Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MYeTOD_RYeKOMYeND_IUL_II_p_HH_1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
111.41 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи та форми звітності

1. Повторити напам'ять «Баладу про соняшник», «Баладу роду», один із уривків «Чорнобильської Мадонни» (вивчали в середній школі).

  1. Написати рецензію на одну із останніх збірок Івана Драча («Крила», «Вогонь з попелу», «Противні строфи»).

  2. Повторити жанрові різновиди лірики, літературознавчі терміни: традиції і новаторство в літературі, синтез родів, сюрреалізм, кіносценарій, балада, неологізми, уміти практично застосовувати їх.

  3. Підготувати повідомлення: «Людина і природа в ліриці І.Драча»; «Інтимна лірика Івана Драча», «Кінодраматургія Івана Драча (кіноповісті «Криниця для спраглих», «їду до тебе», «Київська фантазія на тему дикої шипшини»)».

Тексти для опрацювання

Балади: «Балада про соняшник», «Крила», «Балада творчості», «Балада про скромність», «Балада про Сар’янів та Ван-Гогів», «Балада про дядька Гордія», «Балада золотої цибулі», «Балада про хула-хуп», «Балада з криниці фольклору. Варіації на теми картин Тетяни Яблонської», «Балада про вузлики» та ін.

Тема поезії: «Балада творчості», «Триптих про слова», «Поезії», «До джерел», «Василю Симоненку», «Дзвони», «Перо і меч», «Чому ти, серце, все болиш частіш», «Григорові Тютюннику», «Хіба чекати плати за добро?», «Незворушність», «Мовчанка Стефаника», «Стоколос» та ін.

Філософська проблематика: «Таємниця початку», «Балада зі знаком запитання», «Таємниця буття», «Ода совісті», «Зелена брама». «Балада ДНК», «Балада про кібернетичний собор», «На дні роси» та ін.

Поеми: «Спрага», «Смерть Шевченка», «Гора»; «Дума про вчителя», «Соловейко-Солвейг», «На дні роси», «Зоря і смерть Пабло Неруди».

Оглядово: «Соната Прокоф'єва» (1962), «Сизий птах із гніздов'я Курбаса» (1966), «Поема для жіночого голосу» (1974), «Леонардо да Вінчі» (1975), «Віра, Надія і перша моя любов» (1985), «На дні роси» (1974) та інші.

Рекомендована література

  1. Бондаренко Ю. Поема Івана Драча «Чорнобильська Мадонна» у шкільному вивченні // Дивослово. – 1996. – № 5. – С. 34 - 39.

  2. Драч І.Ф. Гора: Докум.драма-колаж./ Драч І.Ф.. - Киiв: Український письменник, 1997. - 118 с.: іл.

  3. Ільницький М. Іван Драч. Нарис творчості. – К.: Рад. письменник, 1986.

  4. Ковтун В. Іван Драч. – К., 1998.

  5. Новиченко Л. Синхрофазотрони посеред калини // Драч І. Вибрані твори: В 2-х т. – Т. 1. – К.: Дніпро, 1986. – С. 3 – 34.

  6. Павличко Д. На рівні вічних партитур // Драч І. Лист до калини. – К.: Веселка, 1990. – С.5–8.

  7. Писаренко Л. "Чорнобильська мадонна": Урок за однойменною поемою Івана Драча. 11 клас/ Л. Писаренко //Українська мова та література. - 2009. - № 14-15, с. 42-44

  8. Світличний І. З архіву: рецензія на книгу І.Драча «Соняшник» //Слово і час. –1997. – №7. – С.33–37.

  9. Ткаченко А. Рух душі, або Полілог у спразі гармонії // Драч І. Поеми. – К.: Генеза, 2006. – С.474 – 509.

Практичне заняття № 9

Тема. Василь Стус – поет і правозахисник.

Питання для опрацювання

1. Подвижницьке життя Василя Стуса. Творчий шлях письменника, вплив філософії екзистенціалізму на формування митця. Філософічність лірики В.Стуса. Органічний синтез народнопоетичної творчості з досягненнями світової модерної літератури, органічні поєднання лірично-образного з інтелектуальним, реалістичного з ірраціональним в образній системі поета. Наявність сюрреалістичної поетики в творах. Інтертекстуальне поле лірики В.Стуса.

2. Основні мотиви збірок «Круговерть», «Зимові дерева», «Веселий цвинтар». Книга лірики «Палімпсести».

3. Громадянський пафос лірики поета. Полісемантичний образ України в ліриці В.Стуса.

4. Новаторство жанру елегії. Текстуальний аналіз творів.

5. Екзистенціальна проблематика лірики В.Стуса, основні мотиви поезій. Образ волелюбної людини в неволі, високомистецьке відтворення її психічного стану, почуттів і переживань. Історіософські візії поета.

6. Художній світ інтимної лірики поета. Дискусії літературознавців про ефективність нових методологій прочитання творчості поета.

7. Шляхи й методичні прийоми вивчення поезій В.Стуса в школі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]