Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom (1).docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
96.87 Кб
Скачать

Список використаних джерел

  1. Пошукова система-www.yandex.ru

  2. Пошукова система-www.google.ru

  3. Інтернет-сайт-www.butik.ru

  4. Інтернет-сайт-www.sarafan.com.ua

  5. Інтернет-сайт-www.kosmetichka.ru

  6. Інтернет-сайт-www.marafet.kiev.ua

  7. Інтернет-сайт- www.kapi.com.ua

  8. Інтернет-сайт-http://ru.wikipedia.org/wiki/Стиль_Одежда

  9. Інтернет-сайт-http://fashioni.ru/tag.php?page=z&id_t=1833

  10. Інтернет-сайт-http:// www.cosmo.ru/fashion

  11. Інтернет-сайт-http:// www.upmakeup.ru

  12. Інтернет-сайт- http:// www.kryolan.ru

  13. Дизайн костюма»Л.А.Сафiна, Л.М.Тухбатуллiна, В.В.Хаматова 2006

  14. Журнал «Локон» №1 2007 рiк

  15. Журнал «Локон» №1 2010 рiк

  16. http://www.eveningclub.ru/info/text50.php

  17. http://www.beautynet.ru/cream/46.html

  18. http://slovari.yandex.ru/~книги/Лит.%20энциклопедия/«Мистецтво»/

  19. http://www.andriana.su/Page163.html

Додатки

Косметика (від грец. Κοςμητική - «має силу приводити в порядок» чи «володіє досвідом декорування») - «вчення про засоби і методи поліпшення зовнішності людини. Косметикою також називають засоби і способи догляду за шкірою, волоссям та нігтями, застосовувані з метою поліпшення зовнішності людини, а також речовини, застосовувані для надання свіжості і краси обличчю і тілу ».

У сучасному світі в список косметики включені найрізноманітніші засоби: Креми, емульсії, лосьйони, гелі та олії для шкіри (рук, обличчя, ніг, і т. д.); маски для обличчя (за винятком хімічних пілінгів); основи для фарбування шкіри (рідини, пасти, порошки); присипки, гігієнічні присипки, присипки після ванн; туалетне мило, ароматичне мило і т. д.; парфуми, туалетна вода і одеколон; продукти для ванни та душу (солі, піна, масла, гелі, і т. д.); засоби для видалення волосся; дезодоранти і кошти від поту; засоби по догляду за волоссям; фарба для волосся, а також для знебарвлення волосся; продукція для завивки, випрямлення і фіксації волосся; фіксатори; очищаючі продукти (лосьйони, порошки, шампуні); кондиціонери (лосьйони, креми, масла); продукція для укладання волосся (лосьйони, лаки, брілліантіни); продукція для гоління (креми, піна, лосьйони і т. д.)

Продукція для макіяжу (пудра, тональний крем, туш для вій, рум'яна, хайлайтер) і видалення макіяжу з обличчя та очей. Губні помади та продукція з догляду за губами. Зубні пасти і продукція з догляду за зубами. Продукція для догляду за нігтями, лаки для нігтів. Продукція особистої гігієни. Продукція для засмаги. Продукція для засмаги без сонця. Продукція, відбілююча шкіру. Продукція проти зморшок і т. д.

Косметика - це хімічна формула, що складається з хімічних речовин, інгредієнтів. До складу одного косметичного засобу може входити більше 50 інгредієнтів. Кожен інгредієнт несе певні функції в складі хімічної формули косметики. Один і той же інгредієнт може володіти декількома властивостями. У свою чергу всі інгредієнти діляться по групах: Абразивні речовини; Поглиначі (абсорбенти); Добавки; Антикорозійні речовини; Речовини проти лупи; Протимікробні речовини; Антиоксиданти; Антистатики; Сполучні речовини; Біологічні добавки; Відбілюючі речовини; Рослинні добавки ; Буферне речовина; Хелатообразующіе; Барвники; Денатурантів; Речовини для видалення волосся; Речовини, що пом'якшують шкіру; Емульгатори; Стабілізатори емульсій; Пленкоообразующіе; Піноутворюючі; Ароматизатори (віддушки); Фарби для волосся; Речовини, які утримують вологу; Контрастерів; Окислювачі; Пігменти; Консерванти; Різні гази; Відновлювачі; Розчинники; Поверхнево-активні речовини або ПАВи; Поглиначі УФ-радіації (сонцезахисні фільтри); Речовини, що регулюють в'язкість.

