Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_robota_z_osnov_prirodokoristuvannya[....docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
403.65 Кб
Скачать
  1. Практична робота №15

  2. Тема: Побутові відходи.

  3. Мета: ознайомитися з основними методами визначення кількості побутових відходів.

  4. Завдання: на основі даних, отриманих в процесі роботи, проаналізувати склад побутових відходів покомпонентно, їх масу.

  5. Матеріали: поліетиленові пакети, ваги.

  6. Теоретична частина

  7. Незмінним супутником людської цивілізаі Іі'їє побутові відходи (сміття). На різних етапах розвитку суспільства рівень навантаження навколишнього середовища побутовими відходами був різним. З розвитком науково-технічного прогресу перед людством, поряд із придбанням благ, постала грандіозна проблема угилізації сміття. Винайдення поліетилену значно ускладнило еколопчну ситуацію, оскільки до цих пір хіміками-технологами та хіміками-теоретиками не представлено методів утилізації полімерів. Разом з тим синтезовані речовини накопичуються у великій кількості в навколишньому середовищі.

  8. За походженням усі відходи можна розділити и

  9. До промислових будуть відноситись відходи промислових підприємств. Побутові відходи в переважній більшості менш шкідливі, ніж промислові, кількість їх пропорційна чисельності населення того чи іншого населеного пуншу, регіону, країни. Для реальної оцінки кількості побутових відходів необхідним с аналіз складу побутових відходів, їх походження, визначення маси. Ці дані є необхідними для розробки стратегії природокористування та методів утилізаціїУУтщщація - процес знешкодження відходів, їх переробка та повторне використаї н Ія. Побутові відходи досить важко утилізувати через їх неоднорідність.

  10. До настання планетарної екологічної кризи побутові відходи не утилізувались, а тільки захоронялись на сміттєзвалищах. На даний час захоронення сміття ще залишається найдешевшим способом утилізації. Сміттєзвалище — місце захоронення побутових відходів, проектується у віддалених від населених пунктах ділянках. При побудові такого об'єкту повинні враховуватись фізико-географічні умови ділянки. Після комплексної екологічної оцінки проходить закладка котловану та настил гідроізоляційної подушки, для запобігання проникнення стоків у грунт. Паралельно із зш ювненням сховища сміттям іде закладка Іравійних шахт для відводу метану. Після заповнення сховища сміттям його консервують.

  11. При глибокій утилізації побутові відходи проходять наступні етапи переробки: збір, -Сортування, власне утилізація відсортованих компонентів. Сортування полягає у маскимальній фрагментації' побутових відходів по походженню: органіка, деревина, папір, метал, пластмаси, скло. Кожен із

  12. відсортованих компонентщ^шилізується на окремих спеціалізованих підприємствах.

  13. Не дивлячись на значні затрати по утилізації побутових відходів, еконо­мічний ефект від таких заходів значний, оскільки дає змогу значно зменшити кошти на видобування корисних копалин та на проведення заходів з рекультивації місць захоронень відходів.

  14. Хід роботи

    1. -1

  15. Кожен студент по місцю проживання робить аналіз побутових відходів за одну добу. Для цього використовують поліетиленовий пакет, в який збирають сміття. Для спрощення роботи відходи аналізують і зважують перед викиданням у пакет. Отримані результати оформляють у вигляді таблиці. Таблиця Дані аналізу та вагового складу побутових відходів

    1. Походження

    1. Вага(кг)

    1. Харчові

    1. Метал

    1. Скло

    1. Пластмаса, поліетилен

    1. Папір

    1. інші

    1. Разом

    1. Ь^СХР &,^с

  16. Зробіть висновок. На основі отриманих з результатів проведіть перерахунок ваги сміття, що продукує одна людина, на кількість мешканців населеного пункту, де проводилась робота.

  1. І?]

  2. Питання для самоконтролю

  1. Що таке утилізація? ш-ю*/

  2. Як можна класифікувати відходи?

  3. Які відходи більш шкідливі - побутові чи промислові. Чому?

  4. Чим небезпечні синтезовані речовини?

  5. Назвіть основні етапи переробки побутових відходів.