Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MYeTOD_RYeKOMYeND_IUL_II_p_HH_1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
111.41 Кб
Скачать

Питання для опрацювання

1. Іван Багряний – людина-легенда. Творча індивідуальність письменника, періодизація його творчості, громадська і літературна діяльність. Жанровий репертуар. Поетична творчість. Публіцистика. Памфлет «Чому я не хочу вертатись на "родіну"» і його міжнародний резонанс.

2. Проблематика роману «Тигролови», вплив філософії екзистенціалізму на трактування долі людини у тоталітарному суспільстві, його жанрова природа. Символічний образ «ешелонів смерті». Сюжетні лінії й бінарні опозиції у творі. Художня роль вставлених історій у розкритті картини світу. Образ Григорія Многогрішного, прийоми його творення; духовні святині національно-родинної культури як ідеал митця до відродження України, родина Сірків. Особливості стильової манери, поєднання реалістичних і романтичних елементів у палітрі твору.

3. Тематика та ідейний пафос роману «Сад Гетсиманський» Івана Багряного. Символічність назви. Суперечки про жанровий різновид роману (автобіографічний, відцентровий (центрогеройний), панорамний, документальний); особливості сюжетно-композиційної організації твору. Образ Андрія Чумака та мистецтво його зображення, інші персонажі твору. "Трагічний оптимізм" у відтворенні "проклятих років" сталінізму, віра митця у духовні сили й відродження України.

4. Питання трагедії недержавного народу, сини якого воюють собі на шкоду під чужими прапорами, порушення гуманістичних проблем буття людини, сенсу історії, моральної й духовної величі людини в «Огненному колі» І.Багряного. Історична основа твору. Жанрова природа повісті, екстенсивність сюжету. Своєрідність композиції. Образний світ «Огненного кола», роль символів і натуралістичних деталей у змалюванні страхіть Другої світової війни. Образ Петра й Романа. Співзвучність твору Багряного з романами «На західному фронті без змін» Е.-М. Ремарка, «По кому подзвін» Е.Хемінґуея.

Завдання для самостійної роботи та форми звітності

  1. Повторити літературознавчі терміни і уміти їх застосовувати при аналізі творів: пригодницький, автобіографічний, панорамний, відцентровий романи, пафос, художня деталь, типи сюжетів, сюжетні лінії.

  2. Опрацювати памфлет І.Багряного «Чому я не хочу вертатись на "родіну"», зробити виписки.

  3. Співставити героїв роману «Тигролови» І. Багряного та Джека Лондона (цикл «Північні оповідання»).

Рекомендована література

  1. Волошина Н. Незабутній Іван Багряний/ Н. Волошина //Всесвітня література та культура. - 2008. - № 12, с. 10-13

  2. Дзюба І. Громадська снага і політична прозірливість. Про публіцистику І.Багряного // Багряний І. Публіцистика. – К., 1996.

  3. Клочек Г. Романи І. Багряного «Тигролови», «Сад Гетсиманський». – Кіровоград, 1998.

  4. Ковальчук Г. Новітній українець у саду страждань. Образ головного героя роману І.Багряного «Сад Гетсиманський» // Дивослово. – 1997. – № 7.

  5. Лавріненко Ю. Іван Багряний – політичний діяч і письменник // Українське слово. – Кн.2. – К., 1994. – С. 612 – 617.

  6. Мацько В. Сенс життя: людина і світ на тлі предметності (До 75-річчя Голодомору в Україні)/ В. Мацько //Дивослово. Українська мова й література в навчальних закладах. - 2008. - № 11, с. 33-37

  7. Мовчан Р. Українська проза XX століття в іменах. – К., 1997.

  8. Сомкіна К.М. Той, що біг над прірвою... До 100-річчя від дня народження І.П. Багряного/ К.М. Сомкіна //Календар знаменних і пам'ятних дат. - 2006. - № 4, с. 26-31

  9. Турута Т. Вивчення творчості Івана Багряного в школі. Посібник для вчителя. –Тернопіль: Підручники і посібники, 1999.

  10. Шерех Ю. Пороги і запоріжжя // Шерех Ю. Третя сторожа. – К., 1993.

  11. Шугай О. Іван Багряний, або Через терни Гетсиманського саду. Роман. – К., 1996.

  12. «…Бачу світ багряно». Тематичний збірник // Українська мова та література. – 2002. - № 14.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]