При складанні хімічної формули косметики враховуються багато аспектів: вона повинна залучати покупців своїм ароматом і консистенцією, бути зручною і простий у використанні, а головне - виконувати своє основне призначення - покращувати зовнішність, надавати свіжість і красу особі, тілу, волоссю, нігтям і т. д. Щоб дотримати всіх вимог, у хімічну формулу додають безліч речовин, які не мають відношення до її основного призначення - догляду за зовнішнім виглядом. Включення додаткових речовин до складу косметики обумовлено виключно маркетинговими міркуваннями. До них відносяться антикорозійні речовини, антистатики, сполучні речовини, контрастерів, речовини, що регулюють в'язкість. Додавання емульгаторів, наприклад, обумовлено необхідністю змішати незмішувані у природі речовини - жири та олії і воду, в іншому випадку косметика не буде мати товарний вигляд, буде розтікатися і розшаровуватися.

Консерванти також не мають ніякого відношення до догляду за шкірою. Вони служать для того, щоб косметика як можна довше зберігала свій товарний вигляд: не розшаровувалася, не втрачала консистенцію, не змінювала колір і запах. Основне призначення консервантів - запобігання зростання шкідливих мікроорганізмів, які можуть призвести до різних захворювань. Якщо до складу косметики входять вода і жир, в таку косметику додають зазвичай два консерванти - для захисту водної частини і для захисту жирової частини косметики. [4] В якості консервантів використовують в основному т. н. «Парабени». Тільки в Росії продовжують використовувати в якості консерванту токсичний канцероген - бронопол і його похідні. Причому його додають навіть у косметику для дітей.

Правила маркування косметики. У статті 11 Технічного регламенту «Про парфумерно-косметичної продукції і її виробництві» чітко прописані правила маркування косметики. На етикетці, упаковці, вкладиші, ярлику, поштових листівок, які додаються до косметики, повинна міститися наступна інформація:

Найменування косметики. Бренд або найменування виробника, його місцезнаходження, назву країни та місця виробництва продукції, якщо останній не є виробником. Кількість, маса нетто (в г або кг), обсяг (мл, л, см3) на момент розливу, за винятком тих випадках, коли косметика має масу менше 5 г або обсяг менше 5 мл і є безкоштовним зразком (пробником). Термін придатності: «Придатний (Використовувати) до (місяць, рік)» або «Термін придатності ... (місяців, років)». У цьому випадку вказується дата виготовлення.

Умови зберігання: Особливі заходи безпеки та умови застосування та зберігання. Код партії косметики, який присвоюється виробником. Призначення косметики, за винятком тих випадків, коли призначення є очевидним.

Керівництво по застосуванню. Список інгредієнтів, який оформляється за такими правилами:

Список інгредієнтів повинен мати заголовок: «Інгредієнти» або «Склад». Інгредієнти в списку зазначаються відповідно до рецептури. При цьому вони розташовуються в порядку зменшення їх масової частки або процентного вмісту в складі косметики. Парфумерну або ароматичну композицію (віддушки) вказують як єдиний інгредієнт з використанням слів «віддушка», «ароматизатор», «ароматична композиція» або «парфумерна композиція» без розкриття її складу. інгредієнти, маса яких становить менше 1%, можуть бути перераховані в будь-якому порядку після тих інгредієнтів, маса яких становить більше 1%. Барвники можуть бути перераховані в будь-якому порядку після решти інгредієнтів. Барвники, які використовуються в декоративній косметиці або у фарбах для волосся, що мають різні тони, можуть бути перераховані списком, із застосуванням позначень: «може містити» або знака [+/-].

