Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 11-1 ОРЗ05.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
139.78 Кб
Скачать

Основні форми навчання:

  1. Класні (теоретичні) заняття

  2. Практичні (польові) заняття

  3. Бойові стрільби

  4. Навчання

  5. Парко-господарчі дні та регламентні роботи

У практиці учбової роботи у військах успішно використовуються для навчання молодших фахівців такі форми, як планові заняття у навчальних класах або на об’єктах служби, практичні роботи під керівництвом досвідчених фахівців, участь у польових виходах та навчаннях.

Класні заняття відповідно розкладу проводяться начальником речової служби, командиром роти матеріального забезпечення, а також найбільш підготовленими фахівцями. Мета цих занять – надати молодшим фахівцям знання, виробити вміння і привити навички щодо виконання робіт за фахом.

Практичні заняття під керівництвом досвідчених фахівців організуються відповідно спеціальностей і проводяться, як правило, на робочих місцях шляхом виконання індивідуальних завдань. Ця форма навчання молодших фахівців є переважною.

Треба враховувати, що робота молодших фахівців тилу є багатогранною. осіб однієї спеціальності у частині нараховується 1-2. Це не дає можливості створювати у підрозділі учбові групи. Більшість тем програми відпрацьовується безпосередньо на робочих місцях шляхом виконання індивідуальних завдань з послідуючою перевіркою.

Основну увагу щодо практичного навчання звертають на підготовку молодших фахівців при виконанні ними своїх функціональних обов’язків. під час заняття необхідно добиватися від слухачів виконання встановлених норм при добрій якості роботи, вчити дотриманню правил техніки безпеки при виконанні робіт по ремонту обмундирування та взуття, упаковці речового майна при прийомі його на склад та на інших роботах, які пов’язані з небезпекою отримання травм.

Навчання молодших фахівців у бойовій обстановці проводиться до виходу на польове навчання і у процесі польового навчання. До виходу на навчання методом розповіді, бесіди і практичних занять вивчаються такі питання: як укладання майна і закріплення на автомобілі, упакування і укладання положених запасів речового майна, розгортання об’єктів служби, встановлення наметів та інше.

Заняття у полі проводяться методом тактико-тилових занять. При цьому усі дії повинні виконуватися відповідно до тактичної і тилової обстановки.

Участь тилових підрозділів на тактичних навчаннях завжди використовується для навчання молодших фахівців діям у сучасних умовах бою. На тактичних навчаннях і маневрах відпрацьовуються такі теми програми, як робота речової служби (складу) у польових умовах, організація ремонту військового одягу та взуття. При цьому молодшим фахівцям прищеплюються практичні навички у розміщенні (переміщенні) речового складу або майстерні, організація зберігання речового майна, обладнання бунтових майданчиків, укладання майна у м’які контейнери, захисту особового складу і об’єктів служби, ліквідації наслідків застосування противником зброї масового ураження, у видачі або прийманні майна.

Кравцям та шевцям прищеплюються практичні навички у розміщенні та переміщенні майстерні в ході бою, організації ремонту речового майна у польових умовах.

На тактичних навчаннях, виконуючи свої функціональні обов’язки, молодші фахівці закріплюють теоретичні знання, які були отримані на класних заняттях.

Для якісного проведення занять з молодшими фахівцями речової служби начальник речової служби військової частини повинен добре підготовитися, продумати усі боки проведення занять, підготовити матеріальну базу.

Висновок: Начальник речової служби, який е керівником заняття по навчанню молодших фахівців, повинен використовувати усі встановлені форми навчальної роботи і методи проведення занять, направляти їх на удосконалення навичок молодших фахівців служби. Особливу увагу керівник заняття повинен приділяти методиці підготовки до проведення заняття.

Цю методику ми з Вами роздивимось у третьому навчальному питанні.

