Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 2-2 ОРЗ..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
125.44 Кб
Скачать

21

Національна академія оборони україни

кафедра тилового забезпечення

Прим. № ___

ЗАТВЕРДЖУЮ

ТВП начальника кафедри тилового забезпечення

полковник

г.о.іванов

“___” __________________ 2005

Підполковник М.М.Покрасьон

Лекція з навчальної дисципліни

Організація речового забезпечення”

Тема № 2:

Організація речової служби військової частини у мирний час. Облік речового майна у військовій частині”

Заняття № 2:

Організація обліку матеріальних засобів речової служби у військовій частині”.

Для студентів спеціальності “Організація об’єднаного забезпечення в наземних військах та авіації”

Навчальна та виховна мета:

  1. Ознайомити студентів з організацією обліку речового майна у військовій частині.

2. Розширити та поглибити теоретичні знання студентів з питань складання, оформлення та ведення облікових документів.

3. Виховувати у студентів почуття особистої відповідальності за вирішення питань речового забезпечення, впевненість при прийнятті рішень та наполегливість при втіленні їх в життя.

Обговорено та схвалено на засіданні ПМК№3

___ ____________ 2005р. Протокол № ___

київ – 2005

ЗМІСТ

ВСТУП

  1. Облік речового майна у військовій частині.

  2. Порядок складання, оформлення та ведення облікових документів.

  3. Перелік та характеристика облікових документів у діловодстві служби, речовому складі, майстерні по ремонту речового майна та підрозділах.

Завершальна частина

ЛІТЕРАТУРА

  1. Директива Міністра оборони України від 07.11.03 р. “Про завдання органів військового управління, щодо реалізації державної політики з питань оборони, реформування та розвитку ЗСУ в 2004-2005 р.”;

  2. Наказ Начальника Генерального штабу Збройних Сил України від 07.11.03 р. “Про підсумки підготовки Збройних Сил України в 2002-2003р. та їх завдання на 2004-2005 навчальні роки”.

  3. Організаційно-методичні вказівки по підготовці Тилу Збройних Сил України у 2005 році.

  4. Положення про військове (корабельне) господарство Збройних Сил України. Додаток до наказу Міністра оборони України № 300 від 10.07.1997р.

  5. Положення про речове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил у мирний час. Додаток до наказу Міністра оборони України № 350 від 01. 10. 1998 р.

  6. Інструкція з організації лазнево-прального обслуговування особового складу. Київ ГРУ. 2002 р.

  7. Руководство по експлуатации и хранению палаток в воинских частях и учреждениях. - М.: Воениздат, 1973.

  8. Учебное пособие «Вещевое обеспечение воинской части» - С - П.: ВАТТ, 1992г.ст. 123-129.

  9. Учебник «Вещевое обеспечение воинской части (корабля), соединения в мирное время». М.: Воеиздат, 1986. Ст. 76-85.

  10. Довідник офіцера по службах тилу. - Штаб тилу ЗСУ.1994р.ст. 97-108.

  11. Порадник по військовому тилу, проект. - К.: 1993.

  12. Инструкция по подгонке военной одежды, обуви и снаряжения. М. Воениздат,1981р

  13. Справочное учебное пособие “Вещевое обеспечение войск в мирное время” – С-П. ВАТТ, 1993 г.

  14. Учебное пособие “Вещевое обеспечение воинской части” С-П. ВАТТ, 1992 г.

  15. Учебное пособие “Банно-прачечное обслуживание войск” – М.:Воениздат, 1973.

  16. Учебник “Вещевое обеспечение воинской части (корабля), соединения в мирное время”. – М.: Воениздат, 1986 г.

наочні посібники

1. Слайди по темі заняття

2. Графопроектор «Лектор - 2000»

Завдання на самостійну роботу

1.Вивчити рекомендовану літературу, доповнити конспект лекції.

2.Підготуватися до наступного заняття .

Вступ

Народногосподарський облік у державі являє собою систему організованого спостереження, кількісного і якісного виміру і відображення процесів планомірного розвитку народного господарства і явищ громадського життя країни.

Успішне рішення задач будівництва держави вимагає повсюдного впровадження наукової організації обліку. У рішеннях уряду підкреслюється необхідність поліпшувати систему обліку і звітності, статистичну інформацію відповідно до зростаючих вимог до керування і планування.

