Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода по курсовой биология.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
72.7 Кб
Скачать

3.Основна частина

Основна частина - це виклад теми з повним її розкриттям. Необхідно скласти план викладу й відбити його в змісті на стор.2. Рекомендується наступний план основної частини, наприклад, по темі «Клас Птахи: біологія, екологія, значення в природі.»:

  1. Систематичне положення птахів (Царство, Тип, Клас).

  2. Походження птахів

3..Загальна характеристика класу Птахи (Аves). 3.1. Анатомо-морфологічні особливості

  1. Трансформація кінцівок

  2. Пір'яний покрив 3.1.3 Дихальна система 3.1.4. Кровоносна система 3.1.5 .Травна система

  1. Видільна система

  2. Статевий диморфізм, статева система. 3.2. Фізіологічні особливості птахів

  1. Швидкість обміну речовин

  2. Терморегуляція

  3. Здатність до польоту

  4. Розмноження. Виводкові й птенцові птахи.

  5. Міграції птахів.

4. Основні екологічні групи птахів

  1. Літаючі птахи

  2. Нелітаючі птахи

  1. Водоплавні птахи 5.Значення птахів .

5.1. Птахи як компонент біоценозів ( на прикладі екосистеми змішаного лісу)

5.2. Птахи й проблема шкідників сільського господарства.

План основної частини складається виходячи із принципів науковості, послідовності, логічності. Вітається використання латинських (наукових) назв таксонів (вид, рід, сімейство і т.д.). Малюнки супроводжуються підписами, наприклад: «Рис.3.Життєвий цикл мохів».

4. Висновки

Обсяг останнього розділу висновки - 1-2 стор. У цьому розділі студент наводить висновки по роботі, які він зробив. Наприклад, «розглянутий у роботі таксон живих організмів винятково цікавий, своєрідний, має важливе значення в біосфері й у пізнанні її закономірностей». Або: «розглянута теорія дійсно оригінальна, цікава й може мати важливе значення для пізнання механізмів якого-небудь процесу в живій природі». Або: «дана біотехнологія досить перспективна, але небезпечна з етичних міркувань, тому повинна застосовуватися з особливою обережністю й після всебічного вивчення можливих негативних наслідків». Висновків звичайно буває декілька й вони повинні бути коротко аргументовані.

5. Список використаних джерел

Добувати дані з Інтернету дуже зручно, але слід мати на увазі, що статті в Інтернеті часто написані анонімно й містять сумнівні дані. При користуванні Інтернетом слід використовувати ключові слова по темі роботи і ставитися до отриманих даних критично, зіставляти дані з різних джерел, звертати увагу на автора матеріалу, стиль викладення, рік написання статті. Посилання на джерело з Інтернету - це назва сайту. Назви сайтів надаються у списку використаних джерел після списку літературних друкованих джерел.

Наукові статті, монографії, збірники, видані у вигляді друкованих видань, завжди попередньо рецензуються (аналізуються) фахівцями в даній проблемі. При виявленні в друкованій науковій роботі помилок, методологічних порушень, некоректного викладу, сумнівних результатів і т.п. робота відхиляється, що, звичайно, не завжди можливе у Інтернеті. Наукове друковане видання, як правило, набагато достовірніше статей в Інтернеті. Рекомендується користуватися саме друкованою науковою літературою.

Посилання на літературу (5-Ю джерел) робляться так.

Стаття в журналі або збірнику статей. Указати автора (прізвище й ініціали), назву статті, назву журналу (збірника), рік видання, (для збірника - місце видання й видавництво), сторінки статті. Наприклад:

Павлов В.А. До питання про походження кроманьйонця // Антропологія, №4, 2007. -С. 21-30.

Книга (монографія з 1-3 авторами. Якщо в роботі використовувалася вся книга, присвячена досліджуваній проблемі, у посиланні вказуються: автор, назва книги, місце видання, видавництво, кількість сторінок. Наприклад:

Петров А.С., Семенов В.В. Біологія лишайників. - Київ: «Наукова думка»,

2001.-216 с.

Монографія з більшою кількістю авторів. Назва монографії, відповідальний редактор, місце видання, рік видання, кількість сторінок. Наприклад:

Жизнь животных в 6 тт. - Т.4 «Птицы»/ Под ред. Н.А.Гладкова, А.В.Михеева.-

М.: Просвещение, 1970. - 611 с.

Джерело вказується на мові оригіналу.

Звичайно список складається починаючи з найбільш раннього друкованого видання, але допускається вказувати джерела у тій послідовності, у якій вони використовуються. У тексті роботи треба робити посилання на порядковий номер джерела, вказуючи його у дужках.

Рекомендовані теми курсових робіт.

І.Чи самотні ми у Всесвіті (можливість існування життя на інших планетах). 2.Неандерталець — перший з Ното sapiens (біологічні особливості, спосіб життя, еволюційне значення).

3.Сучасні уявлення про виникнення кроманьйонця (Ното sapiens sapiens). 4.Екологічні групи водоростей.

  1. Лишайники, їх будова, екологія, систематичне положення.

  2. Ціанобактерії, їх будова, поширення, роль у біосфері. 7.Рослини-Паразити: біологічні особливості, спосіб життя, поширення. 8.«Чорні курці» - колиска життя?

9.Мохи - вищі спорові рослини: життєвий цикл, поширення, походження.

10.Ферменти і їх значення в живих організмах.

11 .Тканини рослин.

12.Епігенетика: нова галузь науки ?

ІЗ. Клонування: сутність, досягнення, перспективи.

14.Ґрунтові водорості і їх роль у біосфері.

15.Альберт Швейцер і його «етика благоговіння перед життям».

16. Генетично модифіковані організми: небезпека або благо?

17.Головоногі молюски: класифікація, будова, спосіб життя.

  1. Тип Губки: будова, поширення, спосіб життя.

  2. Тип Погонофори: будова, спосіб життя, екологія. 20.Сучасні вистави про причини вимирання динозаврів. 21.Археоптерикс: містифікація або предок птахів?

22.Використання бактерій у промисловості й сільському господарстві. 23.Терміти: систематичне положення, біологія, екологія.

24.Вірусні захворювання рослин.

25.Імунітет у людини: його сутність, механізми, значення.