Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSi_pitannya_ukupi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
355.84 Кб
Скачать

24. Найважливіші питання, що відносяться до відома мс: завдання, компетенція та повноваження органів мс.

Компетенція— сукупність встановлених в офіційній, юри­дичній чи неюридичній формі прав і обов'язків, тобто повноважень будь-якого органу або посадової особи, які визначають можли­вості цього органу або посадової особи приймати обов'язкові до виконання рішення, організовувати та контролювати їх виконан­ня, вживати у необхідних випадках заходи відповідальності тощо.

Компетенція органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб визначається правовими актами, а її реалізація забезпечується засобами примусу. Основною формою реалізації органами місцево­го самоврядування своєї компетенції є видання ними правових актів, а посадовими особами — здійснення організаційно-розпо­рядчих дій щодо підлеглих їм суб'єктів.

Що ж стосується повноважень, то це — надане законодавством право щось робити, а вже наявність реальної влади забезпечує можливість їх виконання.

Потрібно зауважити, що повноваження делегуються посаді, а не індивіду, і вони завжди є обмежені. Це означає, що є така влада, яка може зменшити, обмежити можливості голови або ж самої ради за­стосовувати свої повноваження (наприклад, влада виборців, влада і голови).

Повноваження місцевого самоврядування— це, визначені Конституцією та законами України, іншими правовими актами, права та обов'язки територіальних громад, органів місцевого само­врядування із здійснення завдань та функцій місцевого самоврядування.

Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає групи повноважень місцевого самоврядування в таких сферах та галузях:

  • соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку;

  • бюджету, фінансів і цін;

  • управління комунальною власністю;

  • житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, тран­спорту і зв'язку;

  • будівництва; .

  • освіти, охорони здоров'я, культури, фізкультури і спорту; регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища;

  • соціального захисту населення;

  • зовнішньоекономічної діяльності;

  • оборонної роботи;

  • вирішення питань адміністративно-територіального устрою;

  • забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян;

  • відзначення державними нагородами, відзнаками Президента України та присвоєння почесних звань України.

За своєю структурою повноваження місцевого самоврядування включають:

а) власні (самоврядні) повноваження, здійснення яких пов'язане з вирішенням питань місцевого значення, надан­ням громадських послуг населенню;

б) делеговані повноваження (окремі повноваження органів виконавчої влади надані законом органам місцевого самоврядування), здійснення яких пов'язане з виконанням функцій виконавчої влади на місцях.

Таким чином, визначимо основні повноваження обласних та районних рад а також територіальної громади у сфері місцевого самоврядування.

Отож, обласні та районні ради затверджують:

  1. програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідних областей та районів та контролюють їх виконання;

  2. районні та обласні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету для їх відповідного розподілу між територіальними громадами та контролюють їх виконання

Відповідно до статті 43 Конституції України територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування здійснюють:

  1. контроль за виконанням місцевих бюджетів, програм соціально-економічного та культурного розвитку; контроль за діяльністю комунальних підприємств, організацій та установ;

  2. встановлення місцевих податків та зборів;

  3. управління майном, що є в комунальній власності;

  4. затвердження місцевих бюджетів; програм соціально-економічного та культурного розвитку;

  5. забезпечення проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів;

  6. утворення, реорганізація та ліквідація комунальних підприємств, організацій та установ;

  7. вирішення інших питань місцевого значення, віднесених законом до їх компетенції.

Органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади. У цьому питанні вони перед ними підпорядковані.Територіальні громади, як первинні суб'єкти місцевого самоврядування, правомочні безпосередньо розглядати та вирішувати будь-яке питання, віднесене до самоврядних повноважень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]