Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СП Тема 5.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
110.08 Кб
Скачать

4. Метод комплексного стратегічного аналізу середовища (swot- аналіз)

Одним із найпоширеніших методів оцінки середовища підприємства є SWOT- аналіз (Strength- сила, Weak- слабкість, Opportunity- можливість, Threat - загроза).

SWOT- аналіз використовується для комплексного аналізу середовища підприємства і дає можливість провести спільне вивчення зовнішнього і внутрішнього середовищ підприємства шляхом групування факторів середовища на зовнішні і внутрішні, та їх оцінки з позицій позитивного чи негативного впливу на діяльність підприємства.

У межах аналізу спочатку виявляють і оцінюють сильні і слабкі сторони підприємства, а також можливості і загрози його зовнішнього оточення, а потім встановлюють ланцюжки між ними.

Але сам SWOT- аналіз не містить інформації для прийняття стратегічних рішень. Це лише спосіб групування факторів середовища та наслідків їх дії.

Призначення SWOT- аналізу:

  1. Ідентифікація і оцінка мірив пливу та сили взаємодії різних факторів внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства;

  2. Комбінування різних факторів з метою встановлення стратегічної позиції підприємства і визначення напряму його стратегії (але не самої стратегії).

У основі SWOT- аналізу лежить матриця SWOT:

Матриця описує зв’язки між слабкими і сильними сторонами підприємства, та одночасно, зв’язки між загрозами і можливостями у зовнішньому середовищі, і встановлює їх комбінації.

Методологія побудови і використання SWOTматриці:

  1. Виявлення (ідентифікація) сильних і слабких сторін підприємства;

  2. Виявлення (ідентифікація) загроз і можливостей зовнішнього середовища;

  3. Оцінка (наприклад, зважена бальна)всіх факторів;

  4. Встановлення попарних зв’язків між факторами груп «сильні і слабкі сторони» та «можливості і загрози» (тобто яка сильна сторона нівелює загрозу чи реалізує можливість…);

  5. Виділення у відповідних полях матриці парних комбінацій факторів, які повинні враховуватися при розробці стратегії поведінки підприємства (по тій парі факторів, які набрали найбільше балів і реалізується стратегія відповідного поля):

  • СіМ: стратегія, спрямована на зміцнення позиції на ринку;

  • СЛМ: стратегія, спрямована на вибіркове покращення своєї конкурентної позиції, тобто на збільшення частки ринку при одночасній ліквідації слабких сторін;

  • СіЗ: стратегія, спрямована на вибіркове завоювання більшої частки ринку і пошуку нових ніш;

  • СЛЗ: стратегія, спрямована на поступове зменшення активності і плановий вихід з даної сфери діяльності.

Рис. Типовий перелік характеристик (факторів) слабких і сильних сторін (місць) фірми, загроз і можливостей зовнішнього оточення (середовища) для фірми (за Томпсоном і Стріклендом)

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]