Збройні Сили для задоволення своїх потреб одержують від народного господарства значна кількість різноманітних матеріальних засобів. Будучи частиною державної власності, вони повинні використовуватися у військах розумно, доцільно, з найбільшою економічною ефективністю. Відомо, що основою для розробки планів постачання є дані про потребу військ у матеріальних засобах і про фактичну наявність їхній у військах. Такі дані дає військовий облік. Отже, керувати військовим господарством, приймати обґрунтовані рішення і планувати постачання військ неможливо без систематичного обліку їхньої забезпеченості.

Військовий облік є одним з ділянок єдиного народногосподарського обліку.

Облік матеріальних засобів у Збройних Силах ведеться з метою забезпечення відповідних посадових осіб про органів керування достовірними даними про наявність, рух і якісний стан матеріальних засобів, що необхідно для планування й організації забезпечення військ, контролю за схоронністю, законністю й ефективністю витрати (використання) матеріальних засобів.

Дані обліку дозволяють правильно керувати військовим господарством, вчасно усувати недоліки в роботі.

Облік служить підставою для складання звітних документів.

Облік матеріальних засобів полягає в оформленні установленими виправдувальними документами і здійсненні правильних і своєчасних записів у книгах (картках) обліку (нагромаджувачах інформації ЕОМ) всіх операцій, зв'язаних з рухом і зміною якісного стану матеріальних засобів.

Облік матеріальних засобів повинний бути своєчасним, повним, достовірним і точної.

Порядок обліку матеріальних засобів у військових частинах, форми облікових документів і організація контролю за веденням обліку визначені Посібником з обліку озброєння, техніки, майна й інших матеріальних засобів у Збройних Силах.

перше навчальне питання

Облік речового майна у військовій частині”

Матеріальні цінності, що надходять у військові частини, є загальнонародним надбанням. Усі посадові особи, що відають матеріальними засобами, зобов'язані вчасно, повно і правильно вести облік і представляти покладену звітність, організовувати збереження і заощадження, раціонально і доцільно їхній витрачати.

Під обліком розуміється документальне й облікове оформлення виправдувальними документами господарських операцій по русі і якісному стані майна.

Облік речового майна у військових частинах ведеться з метою: забезпечення командування частини і начальника служби всіма даними про наявність, рух і якісний стан майна, необхідними для планування і керівництва, контролю за законністю і доцільністю витрати майна, організації правильного витребування майна; підготовки вихідних даних для складання звітності, установленої табелем термінових повідомлень; контролю за своєчасним і повним забезпеченням майном особового складу відповідно до норм постачання.

Облік по службі речового постачання частини визначає строгу систему оформлення господарських операцій прибутково-видатковими документами, форми облікових документів і порядок записів у книгах і картках обліку, а також об'єкти обліку.

Обліку підлягають усі види матеріальних засобів незалежно від джерел надходження, способів придбання: табельні, нетабельні, безкоштовні і платні. Якісний стан речового майна відбивається в обліку по категоріях.

Облік речового майна ведеться в натуральних показниках по номенклатурі, установленої довольствующим органам. Ціни на окремі види майна вказуються у випадках:

  • прийому майна, зв'язаного з грошовими розрахунками;

  • відпустки майна за чи плату в рахунок ліміту. виділеного в грошовому вираженні;

  • визначення розмірів нестач і втрат матеріальних засобів.

У військовій частині речове майно знаходиться в складі, підрозділах майстерні по ремонті речового майна, у лазні-пральні й в особистому користуванні солдатів, офіцерів і військовослужбовців за контрактом.

Відповідно, облік речового і господарського майна у військовій частині організується і ведеться: у діловодстві служби військової частини; у речовому складі частини; у підрозділах (ротах), батареях, окремих взводах; у майстерні по ремонті речового майна; у лазні, пральні.

У речовій службі військової частини облік матеріальних засобів ведеться в цілому за частину й окремо за кожен підрозділ, речовий склад частини і речову ремонтну майстерню, а також облік речового майна, видаваного в особисте користування офіцерів і військовослужбовців по контакті. Облік майна тривалого збереження ведеться окремо за особливими правилами.

Облік речового майна в діловодстві служби ведеться старшим чи писарем завідувач діловодством.

