Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSi_pitannya_ukupi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
355.84 Кб
Скачать

9. Конституція України про місцеве самоврядування (28 червня 1996 р.)

Місцевому самоврядуванню присвячений ХІ розділ Конституції.

П.1.Ст.5…Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Ст.7 В Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування.

Ст.95. Бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами.

П.1 ст.19…органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

П.1.Ст.140. Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом

П.1.Ст.142.Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

П.1 Ст.143. Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку і контролюють їх виконання; затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання; встановлюють місцеві податки і збори відповідно до закону; забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів;

Ст.144. Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території. Рішення органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду.

Ст.145. Права місцевого самоврядування захищаються в судовому порядку.

10. Зу «Про місцеве самоврядування в Україні

ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. визначає місцеве самоврядування як систему; регламентує гарантію реалізації місцевого самоврядування в Україні та його захисту; встановлює засади організації та діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування; визначає правовий статус і відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

У першому розділі «Загальні положення» - подається тлумачення основної термінології, суті місцевого самоврядування та права громадян на участь у ньому. Розкриваються основні принципи місцевого самоврядування, форми місцевої демократії, загальні засади місцевого самоврядування.

У другому розділі ЗУ «Організаційно-правова основа місцевого самоврядування» - регламентуються повноваження: сільських, селищних, міських рад; виконавчих комітетів рад; сільських, селищних, міських голів; районних та обласних рад; порядок формування, організація роботи органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

У третьому розділі ЗУ «Матеріальна та фінансова основа місцевого самоврядування» висвітлені конституційні засади матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування, регламентується самостійність місцевих бюджетів, принципи їх формування.

У четвертому розділі «Гарантії місцевого самоврядування» визначаються гарантії місцевого самоврядування (ст..71), відповідальність органів та посадових осіб, регламентують умови та порядок дострокового припинення повноважень структурних елементів місцевого самоврядування.

Пятий розділ « Прикінцеві та перехідні положення» констатує, що положення Закону є основою для розробки та прийняття інших законодавчих актів про місцеве самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]