Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSi_pitannya_ukupi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
355.84 Кб
Скачать

19. Вибори у системі місцевого самоврядування

Рішення про загальний склад ради приймається відповідною радою поточного скликання не пізніше як за 90 днів до виборів (ст.3). П.4 цієї статті визначає умови загального складу місцевих рад. 1 сесія скликається територіальною виборчою комісією. Право голосу мають громадяни з 18 р., що проживають на цій території. Депутатом і головою може бути обраний громадянин, який має право голосу і досяг 18р. Вибори можуть бути: черговими, позачерговими(достроковими), повторними, проміжними( замість вибулих депутатів і голів), першими. Рішення про проведення виборів приймає ВРУ та ВР АРК.

Виконавчий комітет з подання голови затверджується на першій сесії, кількість визнач. радою. Входять: голова, заступник, керуючий справами(секретар) виконкому, керівники відділів, управлінь та інших виконавчих органів.. Також за посадою входить секретар ради. Не можуть входити депутати.

Секретар: ст.50. обирається за пропозицією голови відповідною радою з числа ї депутатів на строк повноважень ради, працює на постійній основі.

Закон « Про вибори ВР АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»

Голови обираються відповідно до ч.2 ст. 141 Конституції на основі загального, прямого виборчого права, таємно на 5 років. Статус ст..141 КУ та р.3 ЗУ «Про МС».

20. Порядок формування місцевих рад.

Відповідно до ЗУ «Про місцеве самоврядування» вiд 21.05.1997  

Стаття 10. Порядок формування та організація діяльності рад визначаються Конституцією України, ЗУ «Про місцеве самоврядування» та іншими законами, а також статутами територіальних громад.

Стаття 45. Порядок формування рад

  1. Сільська, селищна, міська, районна в місті (у разі її створення), районна, обласна рада складається з депутатів, які обираються жителями відповідного села, селища, міста, району в місті, району, області на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

  2. Порядок організації і проведення виборів депутатів визначається законом. (Стаття 2 ЗУ «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів » від 10.07.2010 (Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища. Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою

  3. Загальний склад ради визначається радою відповідно до закону про вибори

  4. Рада вважається повноважною за умови обрання не менш як двох третин депутатів від загального складу ради

  5. У разі якщо до ради обрано менше двох третин її складу, до обрання необхідної кількості депутатів продовжує здійснювати повноваження рада попереднього скликання.

  6. У разі дострокового припинення повноважень деяких депутатів, внаслідок чого до складу ради входить менш як дві третини депутатів, до обрання необхідної кількості депутатів така рада вважається повноважною за наявності більше половини депутатів від загального складу ради.

  7. Строк повноважень місцевої ради, обраної на чергових місцевих виборах, визначається Конституцією України

  8. Повноваження місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на наступних (чергових або позачергових) виборах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]