Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
criminal.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
154.62 Кб
Скачать

Реферат на тему: Криміналістика План.

Вступ……………………………………………………………………………….3

1. Методи криміналістики…...……………………………………………………4

2. Завдання криміналістики……………………………………………………….5

3. Поняття, предмет і завдання криміналістики………………………………..14

Висновки………………………………………….………………………………25

Література………………………………………………………………………...26

Вступ.

Метод можна визначити, як певну сукупність операцій, спрямовану на рішення якого-небудь наукового або практичного завдання1.

По суті своїй поняття «метод», «спосіб», «прийом» є синонімами, їх розрізняють по ступені спільності. Методами воліють називати більше складні й загальні системи, а прийомами й способами - більше прості операції, що входять як елементи в згадані системи.

Зростаюча роль науки в сучасному світі, перетворення її в безпосередню продуктивну чинність, “без якої не можна вирішити ні одного завдання в області соціального, економічного або культурного життя людей”2, з особливою гостротою порушує питання про призначення науки, цілі і завдання її розвитку, роль в конкретній практичній діяльності людей. Для чого існує конкретна область наукового знання? Без чіткої відповіді на це питання важко уявити собі цілеспрямовану наукову діяльність і ще складніше визначити відношення суспільства до даної науки. А від останнього, у свою чергу, залежить створення умов, що сприяють розвитку тієї або іншої галузі науки як суспільно значимої, а отже, суспільно необхідної.

1. Методи криміналістики.

У завершеному виді метод будь-якого дослідження, включаючи розслідування по кримінальній справі, повинен, як думає А.В.Дулов, забезпечувати:

  • визначення комплексу цілей, які можуть бути досягнуті із застосуванням даного методу;

  • формулювання характеристики ситуацій, подій, явищ для з'ясування яких або при наявності яких може бути застосований даний метод;

  • можливі варіанти реалізації методу залежно від конкретизації цілей, а також особливостей досліджуваних об'єктів;

  • послідовне здійснення дій при застосуванні методу;

  • сукупність коштів і спеціальних прийомів реалізації даного методу.

У практичному слідстві в кримінальному процесі реалізуються методи трьох рівнів:

  • загальні, використовувані в різних областях людської діяльності;

  • видові, використовуються тільки в рамках практичного слідства в кримінальному процесі;

  • внутрішньовидові, використовувані в окремо взятих різновидах практичного следоведения в карному процесі (наприклад, в оперативно-розшуковій діяльності).

У кожній з названих груп можуть бути виділені відповідні підгрупи по різних підставах. Можливо, наприклад, розподіл на органолептичні (сприйняття ознак і властивостей об'єктів візуально, на слух, за допомогою дотику, нюху) і інструментальні методи (сприйняття за допомогою технічних пристроїв, приладів, пристосувань, апаратури), а також на традиційні (спостереження, вимір, опис, експеримент, ідентифікація, моделювання, метод «словесного портрета», бригадний метод розслідування, тощо) і нові методи (генна ідентифікація, аналіз оперативної обстановки, тестування за допомогою поліграфа, аналіз управлінського рішення тощо).

Існують й інші класифікації, наприклад:

  • по цілям застосування (використовувані для виявлення й ідентифікації злочинців, що зникли з місця події, для встановлення особистості по трупу тощо);

  • по джерелу походження (криміналістичні, психологічні, логічні тощо);

  • по універсальності (застосовувані при дослідженні різних об'єктів, застосовувані при дослідженні окремих видів і різновидів об'єктів),

  • за рівнем (загальні методи пізнання, наприклад аналіз, синтез, індукція, аналогія й спеціальні, наприклад методи дослідження біологічних об'єктів, зокрема продуктів харчування, методи експрес-аналізу наркотиків, методи біохімічних аналізів тканини, органів, узятих від трупів людей і полеглої худоби й т.д.).

Основними методами криміналістики є:

  1. криміналістичне спостереження;

  2. криміналістичне порівняння;

  3. криміналістичний експеримент;

  4. криміналістичне моделювання;

  5. криміналістична ідентифікація;

  6. криміналістичне розпізнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]