Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теор я_ЕА_Схеми.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать

Розділ 1 теоретичні основи та сучасний інструментарій аналізу діяльності підприємств

Тема 1. Економічний аналіз та його роль в управлінні підприємством (2год)

План лекції:

  1. Економічна сутність економічного аналізу, мета, завдання, предмет, об’єкти та суб’єкти аналізу. Місце аналізу в системі управління.

  2. Функціональна та цільова орієнтація економічного аналізу. Функції економічного аналізу

  3. Види економічного аналізу, їх класифікація та сфери застосування.

  4. Принципи економічного аналізу та його ключові категорії.

Аналіз система філософських, математичних, спеціальних знань, на основі яких здійснюються обґрунтовані судження про природу, зміну, взаємозв’язок та розвиток економічних явищ та процесів.

Економічний аналізце система спеціальних знань для дослідження зміни і розвитку економічних явищ, процесів у їх взаємозв’язку та взаємообумовленості, що обумовлені суб’єктивними та об’єктивними причинами з метою забезпечення цільового управління ними.

Мета економічного аналізу - знаходження оптимальних шляхів підвищення ефективності діяльності суб’єктів господарювання.

Об’єкт економічного аналізу - підприємство як господарська система, що функціонує у бізнес-середовищі та його структурні бізнес-одиниці.

Предмет економічного аналізу – причинно-наслідкові зв’язки та залежності між економічними явищами та процесами господарських суб’єктів, які виникають в результаті дії економічних законів.

Завдання економічного аналізу:

  • дослідити причинно-наслідкові залежності та зв’язки між економічними явищами та процесами, що впливають на діяльності економічних суб’єктів;

  • обґрунтувати доцільність та ефективність ділового партнерства;

  • дослідження впливу зовнішнього економічного середовища на діяльність економічних суб’єктів;

  • оцінювання підприємницького ризику та можливих негативних наслідків його посилення;

  • моделювання поведінки економічної системи на багатоваріантній основі;

  • обґрунтування цільових програм, індикативних планів і бізнес-планів;

  • оцінка виконання стратегічних планів та завдань, обґрунтування оптимальних шляхів мінімізації стратегічного розриву;

  • формування аналітичного забезпечення для прийняття оптимальних управлінських рішень.

Категорії економічного аналізу – це найбільш загальні ключові поняття даної науки. До таких належать, фактори, резерви, модель, результативний показник, дисконт, фінансовий результат, капітал, зобов’язання, активи, грошовий потік, леверидж, маржа, процент, модель.

Принципи економічного аналізу регулюють процедурну сторону його методології та методики. До них відносять: системність та комплексність, періодичність, зрозумілість та адекватність тлумачення, достовірність та об’єктивність, доречність та своєчасність.

Основні функції економічного аналізу

Оціночно-діагностична функція аналізу передбачає порівняння відповідності наявного внутрішнього потенціалу суб’єкта господарювання умовам зовнішнього середовища та обґрунтування на цій основі ефективності існуючої стратегії організації, визначення її ринкової та конкурентної позиції.

Прогностична функція аналізу реалізується через прогнозування можливих змін умов впливу зовнішнього середовища на основі перспективного аналізу. Дана функція базується на динамічному підході.

Пошукова функція аналізу реалізується через аналітичне обґрунтування альтернативних шляхів визначення напрямів удосконалення внутрішніх можливостей організації з урахуванням впливу факторів зовнішнього середовища.

Контрольна функція аналізу передбачає порівняння фактичного стану досліджуваних об’єктів поставленим цілям та планам, які виражаються в параметричних значеннях відповідних показників, які характеризують обрані цілі.