Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА з ФАНДРЕЙЗИНГУ заготовка.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
246.78 Кб
Скачать

Тема 6. Негрошові форми донорства

Ключове значення інформаційного спонсорства. Схема побудови мас-медійних бартерних ланцюжків або технологія „перехресного інфо-запилення”. Сутність „економічного чуда” спонсорування. Магія формули „ВВП (витрати виробництва проекту) + ВВР (витрати виробництва реклами) ≤ ВРР (витрати розміщення реклами в мас-медіях)”. Цінність неекономічного та непрямого економічного PR-ефекту від застосування спонсорської моделі просування бренду.

Технічне спонсорство. Обладнання для проведення концертів – звук, світло, сцена. Комплексний сервіс – надання, доставлення, монтаж, підключення, охорона та обслуговування. Компромісні схеми спонсорства – з оплатою праці, витратних матеріалів та амортизації обладнання. Значення порядку і форми оплати. Спонсорство студій звукозапису, телекомпаній, виробників відео, комп’ютерних студій.

Сервісне спонсорство. Основні напрями – готельне обслуговування, харчування, кур’єрські послуги, зв’язок, медична служба, аудит, консалтинг, ринкові дослідження, охорона тощо.

Транспортне спонсорство. Міжнародні та міжміські авіаційні, залізничні, автобусні та вантажні перевезення артистів, декорацій та технічного обладнання. Транспортна служба фестивалю, концерту або проекту в межах міста. Обслуговування V. I. P.

Організаційно-методичне спонсорство. Надання баз даних, офісних приміщень, інформаційних та організаційних мереж. Налагодження прямих контактів і зустрічей для фандрейзера, продюсера або менеджерів. Цінність співпраці мережевих благодійних та громадських організацій. Допомога державних організацій.

Юридичне спонсорство. Правовий погляд на концепцію проекту. Значення юридичного супроводу. Розробка статутів, положень, правил і типових форм угод. Підтримка переговорів та захист прав на суді. Врахування законодавства про захист інтелектуальної власності.

Творче спонсорство. Нематеріальний інтерес продюсерів, кліпмейкерів, звукорежисерів, художників, поетів та композиторів у співпраці з талановитими артистами, в роботі над цікавими проектами. Мотиви партнерства „метрів” і початківців.

Тема 7. Донорство у формі партнерства

Генеральний спонсор як партнер проекту. Умови отримання статусу генерального спонсора (частка внеску). Впливи на зміст і форму реалізації проекту, на вибір артистів та інших спонсорів. Постійне стратегічне партнерство. Участь у розвитку проекту. Спільний брендинг. Інвестування дочірніх комерційних проектів.

Генеральний інформаційний спонсор. Значення вибору генерального медіа-партнера. ТБ-трансляція як чинник успішності спонсорського проекту шоу-бізнесу. Програмна та рекламна політика медіа- партнера. Інвестування проекту з боку медіа-партнера та можливості виконання ним частини підрядних робіт (зйомки, запис, монтаж, виготовлення реклами тощо).

Партнерський проект з інвестиціями генерального спонсора. Донор як потенційний інвестор. Створення спільного бізнесу. Можливості поєднання спонсорства з кредитуванням і страхуванням.