Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSi_pitannya_ukupi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
355.84 Кб
Скачать

36. Конституційно - правові основи місцевого самоврядування.

Конституція розглядає місцеве самоврядування однією із засад конституційного ладу України, специфічної форми народовладдя та регламентує право територіальних громад на самостійне вирішення питань місцевого значення.

Місцевому самоврядуванню присвячений XI розділ Конституції П.1.ст.5 ...Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Ст. 7 В Україні визнається та гарантується місцеве самоврядування. Ст.95. Бюджетна система України будується на засадах справедливого та неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальною громадою.

П.1.ст.19 ...органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

П. 1. ст. 140. Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селищ та міст - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і Законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому Законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

П.1.ст.142 Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядуван-ня є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад, сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних та обласних рад.

П. 1.ст. 143 Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утвореїиЧними органи:

- управляють майном, що є в комунальній власності;

- затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку і контролюють їх виконання;

- затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць та контролюють їх виконання;

- встановлюють місцеві податки та збори відповідно до закону;

- забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів;

- утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації й установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю.

П.І.ст. 144 Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на певній території.

Ч. 2 ст-144 Рішення органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду.

Ст. 145 Право місцевого самоврядування захищається в судовому порядку

37. Організаційні основи місцевого самоврядування. Поняття організаційні основи місцевого самоврядування включає в себе: структуру органів місцевого самоврядування; порядок,форми та принципи їх діяльності; організацію муніципальної служби. Становлення організаційних основ місцевого самоврядування проходить на наступних принципах: 1. Органи місцевого самоврядування не входять до системи органів державної влади і не можуть розглядатися як структурні підрозділи державної системи управління; 2. Структура органів МС визначається самостійно, що дає можливість на місцях розробити та впровадити такі структури, які максимально відповідали б роботі органів самоврядування в конкретних соціально-економічних та політичних умовах з урахуванням національних та інших традицій,що склалися на тій чи іншій території. У цьому випадку велику роль у розв’язання проблеми мало відігравати прийняття Статуту територіальної громади, функціональна роль якого полягає у врегулюванні особливостей здійснення місцевого самоврядування на території конкретної територіальної громади, у межах, встановлених Конституцією і законами України. 3. При формуванні структури органів МС повинна дотримуватись основоположна ідея про розподіл влад: представницький орган – первинний, а виконавчий – підзвітний йому. Але при цьому не слід забувати, що влада є єдиною і її органи повинні діяти на принципі взаємопроникнення, взаєморегулювання та взаємодії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]