Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_robota_z_osnov_prirodokoristuvannya[....docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
403.65 Кб
Скачать
  1. Практична робота №6

  2. Тема: Дослідження грунтів як складового елементу біотопу.

  3. Мета: ознайомитись із основними методами вивчення грунтів.

  4. Завдання: дослідити грунтові характеристики двох ділянок, які відрізняються біотопічно.

  5. Матеріали: лопата, лінійка, поліетиленові пакети, ваги.

  6. Теоретична частина

  7. Едафічні фактори - це грунтові умови, що впливають на життя і поширення живих організмів. Грунт має трифазну структуру, оскільки складається із твердих частинок, води і повітря.

  8. Потужність грунту - це товщина в сантиметрах. До генетичних горизонтів відносяться наступні: лісова підстилка, перегнійно-акуму­лятивний, або гумусовий, підзолистий, материнська порода. Гумус зумовлює появу чорного або сірого кольору, окис заліза - червоне, жовте, іржасте забарвлення. Кварц і шпат білий, заболочені грунти зеленуваті.

  9. За механічним складом розрізняють глинисті грунти, суглинки, піщані, супісчані. Глинисті грунти розтираються руками важко, супіщані-легко. Суглинки при розтиранні утворюють тонкий порошок, в якому відчуваються піщинки. За структурою грунти можна розділити на горіхуваті та пластинчасті. За щільністю на рихлі та щільні.

  10. Хід роботи

  11. Перш ніж розпочати проведення розрізу, слід оглянути місцевість. Розріз не повинен закладатись поблизу доріг, канав та на нетипових для мікрорельєфу ділянках. На вибраній ділянці прокопайте ґрунтовий розріз так, щоб одна стінка його була рівною, а протилежна була у вигляді сходинок. Бічні також мають бути вертикальними. При прокопуванні грунт слід викидувати у боки, щоб не забруднити лицевої стінки, по якій і буде робитись опис горизонтів. Після прокопування, визначте потужність горизонтів у сантиметрах, використовуючи для цього лінійку. Візуально оцініть і опишіть колір грунту. Розітріть грунт і дайте характеристику його механічного складу. На зрізі дайте оцінку структури та щільності грунту. Результати оформіть у вигляді таблиці.

  12. Таблиця

    1. Генетичний горизонт

    1. Потужність

    2. (см)

    1. Колір

    1. Механічний склад

    1. Структура

    1. Щільність

  13. Замалюйте досліджуваний розріз грунту. Зробіть висновок. [ ? ] Питання для самоконтролю

  1. До яких екологічних факторів відносяться грунтові умови?

  2. Що таке грунт, які його складові компоненти?

  3. Як відрізнити генетичні горизонти на розрізі?

  4. Що таке гумус, чим він утворений?