Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 11-1 ОРЗ05.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
139.78 Кб
Скачать
  1. Значення та завдання спеціальної підготовки молодших фахівців речової служби.

  2. Планування бойової та спеціальної підготовки. Форми та методи проведення занять.

  3. Методика підготовки та проведення занять.

Головним питанням цієї теми е трете навчальне питання, тому, що від якості підготовки і проведення заняття залежать теоретичні, практичні навички та вміння молодших фахівців речової служби.

І. Навчальне питання: “Значення та задачі спеціальної

підготовки молодших фахівців речової

служби”

Навчити особовий склад тому, що буде потрібно на війні – один із головних принципів підготовки військ.

Рішення задач, які стоять перед речовою службою, залежить від наявності якісно підготовлених офіцерських кадрів та молодших фахівців.

Бойова та спеціальна підготовки, які проводяться у військах в мирний час, мають за мету підвищити теоретичні знання і практичні навички посадових осіб речової служби. Це сприяє кращій організації забезпечення військ речовим майном, доцільному і економному витраченню матеріальних засобів та коштів.

Навчання та виховання особового складу здійснюється відповідно з рішеннями Верховної Ради, Уряду на основі Статутів, наказів і директив Міністра оборони, начальника тилу ЗС, Головнокомандуючих видами ЗС і програми бойової підготовки.

Задачі навчання молодших спеціалістів речової служби включають до себе: навчання їх вмілому і ретельному виконанню своїх службових обов’язків по забезпеченню особового складу речовим майном у стаціонарних і польових умовах, удосконаленню їх навичок, вміння і знання по використанню матеріальних засобів.

Для занять зі спеціальній підготовці з молодшими фахівцями речової служби створюються групи:

  • начальників складів;

  • писарів;

  • шевців і кравців;

  • старшин підрозділів.

Головна увага приділяється вивченню посадових обов’язків, наказів, керівництва та положень щодо обліку та зберігання майна, норм забезпечення і ведення ротного господарства.

Висновок: Цілеспрямоване, систематичне навчання молодших фахівців речової служби – важлива умова якісного виконання складних задач, вирішуємих речовою службою, застава високої бойової готовності військової частини.

Важливе значення у навчанні молодших фахівців має планування підготовки, яке ми розглянемо у другому навчальному питанні.

ІІ. Навчальне питання: “Планування бойової і спеціальної

підготовки молодших фахівців речової

служби”

Для того, щоб ефективно організувати бойову і спеціальну підготовку молодших фахівців необхідно її ретельно спланувати.

Планування повинно забезпечувати своєчасне та повне відпрацювання програми бойової підготовки.

Загальними принципами планування є:

  • органічна єдність навчання і виховання, методична послідовність у навчанні;

  • забезпечення високої бойової готовності;

  • максимальне наближення до реальної бойової обстановки;

  • ефективне використання матеріально-навчальної бази;

  • науковість, реальність, оперативність планування і узгодження підготовки з заходами, які визначають повсякденну діяльність.

Керівними документами по плануванню і організації бойової та спеціальної підготовки є:

  • загальновійськові статути ЗС;

  • накази і директиви Міністра оборони та його заступників;

  • організаційно-методичні вказівки по бойовій підготовці;

  • бойові статути, настанови, керівництва;

  • програми бойової та спеціальної підготовці;

  • наказ командуючого військами ОК, а також плани бойової підготовки командирів (начальників).

Навчальний рік складається з двох періодів навчання: зимовий і літній (кожний по 5 місяців). Час після закінчення кожного із періодів відводиться для прийому поповнення і підготовку молодих солдатів, звільнення у запас солдат і сержантів, які закінчили службу в армії, проведення навчально-методичних зборов.

Планування бойової і спеціальної підготовки здійснюється звичайно після перевірки і підведення підсумків за минулі періоди навчання або у цілому за рік. Дуже важливо з цих підсумків зробити правильний аналіз та висновки, врахувати сильні та слабкі сторони у підготовці фахівців кожної категорії.

У штабі військової частини разом з заступником командира частини по тилу і начальником речової служби розробляються розділи календарного плану бойової підготовки молодших фахівців речової служби, старшин підрозділів, ротних писарів.

На основі календарного плану і програми бойової підготовки тилових частин і підрозділів розробляється тематичний план, у якому визначається послідовність і строки відпрацювання тем програми по спеціальній підготовці.

У програмі підготовки тилових частин по спеціальній підготовці визначаються задачі навчання, даються методичні вказівки, порадники і посібники, перелік тем та приблизний розрахунок годин, кількість занять та перелік питань, які необхідно відпрацювати на кожному занятті.

При складанні тематичного плану необхідно передбачати заняття по підготовці до таких заходів, як тактичні навчання, збори з військовозобов’язаними запасу, приймання молодого поповнення, забезпечення особового складу по літньому та зимовому планам, складання звітно-заявних документів та інше.

Тематичний план розробляється по слідуючий формі (дивись додаток №1).

На основі тематичного і календарного планів бойової підготовки складаються розклади занять. Навчальна робота у частині може успішно здійснюватися при умові різноманітності форм і методів її проведення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]