Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода к КР_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
304.13 Кб
Скачать

17. Забруднення земельних ресурсів, їх охорона і раціональне використання.

Фактори ґрунтоутворення: ґрунтоутворюючі породи, рослинність, тваринні організми, клімат, водяний режим, рельєф, термін.

Деградація і забруднення земель: фонове, регіональне і глобальне, їх характеристика. Залежність забруднення земель від класу небезпечних речовин. Показники та класи небезпечних речовин.

Коефіцієнти, що використовуються для визначення ступеня забрудненості земель.

Класифікація ґрунтів за ступенем стійкості до хімічних забруднень та характером зворотної реакції: дуже стійкі, середньо стійкі, малостійкі, їх характеристики.

Система показників, що відображає зміну процесів ґрунтоутворення. Гігієнічне нормування шкідливих речовин у ґрунті.

Підрозділяння земель: сільськогосподарського призначення, населених пунктів, промисловості та інше, їх характеристика. Земельний кадастр.

Мета охорони земельних ресурсів.

Схема основних напрямів охорони земельних ресурсів та їх раціонального використання: організація території землекористування; збереження і підвищення родючості ґрунтів; рекультивація порушених земель; захист від заростання чагарниками; захист від ерозії, тимчасова консервація деградованих земель.

Моніторинг земель. Контроль за забрудненням ґрунту.

Екологічне стимулювання для забезпечення охорони земель.

18. Раціональне використання та охорона надр.

Природні та техногенні ресурси. Класифікація запасів родовищ корисних копалин.

Напрями використання надр суспільством: добування копалин, зберігання рідких і газоподібних копалин у природних та штучних сховищах, створення різних споруд, транспортних комунікацій, захоронення токсичних вод.

Динаміка використання запасів основних видів корисних копалин. Фактори, які впливають на раціональне використання надр (розвідування нових родовищ, впровадження нових технологій переробки копалин, використання вторинних ресурсів, використання замінників дефіцитних ресурсів.

Вплив гірничого виробництва на надра, зміни геологічного середовища загалом.

Активізація екзогенних геологічних процесів. Прогресування процесів підтоплення територій у районах шахтного вуглевидобутку та зменшення сейсмостійкості.

Види захисту надр, цілі та завдання.

Об’єкти реалізації концепції раціонального використання та охорони надр при видобутку корисних копалин.

Комплексне використання мінеральних ресурсів (КВМР), як основа вирішення проблеми безвідходного гірничого виробництва.

Загальна методологія безвідходного (маловідходного) виробництва.

Завдання ресурсозабезпечення: забезпечення економічного використання ресурсів, ліквідація невиробничих затрата бо перевитрат ресурсів, оптимізація структури ресурсоспоживання, розширення застосування вторинних ресурсів і супутніх продуктів (породи, води, газу), скорочення втрат матеріальних ресурсів на усіх етапах виробництва і споживання, прискорення оборотності оборотних фондів.

19. Організація поводження з твердими відходами.

Промислові підприємства та міста – головні джерела утворення твердих відходів: промислових та побутових.

Промислові відходи. Класи їх небезпеки. Загострення проблеми накопичення токсичних відходів (важкі метали, нафтопродукти, пестициди та інше).

Санітарно-гігієнічні умови зберігання та видалення промислових відходів. Потрібна інфраструктура та фінансування для забезпечення операцій у сфері поводження з промисловими відходами: зменшення обсягів утворення, реціклінг, рекуперація, централізоване зберігання та видалення.

Побутові відходи. Обсяги їх утворення у містах, склад, фізико-хімічні властивості.

Мета та сутність “Концепції поводження з побутовими відходами в населених пунктах України”. Ієрархічна схема основних напрямів управління та поводження з твердими побутовими відходами: роздільне збирання відходів, їх сортування, вторинна переробка, біокомпостування, сміттєспалювання, поховання на полігонах. Характеристика напрямів.

Основі напрямки державної політики по відходам. Основні зобов’язання підприємств у сфері поводження з відходами.