, безпеки працi i виробничого середовища. Але, на жаль, здiйсненi заходи поки що не привели до вiдчутного полiпшення умов i безпеки працi. Незадовiльний стан охорони працi важким тягарем лягає на економіку пiдприємств, органiзацiй, всiєї держави. Щорiчно майже 17 тис. осiб стають iнвалiдами внаслiдок травм i профзахворювань. Чисельнiсть пенсiонерiв по трудовому калiцтву торiк перевищила 150 тис., а пенсiонерiв у зв'язку з втратою годувальника внаслiдок нещасного випадку - 50 тис. осiб. Загальна сума витрат на фiнансування пiльгових професiйних пенсiй по трудовому калiцтву вiдшкодування шкоди потерпiлим на виробництвi та iнших витрат, пов'язаних з цим, сьогоднi становить вiд 10 до 15 вiдсоткiв фонду оплати працi в промисловостi, а в окремих регiонах i галузях - вiд 15 до 30 вiдсоткiв. Особливо гостро цi проблеми вiдчуваються на пiдприємствах галузей з високим рiвнем професiйного ризику (таких як гiрничорудна i нерудна, металургiйна, енергетична галузi).

Як засвiдчує аналiз, близько третини нещасних випадкiв на виробництвi трапляється внаслiдок незадовiльних знань працiвниками вимог безпеки. Щорiчно тiльки iнспектори Держнаглядохоронпрацi виявляють бiльш 100 тис. чоловiк, котрi погано знають безпечнi прийоми та методи працi. Стає важливим то, що не можна сьогоднi успiшно вирiшувати питання розвитку виробництва, не навчивши людину безпечно працювати, усвiдомлювати нерозривнiсть технологiї та безпеки. Цi знання дуже важливi майбутнiм фахiвцям спеціальності 7.090510 "Теплоенергетика" і 7.090521 "Теплові електричні станцiї", котрi повиннi забезпечувати безпечнi та нешкiдливi умови працi на пiдприємствах металургiї. Тому навчальним планом пiдготовки фахiвцiв спеціальності 7.090510 "Теплоенергетика" і 7.090521 "Теплові електричні станцiї" передбачена учбова дисциплiна "Охорона праці в галузі" на дев'ятому семестрi.

Мета викладання курсу "Охорона працi в галузi" - це формування у студентів знань, вміння та навиків по охороні праці для підготовки майбутнього фахівця до рішення різноманітних задач по захисту працюючих від дії небезпечних та шкідливих виробничих факторів при виробництві пари та нагріву води на пiдприємствах теплоенергетики, а також оволодінню методами організації безпеки праці на виробництві.

Задачі курсу "Охорона працi в галузi" - ознайомити студентів з принципами та методами забезпечення безпеки виробничих процесів та устаткування, а також створення вiдповiдних санiтарно-гiгiєнiчних умов праці на пiдприємствах теплоенергетики, озброїти знаннями для створення у процесі практичної діяльності безпечних та нешкідливих умов праці.

В результаті вивчення дисципліни "Охорона працi в галузi" студент повинен:

-знати зміст мiждержавних, державних, мiжгалузевих та галузевих актів України про охорону праці, дiючих на пiдприємствах теплоенергетики;

-знати принципи забезпечення безпеки виробничих процесів та устаткування на пiдприємствах теплоенергетики при виробництві пари та нагріву води;

-знати спецiальнi питання забезпечення безпеки експлуатацiї парових та водогрiйних котлiв, вантажопiдiймальних кранiв, трубопроводiв пари та гарячої води, систем газопостачання, електроустановок котлових залiв та посудин, що працюють пiд тиском.

-знати принципи забезпечення санiтарно-гiгiєнiчних умов працi на пiдприємствах теплоенергетики;

-знати органiзацiйнi, технiчнi, експлуатацiйнi та режимнi заходи щодо забезпечення пожежної i вибухової безпеки на пiдприємствах теплоенергетики;

-уміти прогнозувати та приймати грамотні правильні організаційні та технічні рішення в умовах виробництва по захисту людини від дії шкідливих та небезпечних факторів при виробництві пари та нагріву води на пiдприємствах теплоенергетики для зниження частоти і тяжкості нещасних випадків та професійних захворювань.

Курс "Охорона працi в галузi" грунтується на знаннях таких дисциплін учбового плану: вища математика, фізика, хімія, теоретична механіка, прикладна механіка, електротехніка та електроніка, безпека життєдіяльності, екологiя, цивільна оборона, інженерна психологія, електричне устаткування підприємств тепло- та газозабезпечення , котлове обладнання, основи охорони праці.

Матеріали даної дисципліни використовуються при виконанні диплсмного проекту(роботи).

На іспиті до студента подаються вимоги в обсязі програми, поміщеної в даних методичних вказівках.

Під час іспиту необхідно показати знання по всім теоретичним і прикладним питанням та уміння самостійно застосовувати ці знання при рішенні інженерних задач по профілактиці травматизму і професійних захворювань, а також в галузі пожежної профілактики.