Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSi_pitannya_ukupi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
355.84 Кб
Скачать

45.Колективні форми реалізації громадянами права на участь у місцевому самоврядуванні

Органи самоорганізації населення відповідно до ст..1 МС є представницькі органи, створювані частиною жителів, які тимчасово чи постійно проживають на відповідній території. Ст14 МС містить перелік органів самоорганізації населення: будинкові, вуличні, квартальні та ін.. Закон «Про органи самоорганізації населення» від 11 липня 2001 року визначає правовий статус, порядок організації та діяльності органів самоорганізації населення.

Збори, мітинги, походи і демонстрації. Згідно зі ст..39 Конст Укр. Громадяни при завчасному оповіщенні органів виконавчої влади чи місцевого самоврядування мають право збиратися і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації.

Місцеві ініціативи та громадські слухання згідно зі ст..9 МС-це право членів територіальної громади ініціювати розгляд у раді будь-якого питання віднесеного до її відання. Порядок внесення визначається радою або статутом, підлягає обов’язковому розгляду на відкритому засіданні за участю ініціативної групи та обнародується. Ст.13 МС регламентує питання громадських слухань, зустрічей, з депутатами та посадовими особами місцевого самоврядування. Слухання проводяться не рідше 1 разу на рік, пропозиції обов’язково розглядаються органами місцевого самоврядування.

46. Універсальні форми реалізації громадянами права на участь у місцевому самоврядуванні

Ст. 40 Конституції України закріплює право направляти індивідуальні та колективні письмові звернення громадян або звертатися особисто до органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб цих органів, які зобов’язані розглянути звернення та дати відповідь, що дає громадянам можливість опосередковано брати участь у визначенні пріоритетних завдань і напрямків роботи органів місцевого самоврядування та контролю за їх діяльністю.

Закон України «Про звернення громадян» установив правовий механізм реалізації права на звернення громадян до органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у наступних формах: питання статутної діяльності органу; реалізації соціально-економічних, політичних прав громадянина і можливі скарги про їх порушення; свої зауваження та пропозиції. Закон зобов’язує кожне звернення громадян розглядати відповідними органами або посадовими особами. У випадках коли дане звернення необхідно розглянути в інших інстанціях, то протягом п’яти діб воно передається за належністю з обов’язковим повідомленням громадянина. За заявами-клопотаннями звернення розглядається і вирішується у термін не більше одного місяця, а ті, які не потребують додаткового вивчення – протягом п’ятнадцяти днів з дня отримання. Термін може бути продовжений, але не більше, як до сорока п’яти діб.

47.Менеджмент в мс

Менеджмент місцевого самоврядування – управлінська діяльність, що базується на новітніх управлінських технологіях, характерних для умов ринкової економіки, і застосовується органами муніципального управління та іншими елементами системи місцевого самоврядування з метою забезпечення поліпшення якості громадських послуг, що надаються в системі місцевого самоврядування на основі ефективного використання ресурсного потенціалу територіальної громади.

Впровадження менеджменту місцевого самоврядування потребує розв’язання такихзавдань[28, 16]:

  • забезпечення реальної самостійності і підвищення відповідальності органів місцевого самоврядування за соціально-економічний і культурний розвиток територіальних громад;

  • удосконалення системи місцевого само- врядування, оптимізації структури її елементів;

  • належного ресурсного забезпечення зав- дань та функцій місцевого самовря- днування;

  • формування команд менеджерів, місцевого самоврядування здатних орга- нізувати ефективне управління в системі місцевого самоврядування;

  • надійного захисту від адміністрування та бюрократичного свавілля;

  • налагодження стабільних регіональних і міжрегіональних економічних, засно- ваних на добровільному партнерстві територіальних громад.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]