Маркування косметики і необхідна інформація про неї, за винятком списку інгредієнтів, повинна бути вказана російською мовою. Отже, не допускається оформляти список інгредієнтів на етикетках російською мовою. Виробник також на свій розсуд може використовувати назви інгредієнтів, як це прийнято у Міжнародній номенклатурі косметичних інгредієнтів (INCI), латинською мовою.

Небезпечні продукти у складі косметики. На жаль, шкідливі інгредієнти і домішки у косметиці зустрічаються значно частіше, ніж хотілося б, а деякі з них представляють реальну загрозу для здоров'я. Серед них поганою славою користуються: 1,4-діоксан, нітрозаміни і хімічні речовини, які впливають на ендокринну і гормональну системи.

«Gender benders» (дослівний переклад: «речовина, яка здатна змінити стать»).

У сучасному індустріальному суспільстві в навколишнє середовище викидається велика кількість хімічних сполук, які чинять негативний вплив на здоров'я людини, і зокрема на ендокринну систему і змінюють гормональний фон організму в цілому. Ці речовини одержали назву екоестрогенов. Вони потрапляють в косметичні засоби та харчові продукти з пластикових упаковок. Екоестрогени також входять до складу мийних засобів у вигляді поверхнево-активних речовин і антиоксидантів, використовуються в очищаючих засобах, косметичних препаратах, туалетних приладді і харчових продуктах. Наприклад, BHA (бутильований гідроксіанізол, Butylated hydroxytoluene) використовується як антиоксидант. Речовини, які відносяться до групи фталатів: дибутилфталат (dibutyl phthalate), ді-2-етілгексілфталат (di-2-ethylhexyl phthalate), ді-ізопропілфталат (di-isopropyl phthalate) і бензілбутілфталат (benzyl butyl phthalate). Небезпека їх у тому, що вони мають особливість накопичуватися в тканинах людського тіла, і з плином часу рівень їх змісту стає все вище і вище, що може відбитися на роботі ендокринної системи. [10]

Діоксан (1,4-діоксан) Dioxane (1,4-Dioxane). Ця речовина є добре відомим канцерогеном (речовиною, що викликає ракові захворювання). 1,4-діоксан був отриманий випадково, як небажаний побічний продукт при виробництві деяких косметичних інгредієнтів - коли дві молекули оксиду етилену з'єднуються під час побічної хімічної реакції. Перш ніж використовувати інгредієнт в косметиці, це хімічна сполука необхідно ретельно видалити за допомогою випарювання у вакуумі. Оксид етилену (ethylene oxide) також застосовується в косметиці як поверхнево-активна речовина, емульгатор і пленкообразователь. У складі косметики його можна виділити за назвою: PEG, поліетиленгліколь (polyethylene glycol), поліоксиетилену (polyoxyethylene), а також хімічні речовини з закінченням «-eth» (наприклад, сімейство laureth) або «-oxynol». [4]

Нітрозаміни (Nitrosamines), інакше звані N-нітрозосполук, є агресивними канцерогенами, здатними никне в організм людини через шкіру. Вони не використовуються в якості інгредієнтів для косметичних засобів, як, наприклад, діоксану. Вони можуть утворюватися випадково під час отримання окремих інгредієнтів, або при взаємодії двох абсолютно безпечних інгредієнтів у складі кінцевого продукту. Навіть хімічні речовини, що виділяються шкірою людини, можуть вступати в реакцію з інгредієнтами, в результаті чого утворюються нітрозаміни. Відомо, що деякі інгредієнти є нітрозірующімі речовинами, наприклад: нітрит натрію (sodium nitrite), використовуваний в якості інгібітора корозії, деякі фарби для волосся, консерванти, такі як 2-бром-2-нітропропан-1 ,3-діол (2-bromo -2-nitropropan-1 ,3-diol) (БНПД або Бронопол - BNPD або Bronopol) і 5-бром-5-нітро-1 ,3-діоксан (5-bromo-5-nitro-1 ,3-dioxane) ( Бронідокс З Bronidox). [11] Тому відомі виробники косметики не використовують дані інгредієнти в складі косметики. Однак зазначені речовини можна зустріти у складі косметики, яка виробляється в Росії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]