ІІІ. Навчальне питання: “Методика підготовки та проведення

занять. Підготовка керівника до

проведення занять”

Якість навчання багато в чому залежить від підготовки керівника до проведення занять. Підготовка до занять починається начальником служби заздалегідь і включає вивчення програми, тематичного плану, теми заняття, літератури і самостійну підготовку.

Керівник повинен мати відомості про теоретичну і практичну підготовку молодших фахівців, з якими йому доведеться проводити заняття. Це допоможіть цілеспрямовано готуватися до заняття і більш якісно його провести.

Як же готовиться до заняття керівник?

При підготовці до заняття керівник повинен:

  • уяснити тему заняття;

  • визначити навчальну тему заняття;

  • визначити виховну мету заняття;

  • вибрати найбільш ефективні методи проведення заняття;

  • підготовити матеріальну базу (матеріальне забезпечення);

  • підібрати та вивчити літературу, учбові посібники, накази, настанови та інше;

  • скласти план – конспект проведення заняття.

Готуючись до заняття керівник вивчає необхідний матеріал, визначає його обсяги, знаходить головний зміст, встановлює послідовність викладання матеріалу та необхідний час для його викладання (визначає навчальні питання і робить розрахунок часу).

Підбирає або готовить наочні посібники для того, щоб поліпшити поняття питань, виключити формальне засвоєння окремих теоретичних положень.

На кожному занятті повинні бути необхідні засоби матеріального забезпечення – зразки майна, плакати, схеми, фотографії, навчальні слайди.

Добре матеріальне забезпечення занять е основою високої якості спеціальної підготовки молодших фахівців речової служби і повинно бути першорядною задачею начальника речової служби.

Без зразкової матеріальної бази неможлива підготовка висококваліфікованих фахівців, так як неможливо зробити заняття дохідливим та інтересним, провести їх на високому теоретичному і методичному рівні.

Знання офіцера-керівника заняття повинні бути більшими, ніж матеріал, який викладається молодшим фахівцям. Тому при підготовці необхідно поглибити та розширити власні знання та вміння по вивчаємій темі.

При підготовці до занять начальник речової служби повинен заздалегідь підготовити місце заняття (майстерню для ремонту речового майна, речовий склад, клас тилової підготовки для проведення занять з писарями рот або старшинами підрозділів), підібрати необхідне матеріальне забезпечення, підготовити інструктора для показу виконання прийомів і робіт. При необхідності, коли доброго фахівця, який може виконувати роль інструктора, у військовій частині нема, потрібно самому керівнику заняття виконувати прийом і роботи, які будуть вивчатися на занятті.

При вирішенні задач та вправ у класі необхідно вирішити завчасно задачі і приклади, зразково заповнити бланки облікових документів.

Вивчивши навчальний матеріал, підготовивши матеріальне забезпечення керівник заняття складає план-конспект проведення заняття.

План–конспект проведення заняття е загальним робочим навчально-методичним документом, у якому викладається те, чому і як начальник речової служби буде вчити молодших фахівців і яких результатів повинен досягнути на цьому занятті:

Форма створення конспекту вибирається керівником залежно від рівня його фахівців і методичної підготовки. Час на викладання матеріалу відводиться відповідно від його складності та актуальності.

У плані – конспекті повинно бути відображено:

- коли і з ким проводяться заняття;

- найменування теми;

- мета занять;

  • навчальні питання;

  • час занять;

  • метод та місце проведення занять;

  • навчальні посібники, література, які будуть використані для підготовки до заняття;

  • розрахунок часу щодо учбових питань;

  • дії керівника;

  • коротке викладання навчальних питань;

  • методика відпрацювання навчальних питань;

  • дії молодших фахівців.

По формі план-конспект заняття може бути різним, але у ньому повинно бути викладений загальний зміст заняття. Повнота викладання навчального матеріалу у методичних документах залежить від досвіду і підготовленості керівника заняття та його методичних навичок.

Керівник заняття з великим досвідом і методичними навичками може і не писати зміст навчальних питань, а складати план проведення занять.

Варіант

Пан-конспект для проведення заняття

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]