Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
35Орган_зац_я_торг_вл_МВК_ЗС_11ТТП.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
81.92 Кб
Скачать

9

Орган_зац_я_торг_вл_МВК_ЗС_11ТТП

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені АЛЬФРЕДА НОБЕЛЯ

КАФЕДРА ТОВАРОЗНАВСТВА І ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА

Методичні вказівки

студентам заочної форми навчання

щодо вивчення дисципліни

Організація торгівлі”

напрям підготовки:

6.030510 «Товарознавство і торговельне підприємництво»

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол №1 від 30.08.2011 р.

Дніпропетровськ

2011

Методичні вказівки студентам заочної форми навчання щодо вивчення дисципліни “Організація торгівлі” / Л.А. Гончар. – Д.: Вид-во Дніпропетровський університет імена Альфреда Нобеля, 2011. – 9 с.

Укладач: Л.А. Гончар, доцент кафедри.

Відповідальна за випуск: В.А. Павлова, д.е.н., професор, зав. кафедри товарознавства і торговельного підприємництва.

ЗМІСТ

  1. Програма дисципліни 3

  2. Орієнтований перелік питань для підсумкового контролю 7

  3. Рекомендована література 8

1. Програма дисципліни Модуль 1

Тема 1. Вступ. Підприємства торгівлі, їx види

Предмет i методи вивчення курсу "Організація торгівлі". Зміст i структура курсу. Співвідношення та характеристика видів навчальних занять. Самостійна робота студентів, форми її контролю. Взаємозв'язок вивчення курсу з науковими дослідженнями у вирішенні актуальних проблем організації торгівлі. Значення i роль курсу "Організація торгівлі" у формуванні теоретичних та практичних знань фахівців товарознавчого профілю.

Торгівля, її види та форми. Основні напрями перебудови торгівлі України при переході до ринкових відносин.

Сутність i поняття про підприємства торгівлі. Організаційний, економічний i правовий зміст поняття торговельного підприємства. Види i основні напрями розвитку торговельних підприємств. Види підприємств торгівлі, їх створення і функціонування у ринковій економіці.

Тема 2. Роздрібна торговельна мережа

Сутність і зміст матеріально-технічної бази торгівлі в умовах ринкової економіки. Роздрібна торговельна мережа – основна складова частина матеріально-технічної бази торгівлі.

Види і склад роздрібної торговельної мережі, їх характеристика та особливості функціонування у містах та сільській місцевості. Стан та перспективи розвитку роздрібної торговельної мережі України.

Спеціалізація магазинів, її сутність, значення та форми. Типізація магазинів: сутність, значення та напрями розвитку в ринкових умовах.

Принципи побудови та розміщення роздрібної торговельної мережі у містах та сільській місцевості. Залежність її розміщення від чисельності населення, розмірів території та планувальних структур міст (районів, селищ). Фактори, що впливають на організацію торговельної мережі: економічні, містобудівні, соціальні.

Особливості планування розвитку та розміщення мережі підприємств торгівлі в умовах ринкової економіки. Основні показники, що характеризують розвиток та ефективність використання роздрібної торговельної мережі. Методика розрахунку потреби у торговельній площі при відкритті або розширенні магазинів.

Тенденції розвитку торговельної мережі в країнах з розвиненою економікою.

Тема 3. Організація роздрібного продажу товарів та обслуговування покупців

Завдання торгівлі щодо поліпшення торговельного обслуговування покупців. Поняття культури торгівлі. Фактори, що визначають культуру торгівлі. Шляхи підвищення культури торгівлі.

Продаж товарів, її економіко-правовий зміст. Підготовка товарів до продажу. Принципи розміщення та викладки товарів у торговельній залі. Значення завчасної підготовки товарів до продажу в обслуговуванні покупців.

Форми роздрібного продажу товарів, їх стан і розвиток в Україні.

Самообслуговування – ведуча форма продажу товарів. Основні вимоги до організації процесу продажу товарів у магазинах самообслуговування. Інші форми продажу товарів у магазинах. Їх характеристика. Поза магазинні форми продажу товарів. Вивчення ефективності окремих форм роздрібного продажу товарів.

Послуги, що надаються покупцям у магазинах, їх класифікація. Розвиток торговельних послуг в умовах ринкової економіки.

Порядок здійснення торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування покупців. Показники рівня культури обслуговування покупців, методика визначення їх рівня.

Сучасні напрями в організації торговельного обслуговування та сервісу в зарубіжних країнах.