Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода по курсовой биология.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
72.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОЛОГІЇ ТА ХІМІЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ КАФЕДРА «ПРИРОДООХОРОННА ДІЯЛЬНІСТЬ»

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо виконання курсових робіт з нормативної навчальної дисципліни циклу

природничо-наукової підготовки

«БІОЛОГІЯ»

для студентів денної форми навчання

' А

Галузь знань: 0401 «Природничі науки»

Напрям підготовки: 6. 040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та

збалансоване природокористування»

Донецьк-2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОЛОГІЇ ТА ХІМІЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ КАФЕДРА «ПРИРОДООХОРОННА ДІЯЛЬНІСТЬ»

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо виконання курсових робіт з нормативної навчальної дисципліни циклу

природничо-наукової підготовки

«БІОЛОГІЯ»

для студентів денної форми навчання

Галузь знань: 0401 «Природничі науки»

Напрям підготовки: 6. 040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та

збалансоване природокористування»

Розглянуто

на засіданні кафедри

«Природоохоронна діяльність»

Протокол № 8 від _17_ лютого 2011 р.

Затверджено на засіданні

Навчально-видавничої

Ради ДонНТУ

Протокол № _2_ від 21 березня 2011 р.

Донецьк, 2011

УДК- 574/577

Методичні рекомендації щодо виконання курсових робіт з нормативної навчальної дисципліни циклу природничо-наукової підготовки «Біологія» для студентів денної форми навчання галузі знань 0401 «Природничі науки» напряму підготовки : 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» / Укл. О.А.Мартинова. — Донецьк: ДонНТУ, 2011.- 10 с.

У методичних рекомендаціях надано загальні положення, вимоги та вказівки щодо підготовки курсових робіт з нормативної навчальної дисципліни «Біологія».

Укладач:

О.А.Мартинова, к.б.н., доцент

Відповідальний за випуск В.К. Костенко, д.т.н., професор

Зміст

Загальні вказівки 4

Рекомендації до підготовки курсової роботи з біології. 6

  1. Загальні положення 6

  2. Вступ 6

  3. Основна частина 7

  4. Висновки 8

  5. Список використаних джерел 8 Рекомендовані теми курсових робіт 9 Перелік рекомендованої літератури \ о

Загальні вказівки

Задачею даної розробки є методична допомога студентам ДонНТУ в підготовці запланованої курсом «Біологія» курсової роботи. Особливість курсової роботи з біології у технічних ВНЗ - реферативний характер, оскільки всі інші варіанти (наприклад, вивчення флори або фауни у певній місцевості) потребують вузькоспецифічних знань з біології, не передбачених навчальною програмою.

У списку тем, що пропонуються для курсової роботи — питання, які не входять у лекційний та лабораторний курси, у практичні заняття тощо, однак мають безпосереднє відношення до сучасних проблем біології.

Наданий список рекомендованих тем курсових робіт не виключає роботу студента за іншою, не передбаченою даною розробкою темою, яка становить інтерес для студента. Така тема повинна бути узгоджена з викладачем.

Надається алгоритм виконання курсової роботи, приклад змісту, правила посилання на використану літературу, список літературних джерел.

Рекомендації до підготовки курсової роботи з біології.

1. Загальні положення

Курсова робота з біології являє собою реферат. Реферат - це письмовий огляд літературних джерел по якій-небудь темі, у якому повинні бути проаналізовані й узагальнені сучасні дані по розглянутій темі, критично оцінені різні гіпотези, зроблені висновки

Робота має бути виконана на 20-25 сторінках стандартного тексту (шрифт 14), не рахуючи малюнків, змісту, титульного листу. Робота може бути написана від руки, за умови розбірливого почерку. Ілюстрації можна брати з Інтернету, копіювати або робити самостійно.

Мова реферату - російська або українська, за бажанням студента.

Оформлення титульного листа: угорі - повна назва ВНЗ й кафедри. У середині: «курсова робота (тема)». Нижче: виконав студент групи(ШБ). Унизу -Донецьк, рік.

На другій сторінці - зміст роботи із вказівкою сторінок підрозділів. Зміст оформляється так само, як у будь-якій книзі: ліворуч - назва підрозділу, праворуч - номер сторінки. Якщо підрозділи складаються з багатьох частин, рекомендується використовувати наскрізну нумерацію (див. «Основна частина»).

На третій сторінці — безпосередній виклад роботи з наступної схеми:

Вступ

Основна частина.

Висновок (висновки)

Список використаних джерел.

2. Вступ

У вступі коротко обґрунтовується актуальність теми - наприклад, теми, що стосуються систематики й екології організмів (№ 4,5,6,7,9,14,17,18,19,23) актуальні тому, що для біосфери важливі всі види, вони займають чітко позначені екологічні ніші, тісно взаємозалежні один з одним і підлягають вивченню на всіх рівнях. Теми 2, 3, 20, 21 стосуються історії походження видів, у якій ще дуже багато «білих плям», і встановлення істини допоможе краще зрозуміти механізми еволюції й передбачити її подальший хід. Теми №13, 16 - це «передній край науки», розробки в цих напрямках обіцяють величезний прибуток, але наслідку їх непередбачені. Тема №1 актуальна по визначенню - виявлення будь-яких форм життя поза Землею дозволило б розв'язати масу питань, від походження життя і її еволюції до подальших перспектив розвитку, явище життя розглядалося б як закономірність, а не результат випадкового збігу обставин. Теми 10, 25 поєднує їхня універсальність і необхідність для всіх організмів: ферменти - каталізатори біохімічних реакцій, імунітет - найважливіша властивість для життя взагалі. Тема 11 - описов, що дозволяє студентові усвідомити незвичайну складність будови таких, видалося б, простих організмів, як рослини - основні продуценти всієї біосфери. Тема 12 - нова для науки взагалі, свого роду відкриття, що дозволяє зовсім по-новому глянути на

співвідношення генетичних особливостей, умов життя й психології людину. Тема 8 - про одну з найцікавіших версій походження життя, у чому й полягає її актуальність для науки. Тема 15 актуальна як ніяка інша, тому що присвячена теорії, здатної повністю перевернути вистави людини про його місце в біосфері. Тема 22 - про передові екологічні технології одержання й перетворення речовин за допомогою живих організмів - бактерій. Нарешті, тема 24 актуальна для розробки заходів захисту рослин від поразки вірусними захворюваннями.