У підрозділах облік майна ведеться в цілому за підрозділ, а також за кожним солдатом і сержантом. Облік веде старшина підрозділу.

У майстерні по ремонті речового майна ведеться облік ремонтних матеріалів, інструмента й устаткування, а також майна, прийнятого в ремонт.

У лазні-пральні ведеться облік банно-прачечного устаткування, що миють материалов. майна, що здається в прання, ремонтних матеріалів, відремонтованого майна, а також спецодягу для особового складу.

Облік матеріальних засобів у майстерні і лазні-пральні ведуть завідувачі цими об'єктами.

Загальне керівництво організацією обліку матеріальних засобів у військових частинах здійснюється командирами військових частин. Безпосереднє керівництво організацією обліку речового майна в частинах здійснюється заступником командира частини по тилу і начальником речової служби частини.

Командир частини несе відповідальність за стан обліку всіх матеріальних засобів і своєчасне представлення у вищі органи керування звітних документів, установлених табелем термінових повідомлень.

Заступник командира частини по тилу відповідає за стан обліку матеріальних засобів і звітності в підлеглих службах.

Начальник речової служби військової частини несе відповідальність за стан обліку речового майна в частині, законне і правильне оформлення операцій, зв'язаних з рухом і зміною якісного стану речового майна, своєчасне ведення записів у книгах (картках) обліку, правильне оформлення облікових документів, правильне складання і своєчасне представлення звітних документів по службі.

Командир підрозділу, а також начальник складу, майстерні й іншого об'єкта речової служби відповідають за стан обліку речового майна в підрозділі (на складі, у майстерні й іншому об'єкті).

За законне і правильне оформлення всіх облікових документів, своєчасне ведення записів у книгах (картках) обліку, підготовку документів для передачі в обчислювальний пункт і здачі в архів, схоронність облікових документів відповідає старший писар (писар) речової служби.

Начальник обчислювального пункту відповідає за якісне рішення задач по обліку матеріальних засобів і своєчасне повернення облікових документів начальникам служб. Контроль за станом обліку здійснюється посадовими чи особами спеціально призначеними комісіями шляхом періодичних чи раптових перевірок.

Облік у діловодстві речової служби

У діловодстві речової служби облік матеріальних засобів повинний містити зведення про їхню наявність, рух, якісному стані і місці перебування. Форми книг і карток обліку матеріальних засобів військової частини дозволяють одержати такі зведення. У них відбивається рух і наявність матеріальних засобів у цілому за службу і за кожен підзвітний підрозділ.

По довгострокових предметах крім даних про кількість і категорії майна в книгах (картках) необхідно вказувати і терміни видачі їх у користування. Такі дані потрібні для правильного складання звітності і для контролю термінів експлуатації.

Для того, щоб облік був своєчасним, проводку документів по книгах (карткам) обліку потрібно робити, як правило, у день їхнього надходження в діловодство, але не пізніше чим на другий день. Наприкінці року, а також при перевірках наявності майна і при передачі справ матеріально відповідальними обличчями в книгах (картках) обліку виводяться підсумки облікових даних.

Для скорочення кількості записів у книгах (картках) обліку в діловодстві речової служби використовуються зведені відомості, у які заносяться однорідні документи (наприклад, атестати на речове майно, накладні на видачу майна зі складу підрозділам і ін.). Первинні документи, включені в зведену відомість, додаються до неї.

Для контролю забезпеченості офіцерів і обліку виданих їм предметів у діловодстві речової служби на кожного офіцера (прапорщика, мічмана) ведеться картка обліку матеріальних засобів особистого користування. На кораблях із самостійним господарством ці картки ведуться в речовій службі на весь особовий склад корабля. У діловодстві речової служби берегової бази вони повинні бути на особовий склад усіх кораблів і підрозділів, забезпечуємих берегової базою.

Картки обліку матеріальних засобів особистого користування ведуться до повного використання. Наприкінці року в них виводяться підсумкові дані про кількість і терміни видачі предметів, що числяться за військовослужбовцями. Правильність виведених у картках підсумків підтверджується підписами військовослужбовців – власників речей.

Облік у складі.

Облік речового майна в складі військової частини повинний відбивати його щоденна наявність, рух і якісний стан. З цією метою в складі ведуться:

  • картки обліку матеріальних засобів;

  • книга обліку матеріальних засобів, виданих у тимчасове користування.

