Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
35МаркетингМВ_ЗС_11МГ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
165.38 Кб
Скачать

2. Предмет навчальної дисципліни

Предметом навчальної дисципліни «Маркетинг» є процеси й методи вивчення та задоволення потреб споживачів як пріоритетних суб’єктів ринку.

3. Зміст програми навчальної дисципліни за змістовими модулями та темами Розділ 1 Змістовний модуль 1

Тема 1. Сутність і зміст маркетингу

Зміст та структура навчального курсу «Маркетинг», його теоретичні й методологічні основи.

Сутність маркетингу. Визначення маркетингу, їх еволюція. Мета і завдання маркетингу.

Маркетинг як наука, як філософія бізнесу, як спосіб мислення, як управлінська функція, як вид підприємницької діяльності.

Міжнародні організації та національні асоціації маркетингу. ESOMAR, American Marketing Association, Market Research Society, Українська асоціація маркетингу, Гільдія маркетологів (Росія).

Тема 2.Формування теорії маркетингу

Еволюція економічної теорії як чинник виникнення та розвитку теорії маркетингу. Основні поняття маркетингу: нужда, потреба, попит, товар, обмін, угода, ринок. Поняття споживчої цінності.

Історичні етапи розвитку і концепції маркетингу. Концепція удосконалення виробництва. Концепція удосконалення товару. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль. Концепція маркетингу. Концепція соціально-етичного маркетингу. Концепція маркетингу відносин.

Взаємозв’язок маркетингу із суміжними науками (дисциплінами).

Задачі маркетингу в поточному столітті: технології взаємодії; побудова відношень зі споживачами; взаємовідношення з партнерами по маркетингу; взаємодія з навколишнім середовищем.

Тема 3. Системний підхід в організації та управлінні маркетингом

Ієрархія маркетингових систем. Макро-, мезо-, мікро маркетингова система.

Системний підхід до організації маркетингу підприємства. Основні принципи і функції маркетингу. Еволюція функцій маркетингу на підприємстві. Маркетинг як циклічний і безперервний процес.

Маркетингове управління: сутність і провідні характеристики.

Маркетинговий менеджмент як сучасна концепція управління підприємством.

Тема 4. Комплекс маркетингу

Поняття комплексу маркетингу. Складові комплексу маркетингу. Товар. Ціна. Розподілення (збут) товару. Просування продукції на ринку. Еволюція поглядів на комплекс маркетингу. Заходи комплексу маркетингу.

Тема 5. Види маркетингу та їх характеристики

Види маркетингу в залежності від суб’єктів ринкових відносин і особливостей збуту продукції: маркетинг засобів виробництва (промисловий маркетинг), маркетинг споживчих товарів (споживчий маркетинг), маркетинг послуг; від періоду, на який розробляється маркетингова політика організації: стратегічний та оперативний; від спрямованості або місця знаходження ринків: міжнародний маркетинг, внутрішній маркетинг; Види маркетингу, що відповідають кожному із станів ринку: конверсійний, стимулюючий, що розвивається, ремаркетинг, синхромаркетинг, підтримуючий, протидіючий, демаркетинг.

Тема 6. Маркетингове середовище

Зміст і трактування маркетингового середовища підприємства (організації). Внутрішнє середовище та його складові. Зовнішнє середовище. Мікро середовище підприємства. Елементи мікро середовища та їх характеристика. Трактування і доцільність виокремлення мезосередовища підприємства. Макросередовище підприємства та його складові.

Методи аналізу маркетингового середовища. Поняття PEST аналізу, SWOT аналізу.