Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА з ФАНДРЕЙЗИНГУ заготовка.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
246.78 Кб
Скачать

Тема 11. Фандрейзинг як самостійна форма бізнесу

Професійний фандрейзер. Поява попиту на послуги фандрейзинг-директорів та незалежних фандрейзерів. Теоретична підготовка, особистісні та фахові риси фандрейзера. Курси та тренінги. Міжнародний обмін досвідом.

Організація діяльності фандрейзингової компанії. Двобічна ринкова орієнтація фірми. Співпраця з рекламними, промоційними, PR-ними та соціально-інжиніринговими компаніями. Участь фандрейзингової компанії у розробці нових та адаптації вже готових проектів. Фаховий моніторинг ситуації у напрямах розробок авторів проектів. Розподіл прав інтелектуальної власності. Додаткові послуги – здійснення презентацій та переговорів.

Експертні послуги в галузі спонсорингу і фандрейзингу. Оцінка актуальності, якості та здійсненності проектів. Аудит професійності у виконанні бізнес-плану. Гарантії реалізації проекту та страхування спонсорських внесків.

Тема 12. Закордонний досвід заохочення донорства

Національні традиції та донорство. Вплив релігійно-світоглядних цінностей. Аналіз православних і протестантських моделей благодійності. Феномен „особистої свободи” як психологічна база економічного донорства у США. Роль інституту філантропії у ствердженні ідеології „американської мрії”. Японська філософія підпорядкування економічної діяльності цілям культури. Порівняння романського, германського та англо-американського типів фінансування культури. Спонсорування закордонних мистецьких проектів як стратегія виходу японських та корейських корпорацій на зовнішні ринки.

Суспільні механізми стимулювання донорства у США. Принцип персональності та резонансності участі донора у культурних проектах. Врахування необхідності плекання позитивної репутації для розвитку бізнесу. Ґарантування захисту інтересів донора шляхом забезпечення прозорості бухгалтерського обліку, авторитетності та компетентності складу наглядової ради, чіткого реґламентування звіту про виконання змісту проекту. Формування системи диференціації статусів донорів – Outstanding Leadership, Grand Leadership, Distinguished Leadership, Leadership, Pacesetters, Patrons, Guarantors, Benefactors, Sponsors, Friends, Donors.

Світовий досвід податкового заохочення донорства. Пільги для неприбуткових організацій (НПО) у США. Звільнення від оподаткування до 10% доходів підприємства у США, до 50% сукупного доходу американського громадянина та до 25% сукупного доходу японця, якщо їхні внески спрямовуються на благодійність. Податкові пільги на 10% прибутку підприємства в Німеччині, який спрямовується на донорство. Порівняльний аналіз механізмів податкового заохочення донорства у Росії, Франції, Канаді, Великій Британії, Австралії, інших країнах.

Розділ ІІ. Організація та проведення фандрейзингової діяльності

Тема 13. Засади стратегічного фандрейзингу

Сутність стратегічного фандрейзингу. Налагодження приватних контактів з працівниками організації, яка вважається ПФП. Стратегічний PR з керівниками імовірних партнерських організацій. Концепція проф. Деніса Річа про мистецтво „вирощування” друзів.

Структура циклу стратегічного фандрейзингу. Розкриття змісту формули „CSR” – Cultivation, Solicitation, Recognition. Психологічні та етичні особливості реалізації кожного елементу циклу.

Комунікаційні стратегії фандрейзингу. Принципи професійного спілкування фандрейзера з донором:

  1. Ніколи не просити;

  2. Ніколи не відступати від місії власного проекту;

  3. Завжди висвітлювати якості проекту, які сприяють реалізації місії та маркетингової стратегії потенційного донора.

Шість універсальних правил реалізації успішного фандрейзингу:

  1. Проаналізувати власний проект з позиції маркетолога;

  2. Дослідити діяльність фірми потенційного донора;

  3. Змоделювати цільову аудиторію потенційного донора;

  4. Підкреслювати такі можливості проекту, які сприяють задоволенню стратегічних потреб донора;

  5. Ідентифікувати осіб, які приймають рішення у фірмі ПФП;

  6. Дякувати донорові телефоном, листом та під час зустрічі.

Основні аспекти роботи фандрейзера над проектом:

  1. Створення документації проекту (опис, бізнес-план тощо);

  2. Класифікація типів імовірних донорів (статуси, ринки, цілі);

  3. Опрацювання якостей проекту, які мають цінність для ПФП;

  4. Окреслення питань, які сприятимуть ПФП приймати рішення;

  5. Підготовка і здійснення ефективної презентації проекту;

  6. Провадження переговорів та процесу умовляння (Solicitation);

  7. Робота над угодою та додатками до неї;

  8. Якісна реалізація проекту та умов угоди;

  9. Створення і вчасне представлення якісних звітів;

  10. Підтримання особистих стосунків з донором після звіту.