Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА з ФАНДРЕЙЗИНГУ заготовка.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
246.78 Кб
Скачать

Тема 4. Благодійництво і меценатство

Правова підтримка благодійництва і меценатства. Законодавче визначення основних термінів донорства. Аналіз Закону України „Про благодійництво і благодійні організації”. Обмеження на податкове заохочення річних обсягів благодійних внесків громадян та організацій.

Традиції та цінності благодійництва в Україні. Інституції мандрівного старцювання, кобзарства і лірництва. Милосердя і милостиня як християнські чесноти. Фінансування побудови Десятинної церкви у Києві. Благодійництво князя Я. Мудрого і гетьмана І. Мазепи. Меценатство П. Могили, Є. Гулевичівни та родин Галаганів, Розумовських, Ханенків, Терещенків та інших. Історія створення Національного художнього музею України.

Актуальний стан вітчизняного благодійництва. Освітні та наукові проекти Петра Яцика. Діяльність Українського фонду культури, Міжнародного фонду „Відродження”, Фонду підтримки мистецтва, Фонду „Україна 3000”, Ліги українських меценатів тощо. Благодійні фестивалі, концерти, спектаклі, бали, виставки, аукціони та лотереї.

Мотиви благодійництва і меценатства. Необхідність виконання статутних завдань та цільових програм організації. Реалізація корпоративної або персональної PR-кампанії. Солідарна підтримка творчості артиста або ідеології проекту. Особиста симпатія. Задоволення духовної або релігійної потреби.

Форми і суб’єкти благодійництва. Розрізнення грошової, матеріальної та інших форм пожертв. Персональна разова або регулярна благодійна допомога. Надання цільових пожертв або благодійних внесків на виконання статутної мети. Заснування благодійних стипендій, премій, призів та ґрантів. Організація спеціальних заходів з метою залучення добровільних благодійних пожертв. Спеціальні організацій для здійснення благодійної діяльності – благодійні фонди та цільові громадські організації. Приватні благодійники та благодійництво бізнесових корпорацій.

Тема 5. Конкурсні форми донорства

Сутність грантонадавання і тендерингу. Визначення ґранту (тендеру) як особливого виду благодійного внеску, який отримує переможець конкурсу проектів, організованого донором задля виконання визначеної ним же цільової програми. Тендерний і ґрантовий принципи розподілу бюджету цільової програми: а) „все – одному”; б) „кільком – по частині”. Альтернативний погляд на конкурсне донорство як на технологію оптимізації пошуку підрядників.

Суб’єкти конкурсного донорства. Практика створення ґрантових конкурсів благодійними та громадськими організаціями. Закордонні та міжнародні донори. Формування тендерних змагань державними установами і приватними підприємствами.

Об’єкти конкурсного донорства. Оцінка традиції надавання ґрантів недержавним (НДО) і неприбутковим (НПО) організаціям. Винятки надавання недержавних ґрантів фізичними особами, а також державними навчальними і мистецькими закладами. Конкурсний принцип отримання держзамовлень у соціокультурній сфері. Факти змагань за тендер між комерційними фірмами. Опис феномену професійного „ґрантоїда”.

Структура цілей і завдань конкурсного донорства. Значення змісту статуту донора. Формулювання місії, програм та напрямів діяльності грантонадавача. Аналіз програмних документів Міжнародного фонду „Відродження”, Швейцарського фонду „Про-Гельвеція”, Британської ради, Французького культурного центру тощо.

Формальні вимоги до конкурсантів. Відповідність юридичного статусу ґрантопошуковувача. Терміни подання заявок. Офіційні аплікаційні форми, опис проекту, структура кошторису, додатки.

Змістовні вимоги до конкурсантів. Відповідність напряму та змісту конкурсного проекту до офіційних завдань конкурсу, програмних і статутних цілей донора. Зрозумілість, чесність і структурованість інформації, наданої конкурсантом в заявці, аплікації, анотації та описі проекту, в додатках до нього. Значення естетичних та функціонально-технологічних якостей конкурсних документів та демонстраційних матеріалів.

Процедура і правила визначення переможців. Порядок приймання заявок. Консультації кураторів та менеджерів конкурсів. Принципи формування і роботи ради експертів. Уточнення критеріїв оцінки конкурсних проектів. Регламентація процедури оцінки. Врахування позаштатних ситуацій та позаконкурсних бюджетів. Можливості участі у конкурсах споріднених напрямів.

Зобов’язання ґрантоотримувача. Зміст угоди. Етапність реалізації проекту та отримання коштів. Інформаційний супровід проекту. Презентація та іміджева реклама донора. Форми звітування.

Моніторинг проектів. Стратегічне значення відкритості проектів. Технології формування сприятливих висновків ґрантонадавача. Роль поетапних звітів, анонсування заходів проекту та запрошення на них представників донора. Презентація та поширення сувенірної, мас-медійної та аудіовізуальної продукції проекту. Фандрейзерська підготовка ґрунту для співпраці над майбутніми проектами.