На кожне найменування майна на початку року в діловодстві відкривається окрема картка.

Підписані начальником речової служби картки передаються начальнику складу під розписку в книзі реєстрації облікових документів.

Облік предметів, виданих зі складу військової частини окремим чи військовослужбовцем підрозділам на короткий термін (наприклад, на час занять у поле), ведеться по книзі обліку матеріальних засобів, виданих у тимчасове користування. Ведення цієї книги виключає необхідність виписувати первинні документи при кожній видачі майна і проводити їх по картках основного обліку.

У книзі можуть відкриватися особові рахунки на кожне найменування (підрозділ) чи ж запису можуть вестися послідовно в міру видачі матеріальних засобів.

Облік у підрозділі.

У підрозділі ведуться:

  • книга обліку наявності і руху матеріальних засобів підрозділу;

  • книга обліку матеріальних засобів, виданих у тимчасове користування.

У книзі обліку наявності і руху матеріальних засобів підрозділу відбивається загальна кількість майна, що мається в підрозділі.

Матеріальні засоби, видавані військовослужбовцем підрозділу на короткий термін (наприклад, на період польових занять), заносяться в книгу обліку майна, виданого в тимчасове користування. Порядок ведення цієї книги в підрозділі такої ж, як і в складі.

Облік у майстерні по ремонті речового майна.

У майстерні ведуться книга обліку наявності і руху матеріальних засобів і книга обліку ремонту матеріальних засобів.

По книзі обліку наявності і руху матеріальних засобів у майстерні враховується інструмент, устаткування, ремонтні матеріали і спецодяг.

Речове майно, що вимагає ремонту, передається підрозділами і складом у майстерню на лагідний термін і з обліку підрозділів у книгу ремонту (обробки) матеріальних засобів.

Одержувані зі складу військової частини інструмент, устаткування і ремонтні матеріали записуються по приходу в книгу обліку наявності і руху матеріальних засобів майстерні на підставі накладних. Списання негідного інструмента й устаткування актами, затвердженими командиром частини. Порядок ведення обліку матеріальних засобів у майстерної такий же, як і в підрозділі.

Облік у пральні.

У пральній військовій частині обліку підлягають устаткування, інвентар, пральні матеріали, а також майно, прийняте в обробку. Для цього в пральні ведуться:

  • книга обліку наявності і руху матеріальних засобів;

  • книга обліку матеріальних засобів, виданих у тимчасове користування;

  • книга обліку ремонту (обробки) матеріальних засобів (у бюджетних пральнях);

  • накладна (у пральнях, що містяться на самооплатності).

По книзі обліку і руху матеріальних засобів у пральні враховуються устаткування, інвентар, пральні матеріали. Запису в книгу виробляються на підставі накладних на одержання зі складу майна і пральних матеріалів.

У книзі обліку майна, виданого в тимчасове користування враховується спецодяг і інвентар, видані робітником. Порядок ведення книг у пральної такий же, як і в підрозділі.

Прийом білизни й обмундирування в прання в пральні, що міститься на самооплатності, оформляється накладної. У бюджетних пралень прийняте для прання білизна й обмундирування записується в книгу обліку ремонту (обробки) матеріальних засобів.

На підставі записів у цій книзі і книзі обліку наявності і руху матеріальних засобів у пральні щомісяця складається робочий лист агрегату, що представляється на твердження начальнику речової служби. Робочий лист агрегату служить підставою для списання у витрату пральних матеріалів.

Висновок: Облік матеріальних засобів у військовій частині організується і ведеться згідно з наказом МО № 260 – 1979р. “Посібник з обліку озброєння, техніки, майна й інших матеріальних засобів у Збройних Силах”, частина 1 “Облік у підрозділах, військових частинах, на кораблях і в об’єднаннях”. Усі посадові особи, в обов'язки яких входити організація обліку, безпосереднє його ведення в підрозділах, військових частинах повинні твердо знаті і виконувати його положення, а також у межах своєї компетенції здійснювати контроль за їхнім виконанням підпорядкованими посадовими особами.

Командири (начальники) усіх ступенів при перевірках своїх підрозділів, військових частин зобов'язані приймати необхідні заходи для наведення і підтримці належного порядку в обліку матеріальних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]